Importanța ambientului în viața de zi cu zi

dr. Lavinia Ceuță - Nutriționist
dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Viața curge mereu din interior către exterior, așa este firesc să fie. Însă, în multe împrejurări ale omului actual, inversarea și îndemnul venit din exterior, ajută și mobilizează stări de acțiune și de bucurie, doar să avem puterea să conștientizăm acest privilegiu. Adică, niciodată nu vom putea să ne aducem”un plus” cu adevărat din exterior, decât atunci când conștient, asumat și determinat lucrăm la această stare. Omul actual, atât de bine structurat, din punct de vedere al tehnologiei și al adaptabilității la mediu, poate avea uneori slăbiciune și neputință, o stingere a focului său lăuntric, iar atunci, mediul îl poate ajuta mult.

Există momentele de schimbare din viețile fiecăruia, când suntem provocați fie să schimbăm ceva din mediul exterior, spre o reaprindere a vitalității generale, ori să ne îndreptăm noi, în cu totul alt mod, către cele din jur. Fiecare are propriile alegeri… Unora le este peste mână să schimbe o locuință nesatisfăcătoare cu o alta, undeva aproape de pământ, de natură, aducând o mare îmbunătățire stăriilor. Altora le prinde bine introspecția interioară (cu ajutorul celor specializați), prin care învață din nou o gestionare a emoțiilor și o nouă atitudine de adaptare la mediul de viață.

Orice alegere am face, ambientul va fi schimbat, de el depinzînd ”din umbră” și sănătatea noastră, chiar de pare utopic ce spun acum. Și cum să ne bucurăm de el, fie că este același, fie că avem posibilitatea să-l îmbunătățim?

 

  1. Vizualizați! Dacă nu aveți plante sau copaci prin preajmă, ar fi bine să vă gândiți la ceva verde și plin de viață alături, o floare în ghiveci aproape de masa de lucru, aduce bucurie stărilor noastre. Și un acvariu poate îmbunătății locul unde lucrați. Nu uitați, măcar din când în când, să priviți răsăritul sau apusul soarelui. Iar, mai important poate decât acesta: nu uitați să admirați cu recunoștință persoanele iubite din viețile voastre. Și toate acestea prin exercițiul simplu de… vizualizare!
  1. Atingeți! Tot ce atingeți, căutați să și conștientizați senzația avută, cu adevărat. Mobila ce vă înconjoară, cana cu cafea sau ceai fierbinte, mâna partenerilor de muncă în atingerea dată, obrazul celor dragi… Toate vă ajută să fiți mai prezenți!
  1. Mirosiți! Chiar și mirosul plăcut, natural – și-mi vine acum în minte mirosul de lavandă, busuioc sau cel de fân uscat -, vine să susțină sănătatea noastră. Fiți atenți cu descoperirea acestui simț, lăsați să vă aducă bucuria lui! Insist către aromele din surse naturale, departe de odorizantele de camera sau spray-urile, care fac mai mult rău, decât bine.
  1. Ascultați! Se spune că omul are o gură și două urechi tocmai pentru a asculta de două ori mai mult decât să vorbească. Învățați să ascultați pe cei din jurul vostru, să empatizați astfel cu ei. Stările sufletești deschid cel mai frumos comunicarea dintre oameni… Și muzica relaxantă, ambientală sau din natură poate aduce spor și bucurie activităților.
  1. Gustați! Alegeți hrana voastră din natură, așa cum a lăsat-o Dumnezeu. Alegeți să mâncați colorat, viu, proaspăt. Deprindeți-vă spre gusturile autentice și naturale, departe de alimentele procesate, sintetizate și lipsite de orice informație de viață. Gustul poate fi păcălit de aceste produse organoleptizate, dar intuiția noastră dacă o ascultăm, mereu ne va îndruma spre alegerile dătătoare de sănătate și viață.

Se spune despre om că ar fi propriul său creator al desfășurării existenței, de el depinde bucuria de viață, sănătatea și rodul vieții sale. Avem Darul acesta, să trăim ACUM și AICI, avem și LIBERTATEA de a ne împliniși de a fi fericiți. Doar să pornim… Și mereu să fim atenți la ”jurul nostrum” și la felul în care ne susținem credințele și valorile urmate.

Sănătate și mereu alegeri conștiente în viețile voastre, cu bucurie!

 

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

0749 – 194 944

 

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *