ZÂMBETUL ne aduce frumusețe, stare de bine și ”un firesc” în atitudine!

Mulți oameni zâmbesc fără să-și dea seama, pentru că este o reacție firească la lucrurile pe care le consideră frumoase, amuzante sau profunde, pentru că este o formă de exprimare și de adaptare la cele/cei din jur. Această reacție naturală are și multe beneficii pentru sănătate și dacă acorzi atenția meritată zâmbetului, te poți simți și poți arăta foarte bine. În plus, dacă știi ce beneficii îți aduce zâmbetul, vei profita de fiecare ocazie pentru a te arată lumii și vieții mereu…cu un zâmbet pe chip!

smile_peopleÎnseninați-vă viața, a voastră și a celor din jur, cu un zâmbet!

Până la urmă, un surâs vorbește lumii despre „inteligenţa inimii şi a relaţiilor sociale”. Acum 3.000 de ani, înfleleptul Solomon scria: „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele.” Râsul adaugă bogăție, calitate și culoare zilelor obișnuite. E un dar, o opțiune, o disciplină și o artă. Sociologul și gerontologul Fiunegan Alford Cooper, de la Universitatea Long Island, SUA, a studiat 576 de cupluri, căsătorite de cel puțin 50 de ani: 93% dintre ele au descris căsnicia lor ca fiind fericită. Sociologul a descoperit că unul dintre secretele longevității lor, ca familie, a fost simțul umorului. Apoi, 79% dintre ei au spus că râdeau împreună zilnic. Un bărbat de 84 de ani, căsătorit la 64 de ani, spunea: „Râdeam la glumele spuse de soție, chiar dacă le-am auzit de un milion de ori, dar pentru mine erau ca auzite întăia dată”.

Printr-un zâmbet, viața capătă mereu o perspectivă mai bună…

Când vine vorba despre viață, cele mai multe lucruri țin de perspectiva din care le privești și cum le vezi în ansamblu. Când zambești, e ca și cum ai da un pas înapoi și ai contempla imaginea în ansamblu, judecând lucrurile la adevarata lor valoare si ignorându-le pe cele mărunte, care nu au un impact la fel de mare, cum ai putea crede inițial. E un prim pas în a învăța cum să nu reacționezi niciodată, să ai puterea de a acționa, fie în urma unui gând de detașare, fie printr-un zâmbet de apropiere. Te poți bucura și de un simț mai intens al realității și poți lua decizia cea mai bună pe care o cere situația respectivă.

Zâmbetul este „kilometrul zero” a iniţierii noastre socio-emoţionale. Aş putea parafraza că este „inteligenţa inimii şi a relaţiilor sociale”. Un zâmbet, o privire caldă, facilitează aşadar deschiderea și socializarea. Zâmbetul ne influenţează întregul comportament. El se citeşte în vocea și în gesturile noastre. Zâmbetul este modalitatea prin care comunici că eşti bine şi prin care doreşti ca în universul interior al cuiva să se producă aceeași reacţie.

Alungăm din stres, rămânem mai optimiști, zâmbind!

Stresul este ceva ce nu poți evita cu totul, dar poți dezvolta strategii pentru diminuarea efectelor sale. Zâmbetul este una dintre cele mai ușoare metode de diminuare a stresului și te ajută să-i faci față mult mai bine. Persoanele optimiste, care au mereu un zâmbet pe buze, au tăria de a trece mai uşor peste probleme. Zâmbind, glumind, ne facem viaţa mai uşoară. Există în acest sens atât argumente psihologice, cât şi fiziologice. Atunci când ne păstrăm simțul umorului, o problemă nu va mai avea proporţii atât de mari şi nu ne va umbri viaţa. Acea problemă nu ne va încărca mintea şi astfel vom fi mai capabili să găsim o soluţie. Zâmbetul este acea stare de detaşare de complexitatea vieții.

Zâmbind, arătăm mai tineri…

”Un zâmbet larg te întinerește cu doi ani!”

Cercetatorii de la Institutul Max Planck din Berlin au analizat peste o mie de poze și au observat că persoanele cu zâmbetele cele mai largi erau adesea așezate în categoria celor tineri. Când au asociat persoanele reale cu cele din fotografii, cercetatorii au concluzionat că cei care zâmbeau erau considerați mai tineri cu doi ani decât vârsta reală. Doza de optimism, buna dispoziție sau râsul pot fi molipsitoare și mereu o să fim încânați să ne alăturăm persoanelor care sunt înzestare cu aceste calități definitorii omului. Chipul plin de veselie al omului, nu numai că îl întinerește, dar îl și transune într-o realitate plină de viață, naturalețe și firesc…

De ce trebuie să zâmbim?

Pentru că zâmbetul influenţează în bine întregul organism. Pentru că în timp ce zâmbim, organele sunt mai bine irigate și oxigenate, corpul se repară, se înviorează, întinereşte. De ce trebuie să zâmbim? Pentru că zâmbetul este limbajul universal prin care putem transmite oricui pe această planetă un mesaj de prietenie, admirație, satisfacţie, bucurie, iubire. Pentru că toți suntem oameni şi avem nevoie unii de ceilalţi.

Mereu bucurie, seninătate și putere, spre a străbate toate obstacolele vieții, adevărate lecții de transformare și redefinire interioară!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

www.lavi-enrose.com

lavi.ceuta@gmail.com

0749 194 944

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *