Citate din ”START în Antreprenoriat”, Cristian Oneţiu

simulare-coperta-carte
A apărut cartea ”START în Antreprenoriat” de Cristian Oneţiu (2014) Află toate secretele şi mecanismele care generează succesul în afaceri. Simplu, practic, sustenabil, dovedit. Atunci când ŞTII şi AI, firesc, DEVII. Aceasta este călătoria antreprenorului care evoluează sănătos şi logic.

  1. Sper să ajungi şi tu pe locul 499 în topul celor mai bogaţi oameni ai ţării! Până acolo te pot ghida personal.
  2. Poate că eşti deja antreprenor, poate eşti manager, poate lucrezi pe cont propriu, poate eşti artist, poate ai o profesie liberală sau poate nu ţi se aplică niciuna dintre ele. E clar că în fiecare dintre aceste domenii, şi nu numai, poţi să ai un spirit întreprinzător şi să te bucuri de beneficiile stilului de viaţă al antreprenorului de succes.
  3. Şi mai e ceva… Te asigur că dacă eşti un „căutător”, există un model de afacere pe care o POŢI FACE cu succes, indiferent de circumstanţele în care te afli sau de experienţa pe care o ai în afaceri!
  4. Dacă faci ce îţi place, eşti LIBER!
  5. Astăzi, după mai bine de 10 ani, le dau mai departe în scris [tot ce am aflat şi dobândit] pentru ca oricine caută LIBERTATEA să-i poată simţi proximitatea şi să facă un pas real spre ea.
  6. Şi tu poţi beneficia de ceva ce îţi este destinat, dar până acum l-ai folosit prea puţin: opţiunea de a fi pe cont propriu într-o afacere.
  7. Aşa că indiferent de circumstanţele în care eşti azi, te asigur că o nouă viaţa te aşteaptă dacă dai voie ANTREPRENORULUI din tine să se trezească şi să se DEŞTEPTE.
  8. Antreprenor poate fi ORICINE e interesat să atingă succesul adevărat pe întreg parcursul vieţii, foloseşte instrumentele adecvate şi adaugă cantitatea corectă de ambiţie, acţiune şi cunoştinţele necesare pentru a-l transforma în realitate. Aceasta înseamnă pentru mine să fii antreprenor.
  9. Succesul adevărat pleacă de la „un VIS”, sau „o dorinţă arzătoare”, pentru că oamenii care încă mai au puterea de a visa sunt cei mai „vizitaţi” de oportunităţi care să ii trezească.
  10. Un antreprenor nu urmăreşte doar beneficiile din prezent.
  11. Pentru a ajunge la succesul adevărat, un antreprenor trebuie să se gândească la ziua de azi, dar şi la ziua de mâine – de două ori mai mult.
  12. Cel mai important în afaceri este să începi, pentru că şi o călătorie spre lună începe cu un pas.
  13. 10 trăsături ale antreprenorilor de succes. Acestea ar fi (în ordine): independenţă, încredere în sine, perseverenţă, creativitate, orientare pe obiective şi rezultate, onestitate, viziune, apetit pentru risc, putere de angajament, toleranţă la eşecuri.
  14. Creativitatea este vitală în afaceri, căci tot ce e azi nou se pierde în descoperirile zilei de mâine.
  15. Antreprenorii sunt creativi şi sunt creativi cu scop.
  16. Viziunea este deseori confundată cu visarea cu ochii deschişi, cu toate că nu au nimic în comun. Viziunea antreprenorială este stabilă şi proiectează în mod ideal organizaţia sau produsul, generând un câmp de atracţie pentru circumstanţe, oameni şi oportunităţi complementare.
  17. Nimic nu este mai puternic pentru un antreprenor decât un vis exprimat public.
  18. Toleranţa la eşecuri diferenţiază antreprenorii ocazionali de antreprenorii permanenţi.
  19. Ca proprietar de afacere, trebuie să ţii minte că obiectivele de lungă durată şi evoluţia afacerii pot deveni realitate numai dacă le planifici acum, nu din mers.
  20. Când îţi acorzi timpul necesar şi analizezi cu atenţie deciziile cu care te confrunţi, te pui la cârma propriului destin.
  21. Dacă permiţi ca zarurile să cadă la voia întâmplării, e posibil să nu mai fii în afaceri peste şase luni.
  22. Fă ca ziua de azi să conteze pentru ziua de mâine şi pentru zilele ce vor urma.
  23. Trecutul reprezintă o sursă de inspiraţie pentru tot ceea ce urmează să se dezvolte din ideea ta şi afacerea ta.
  24. Trecutul e plin de lecţii. Unele au fost pentru tine, altele sunt pentru cei ce te urmează!
  25. Una din rădăcinile adânci ale motivaţiei este CLARITATEA. Când unui om îi este clar ce are de făcut şi cum să facă primul pas, nimic nu îl opreşte să îl facă.
  26. Şi lipsa unei decizii e tot o decizie!
  27. Deşi poate părea dificil să iei decizii bune în legătură cu afacerea, este imperativ să înveţi să ai încredere în tine însuţi. Dacă nu ai încredere în deciziile pe care le iei, nu vei putea administra o afacere.
  28. Dacă nu ai încredere în tine însuţi, poţi ruina o afacere de succes.
  29. Potenţialul de creştere e strâns legat de siguranţa afacerii.
  30. Când studiile de piaţă sunt prea scumpe sau îţi recomandă altceva decât ce-ţi spune instinctul tău de antreprenor, apelează la cea mai eficientă metodă de evaluare a afacerii, a produselor şi a serviciilor asociate, în prezent şi viitor: întreabă forţa motrice a afacerii – CLIENTUL!
  31. Banii sunt o resursă generatoare, la rândul ei, de energie. Deci trebuie daţi mai departe. Secretul este să ştii cât şi când pentru ca circulaţia lor să genereze pe retur o nouă energie!
  32. Nu contează dacă ai de alcătuit un buget cu sute de dolari sau miliarde, gestionarea strictă a banilor este cheia succesului în finanţarea oricărei afaceri în perioade bune şi rele.
  33. În primul rând, ţine cont: trebuie să cheltuieşti bani numai atunci când prezintă potenţialul de a câştiga bani din cheltuiala respectivă. În al doilea rând, ţine cont: „dacă nu e venit, atunci sigur e cheltuială”.
  34. A controla banii în afaceri şi în viaţă NU înseamnă că eşti zgârcit, ci inteligent!
  35. Acum, după ce am trecut şi de subiectul bani, iată reţeta secretă care te va ajuta să devii un ANTREPRENOR de mare succes: Precaut financiar + Inovator în produse + Expansiv în promovare.
  36. Ce caută majoritatea antreprenorilor azi: să aibă un brand bun şi o diferenţiere clară faţă de concurenţă. Odată ce le-ai realizat, preţul poate merge până la 25% peste competitorii din categorie.
  37. Învaţă cum să te entuziasmezi de propriul produs. Apoi învaţă cum să îl vinzi cu succes celor din jurul tău.
  38. Dacă nu poţi avea succes cu plasarea produsului pe piaţă şi în a-i determina pe ceilalţi să îţi adopte perspectiva asupra lui, atunci nu vei putea obţine succes cu el.
  39. NU POŢI FACE PREA MULTE DE UNUL SINGUR! Caută să fii un antreprenor inteligent!
  40. Caută să câştigi câte puţin din afacerea a cât mai multor persoane care distribuie produsul tău eficient, personal şi cu încredere!
  41. Pe scurt, antreprenorul este un FONDATOR! Iar fondatorii trebuie să fie buni în LUAREA DECIZIILOR.
  42. Antreprenorii sunt cei care vor o lume mai bună! În rest, ei ştiu de toate şi nimic. De aceea şi reuşesc să schimbe lumea! Căci cunoaşterea se schimbă. Dorinţa de mai bine – niciodată!
  43. De aceea îmi place să spun că cei care devin antreprenori de succes parcurg o adevărată călătorie iniţiatică spre împlinire personală şi îmbogăţire în întreg.
  44. Einstein ne transmite că orice problemă se poate rezolva la un nivel superior faţă de cel la care s-a creat. Deci dacă vrei să vorbim despre bani şi beneficii, trebuie să vorbim despre antreprenoriat ca ştiinţă şi moduri de punere în practică, pentru că de aici vin banii. Iar dacă vorbim de antreprenoriat trebuie să vorbim despre mentalitate sau spirit antreprenorial. Aşa sunt legate şi fiecare o explică şi o rezolvă pe cea de dedesubt.
  45. Cele mai importante 5 întrebări din viaţa mea de antreprenor: De ce Încotro? Cum? Cu cine? Ce?
  46. Dacă vroiam să am anumite beneficii egotice pe termen lung, era bine să am o motivaţie altruistă!
  47. De cele mai multe ori plecăm la drum în afaceri fără să definim un ÎNCOTRO foarte clar.
  48. Produsul este doar un motiv de a comunica unui client că sunteţi împreună pe acelaşi drum.
  49. Brandul este de fapt „platforma de încredere” pe care călătoresc toate produsele tale acum şi în viitor.
  50. E bine să rămâi flexibil la strategii şi acţiuni pentru că piaţa e în continuă mişcare, iar clientul îşi schimbă rapid comportamentul. O prea mare flexibilitate în DE CE, ÎNCOTRO şi CUM derutează clientul, angajatul, furnizorul şi în final şi pe tine.
  51. Pentru mine, fiecare afacere e bine să fie privită ca o şansă REALĂ de reuşită şi realizare, de atingere a obiectivelor şi, de ce nu, de transformare personală.
  52. Un lucru e clar: orice afacere de succes se bazează pe o arhitectură, pe un system creat(ă) de tine ca fondator, cu intenţie, sau de alţii, la întâmplare.
  53. Orice activitate antreprenorială este un sistem în care OAMENII nu sunt resurse, ci ACŢIONARI în fapt şi în drept.
  54. Cele mai importante elemente în funcţie de care poţi alege CU CINE să mergi mai departe spre succes sunt: ATITUDINEA, COMPETENŢELE ŞI REZULTATELE.
  55. Uneori ne lăsăm seduşi de oameni carismatici dar nepotriviţi pentru noi şi afacerea noastră!
  56. Nu căuta oameni PERFECŢI pe piaţa muncii de la care să te aştepţi să îţi construiască o afacere de succes! Caută să alegi oamenii POTRIVIŢI pentru afacerea pe care tu ai construit-o corect şi toţi cei care intră în ea vor deveni de succes!
  57. Antreprenorul nu ştie neapărat cum se execută exact fiecare CE, dar ştie exact ce să îi ceară celui pe care l-a ales să execute acel CE important pentru afacere.
  58. Toate afacerile sunt organisme vii, trebuie hrănite, activate şi monitorizate continuu!
  59. Antreprenorul de succes e în fiecare zi pe autostrada ce duce spre împlinire şi fericire. Notarea obiectivelor şi bifarea lor pas cu pas nu face altceva decât să iţi confirme că eşti pe drumul cel bun, cel planificat în avans de tine!
  60. Ca regulă, propun antreprenorilor să opereze modificări: ZILNICE în implementarea tactică. LUNARE la planul de vânzări. TRIMESTRIALE la planul de afaceri, planul de investiţii şi produs. SEMESTRIALE în motivaţie şi inspiraţie.
  61. Dacă ar fi să simplific şi mai mult, pentru a găsi partenerii potriviţi aş spune că trebuie să faci permanent 3 lucruri: Califică -> Certifică -> Consolidează
  62. Avem nevoie de o generaţie nouă de antreprenori români, care să construiască sisteme de afaceri adaptate ROMÂNIEI, să atingă succesul şi apoi să devină consilieri pentru viitoarele afaceri ale României.
  63. Oamenii sunt fiinţe complexe, neliniare în credinţe şi atitudine faţă de afacere şi chiar faţă de viaţă. Pentru a asigura că individul este permanent conectat şi deplin implicat în organizaţie trebuie să consolidezi permanent sinergia individului cu cea a organizaţiei: viziune, misiune, obiective, strategii, procese, cultură organizaţională etc.
  64. Când un om se trezeşte, începe să facă ce îi place şi perseverează un interval suficient de timp, atinge SUCCESUL!
  65. Antreprenoriatul de V.I.S. este CALEA prin care un antreprenor câştigă, pe lângă beneficiile succesului şi bucuriile unei vieţi pline de semnificaţie, ce nu înseamnă trecerea de la prosperitate superficială spre sărăcie virtuoasă, ci un echilibru potrivit între acestea!
  66. Fericirea este fie inspiraţia, fie aspiraţia fiecărui antreprenor de succes. Sau poate câte puţin din amândouă în unele cazuri 🙂
  67. Când MAI MULT nu mai aduce BUCURIE e cazul să cauţi acolo unde PUŢIN înseamnă multă BUCURIE.
  68. Nu vreau să fiu cel mai bogat din cimitir sau din viaţa de dincolo. Vreau să fiu unul din fericiţii vieţii de aici!
  69. Până ieri vedeam FERICIREA = SUCCES. De azi înţelegeam fericirea ca ceva ce include succesul dar nu se limitează doar la atât.
  70. „Antreprenoriatul cu INTENŢII pozitive şi VIAŢA de V.I.S este legat de câteva intenţii fundamentale: când CE faci este parte din CINE eşti. Când CE faci poate fi făcut cu succes şi de ALŢII. Când CE faci schimbă lumea…. în bine.
  71. Ca să îţi placă ceea ce faci, din nou, trebuie să te cunoşti pentru a crea un mediu în care tu şi ceilalţi să vă simţiţi bine în fiecare moment.
  72. Pentru ca piaţa să iubească ce oferi ar fi bine ca acei clienţi să simtă aprecierea ta pentru ceea ce sunt ca oameni.
  73. Atunci când toate sunt aliniate vei vedea antreprenoriatul ca o meserie. Sau mai mult, ca o vocaţie! Îţi vei asuma statutul de „schimbă-lume” prin fapte nu prin vorbe.
  74. Nu uita că doar atunci când poţi da mai departe şi altcuiva modul practic prin care se construieşte o afacere poţi spune că o cunoşti cu adevărat. Şi poate antrenamentul acesta te pregăteşte în „predarea” către copii tăi a unei francize şi mai interesante, numită „VIATA FERICITĂ şi ÎMPLINITĂ”.
  75. Trezirea antreprenorului din om îl DEȘTEAPTĂ și îl învață cum poate deveni LIBER! Când începe să facă ce îi place, devine bun și își cucerește piața, el atinge SUCCESUL! Antreprenorialul cu intenții pozitive îl duce la echilibru și FERICIRE care îl transformă intr-un „super-antreprenor” ce inspiră și înmulțește fericirea!

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *