„Elementele esențiale” ale unui sistem nervos echilibrat!

Lavinia CeutaApa, cap se listă în oricare recomandare nutrițională, mai ales cea legată de sistemul nervos. Dacă nu învățăm să consumăm apă, oricare alt sfat nutrițional este neesențial! Câtă apă pe zi? La 20kg masa corporală, ar trebui 1 l apă. Sau, poate este mai simplu să ne gândim pentru început la 2-3l/zi. Aici intră apa, apa cu lămâie și ceaiul neîndulcit, precum și sucurile de fructe proaspete. Puterea lor de hidratare este deosebită, să nu trecem mai departe fără a ne însuși aceaste învățăminte!

Vitamina C este denumită ”regina vitaminelor”, și nu întâmplător. De ea depinde sistemul nostru nervos, circulator, absorbția celorlalte vitamine, este foarte important aportul ei, de 2 ori/zi. Dimineața, apa cu lămâie, apoi pătrunjel verde zilnic sau goji, ardei roșu. Să aveți gândul că, și dimineața și după-masa, este necesar acest supliment de vitamina C. Niciodată înainte de culcare, poate aduce un somn neliniștit.

Vitamina E, zilnic, 1 lingură de ulei de măsline crud, sau orice alt ulei presat la rece, adăugat în salate sau luat drept supliment nutrițional.

Atenție la ”B-uri” !!! Zilnic, o linguriță de fulgi de drojdie (merge pe pâine cu ulei de cocos sau pe salată) și tot zilnic, câteva cereale integrale – 1lingură de cereale de ovăz, hrișcă sau 2 felii din pâine de secară, sunt o alegere excelentă. Hrișca, o pseudocereală cu proprietăți antioxidante, reduce glicemia și are foarte bune indicații nutriționale. Este trebuință de adaptare la gustul ei specific, atâta tot!

Calciul – semințe de susan, 1 linguriță mestecat foarte bine bucal, legat de o masă, reprezintă o excelentă sursă de Ca.

Vitamina A – zilnic 1 morcov, pentru sănătate, frumusețe și susținerea tinereții minții noastre! Alegeți hrana colorată, de culoare portocalie, galbenă, aceasta conține vitamina A. Sau recurgeți la suplimente nutriționale cu aceste componente.

Omega 3, dimineața și seara, în combinație cu un fruct sau legumă crudă, ajută întregul organism, precum și absorbția vitaminelor liposolubile din hrana crudă.

Lecitina este un aminoacid cu un rol important în formarea neurotransmițătorilor cerebrali. Implicată și în transportul lipidic, ar fi bine ca lecitina să nu lipsească din programul nostru de suplimente.

Uleiul de cocos, o grăsime ce conține și ceva grăsimi saturate, este singurul nutrient de care se spune – prin cercetările realizate – că ajută la regenerarea celulei nervoase. Zilnic 1/2 de linguriță, sau chiar o linguriță, dacă aportul de grăsimi este conștient controlat în restul aportului nutrițional.

Sănătate și mereu alegeri conștiente în dieta de zi cu zi și în viața, în general!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

0749 194 944

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *