Cele mai bune alimente vegetale pentru creier

  1. Fructele de avocado (o găsime sănătoasă!)

Acesta este unul dintre cele mai sănătoase fructe … da, avocado este un fruct! Textura cremoasă a fructelor de avocado le face a fi o bună alegere în smoothie-uri și un bun înlocuitor de grăsime în aluaturi, precum și în multe alte rețete simple și delicioase. Să nu uităm de alcalinitatea acestuia, unul dintre cele mai alcaline și dătătoare de viață alimente!

  1. Nucile (altă grăsime sănătoasă!)

O mână de nuci consumate zilnic sunt suficiente pentru a ne îmbunătăți sănătatea cognitivă. Nivelul lor ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale contribuie, de asemenea, la menținerea acuității mentale. Vitamina E din nuci previne apariția bolilor psihice, iar cantitatea de Magneziu este asigurată prin aceste alimente.

  1. Afinele (cele mai ”antioxidante” fructe!)

Pentru cei mai puțin familiarizați cu afinele, este unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți și  conțin – în același timp – și vitamina C, vitamina K și fibre. Datorită nivelului ridicat de acid galic, afinele sunt bune în special pentru protejarea creierului de degenerare și stres.

  1. Legume cu frunze verzi (hrana spirituală, energetică!)

Consumul regulat de legume cu frunze verzi, cum sunt kale, țelină, spanacul și unele soiuri de salate, poate preveni demența conform ultimelor studii în domeniu. Legumele verzi cu frunze sunt bogate în vitaminele A si K, precum și în Ca, astfel combat inflamația și întăresc oasele. Profită din plin de aceste alimente bune pentru creier combinând spanacul într-o salată cu rodie, ceapă verde și țelină sau caută o rețetă mai interesantă de chipsuri, din kale și legume.

Green-Vegetables-1024x678

  1. Sfecla roșie

Reduce inflamația, bogată în antioxidanți care protejează de cancer și curăță sângele de toxine. Nitrații naturali din sfeclă stimulează circulația sângelui la creier, ceea ce mărește performanța mentală. Sfecla e bună coaptă sau în salate, în diferite combinații creative. Un aliment excelent pentru creier!

  1. Uleiul de cocos ( cocosul, singurul aliment dovedit că reface teaca de mielină a neuronilor!)

Uleiul de cocos are peste 77 de utilizări terapeutice și aproape că nu există o afecțiune în care uleiul de cocos să nu ajute, și desigur, prezintă multe avantaje și pentru creier. Uleiul de cocos acționează ca un antiinflamator natural, suprimând celulele responsabile cu inflamația. Este util în cazul pierderii de memorie cauzate de avansarea în varstă și distruge bacteriile nocive din intestine.

  1. Turmericul

Turmericul stimulează nivelul de antioxidanți și menține sistemul imunitar sănătos, îmbunătățind circulația de oxigen spre creier. Ține mintea trează și ajută la procesarea informațiilor.  Pentru buna absorbție a principiilor active ale turmericului, acesta ar fi bine să fie încălzit și combinat cu un ulei, la fel cum este gătit în bucătăria indiană, de exemplu. Nu este uimitor cand un condiment are beneficii incredibile pentru sănătate? Este și cazul turmericului.

Să nu treacă ziua fără a avea cel puțin două dintre ”ingredientele” de mai sus… Sunt pentru o viață senină și lungă!

Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *