Somnul regenerează sistemul nervos!

Cel mai simplu, firesc și sănătos mod de a ne restarta condiția sau de a ne readuce ”starea de bine”, este un simplu ”pui de somn”! Sistemul nostru nervos este regenerat în timpul somnului, iar felul în care ne așezăm gândurile este tare important pentru întregul nostru. Când te trezești, s-ar putea ca toate angoasele trăite înainte de somn să fi dispărut, pur și simplu!

Un stil de viață sănătos, ne vorbește despre un echilibru individual, o cunoaștere dobândită conștient, din dorința de evoluție și mai presupune și de un acord permanent între ce facem și ce ne-am dori să facem.

Niciodată nu vom putea izola factorii care determină un stil de viață sănătos, ei influențându-se unii pe alții, dezechilibrul unuia generând – la rându-i – alt dezechilibru, toate fiind interdependente unul față de altul.

Pe lângă conștientizarea gândurilor și gestionarea lor, mișcarea fizică, o nutriție optimă, pe lângă toate acestea mai avem trebuință și de…un somn bun! Se spune că cea mai bună terapie ar fi un somn bun”, și are sens!

Tot de ritmul și de respectarea acestui must have al sănătății depinde într-o mare măsură cantitatea de alimente pe care simțim să o avem în dieta zilnică. Un somn puțin sau de slabă calitate, atrage după sine o stare de oboseală, un randament intelectual perturbat și o necesitate crescută de a mânca.

Un studiu realizat la Universitatea din Chicago a demonstrat că privarea de somn determină supraalimentarea, deoarece afectează echilibrul a doi hormoni care sunt asociați cu apetitul: leptina și grelina.

Atunci când nu dormim suficient crește nivelul de grelină, un hormon produs de celule din stomac, despre care se crede că intensifică sentimentul de foame. Nivelul de leptină, un hormon produs de celulele adipoase care semnalează starea de sațietate de la țesutul adipos-creier, scade în absența unui somn odihnitor.

Astfel, înainte de orice intervenție de schimbare a dietei zilnice spre scăderea în greutate, întâi de toate reglați factorii care vă împiedică să aveți o disciplină în activitățile zilnice, în dieta de zi cu zi.

Un somn bun de 6-8 ore este absolut firesc să avem, spre echilibru, sănătate și un bun randament intelectual. Iar, dacă reușim să prindem ”somnul” dintre orele 22-24, cu atât mai bine, mai sănătos și…mai frumos! Nu degeaba se spune că acesta este…”somnul de frumusețe”! El este de sănătate, căci, întotdeauna un om sănătos este și frumos!

Gânduri frumoase și mereu alegeri conștiente în viețile voastre!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

0749 194 944

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *