Deviza healthy aging!

lavinia_ceutaDeviza healthy aging, adică „a îmbătrâni sănătos”, se referă la un proces care începe de la vârsta de sugar și durează până la capătul vieții. Prof. dr. Ursula Lehr, de la Centrul German de Studiu al Îmbătrânirii – Universitatea Heidelberg, suține că îmbătrânirea sănătoasă se sprijină ”pe patru picioare”:

  1. Prevenția bolilor sau profilaxia lor. Crearea de condiții optime de dezvoltare în copilărie, iată pasul de pornire. Ce păcat că, dintr-o iubire greșit înțeleasă, părinții și bunicii îi obișnuiesc pe copii cu nenumărate alimente nesănătoase. Aici mă refer la varietatea imensă de dulciuri, toate cu conținut de zahăr. Iar zahărul este cel mai înverșunat dușman al bunei dezvoltări a sistemului nervos, sau a inteligenței, de exemplu! Mereu să ne amintim că obiceiurile de viață, cu tot ce cuprinde ea, reprezintă tiparele de funcționare și de dezvoltare a copiilor noștri. Dacă mama are părul blond-lung-cu bucle, fetiței ei se întipărește acest model, dorindu-și să arate și ea astfel, la maturitate. Dacă mama sau tata fumează, beau alcool sau au un comportament agresiv, cu siguranță și copii lor vor prelua din aceste obiceiuri. Din păcate sau nu, depinde unde ne situăm ca și nivel de conștiință, acestea se întâmplă fără nici o îndoială…
  1. Al doilea pilon pentru o îmbătrânire sănătoasă constă în prevenirea bolilor și în împiedicarea apariției fenomenelor degenerative și de uzură. Alimentația sănătoasă reduce frecvența bolilor la bătrânețe, iar reducerea numărului de calorii ingerate prelungește viața. Da, este foarte bine cunoscut faptul că regimul hipocalorric este regimul de viață lungă!
  1. Al treilea picior constă în tratarea corectă a bolilor și în remiterea cât mai bună nu numai a tulburărilor organice, ci și a celor psihice survenite după unele evenimente triste, ca de exemplu pierderea partenerului de viață, pensionarea sau intrarea într-un cămin de bătrâni. Viața este un dar primit, mereu să ne reamintim aceasta, fiecare situație sau întâmplare adusă de viață, ne vine cu un scop, avem o lecție de cuprins sau înțeles, iar acceptarea acestora, responsabilitatea în fața greutăților vieții ne face să ”curgem firesc”.
  2. Al patrulea picior pentru o îmbătrânire sănătoasă constă în dezvoltarea capacității de a rezolva și de a depăși crizele din viață, precum și în crearea unei dispoziții de a accepta unele situații inevitabile, fiind dispus a trăi cu ele, fiind deschis în a te adapta și readapta mereu. Opoziția și mereu îndreptățirea că ”eu știu mai bine”, sau ”dar de ce să mi se întâmple tocmai mie” …, nu fac decât să ne angreneze într-o spirală a negației, a contracției (inclusiv spirala noastră de AND arată extreme de rigid și nefiresc, atunci când suntem tensionați, spun cercetătorii de nutrigenomică).

Indiferent ce vârstă aveți, hotărârea pe care o luați, de a face schimbările necesare în stilul de viață, va fi răsplătită din plin. Aproximativ 25% dintre persoanele în vârstă suferă de tulburări psihice, stările depresive de diferite grade situându-se pe primul loc. Cercetările moderne au demonstrat că alimentația are un efect incontestabil asupra creierului, influențând bunăstarea generală și dispoziția psihică. Cineva a spus că ”ceea ce mâncăm azi va vorbi și va umbla mâine.”

Pregătirea pentru bătrânețe ar fi bine să înceapă încă din copilărie, continuând cu adolescența, adică tocmai cu anii de formare ai sănătății și a personalității individului. Pentru o bătrânețe rodnică și activă, trebuie ca în tinerețe să existe o diversitate de interese, iar nu concentrarea tuturor energiilor doar asupra unei ocupații limitate.

Bibliografie: Dr. Emil Rădulescu, Alimentația inteligentă

”Să ai la tinerețe un pic de bătrânețe, să poți avea la bătrânețe și dram de tinerețe…”

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

www.lavi-enrose.com

lavi.ceuta@gmail.com

0749 194 944

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *