Îndrumări nutriționale celor cu activitate sportivă! (2)

De unde luăm glucidele de bună calitate necesare refacerii rezervelor de glicogen din corp?

shutterstock_142037755

Glucidele necesare, care ne ajută la menținerea, refacerea sau sporirea nivelului de glicogen din organism – înaintea, în timpul și dupa exercțiului fizic -, le luăm din fructe și legume cu un conținut crescut de fructoză și alimente procesate create special pentru susținerea exercițiului fizic:

  • suplimente: geluri, batoane, băuturi, jeleuri, dropsuri, capsule, pastile, prafuri
    sau nu
  • ciocolată, biscuiți, jeleuri, bomboane etc.

Suplimentele din timpul antrenamentelor (adică exact cele din procesul de desfășurare al activității motrice), sunt concepute special ca un adjuvant al celor care le consumă. Sunt concepute și împărțite în categorii, în funcție de tipul de efort, durata, intensitate, condiții de desfășurare (căldură, umiditate, expunere la soare, frig).

Ce spunem despre proteinele ” la borcan” luate de tineri?

În legătură cu proteinele la borcan…

  • nu sunt doar proteine la borcan, pot fi si carbohidrați la borcan, vitamine, minerale, fibre. Produsele la care se face referire, se numesc suplimente nutritive.
  • suplimenete nutritive sunt substanțe aprobate de către ministerul sănătății și nu au nici o legătură cu steroizii care sunt substanțe interzise atât pe plan național cât și internatțonal. A nu se face confuzie între cele 2 categorii!
  • Suplimentele, așa cum le spune și denumirea, suplimentează alimentația de bază a unui individ, și nu vin să o înlocuiască. Suplimentele nutritive pot fi folosite și de către persoanele care nu fac mișcare cu un efect benefic asupra sănătății. Discuția în legătură cu suplimentele este mult mai amplă datorită numeroaselor păreri neavizate…

Cu cât timp înainte de exercițiu fizic e bine să avem pauză alimentară ?

Depinde de tipul de efort pe care-l vom face și de macronutrienții preponderenți ai mesei dinaintea antrenamentului. Ideal este a servi masa cu cel puțin 2 ore înainte de exercițiul fizic. Este bine venit un pumn de semințe crude, nuci, fructe uscate sau 25 de gr. ciocolată amăruie, mai ales dacă exercițiul fizic este de tip cardio. Și nu uitați să vă hidratați foarte bine, înainte, în timpul și după antrenamentul parcurs.

Ce alimente nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică ?

Ca și în alimentația oricărei persoane, este foarte important să fim atenți la calorii, dar mai ales de unde provin ele! Nu putem compara un ciorchine de strugure, caloriile lui, cu cele dintr-o napolitană!!! Pot avea același număr de calorii, doar că strugurele are calorii pline de nutrienți, vitamine, fitonutrienți, pe când napolitana are doar calorii goale, fiind total lipsită de orice urmă nutrițională favorabilă. Atenție mai mult la tipul de calorie decât la numărul lor!

5 fructe într-o zi, 5 legume și un pumn de semințe crude, iată o rețetă pentru bună stare și sănătate (deasemenea pentru frumusețe!). Mai apoi, o sursă de proteină este esențială, mai ales la tipul de antrenament anaerob. Zilnic, 1gr proteină/kg corp, este o medie a îndrumărilor de specialitate din ultima vreme. Să nu lipsească semințele de cânepă și chia, suplimentele cu spirulină, shack-urile din ser de lapte sau izolatul proteic din soia, toate vin să completeze resursa zilnică de aminoacizi esențiali.

Fără mișcarea fizică de zi cu zi, îmbătrânim mai repede iar sănătatea strigă după ajutor!

Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

0749 194 944

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *