Jurnalul, bogatie pentru trup si suflet!

Viata ne ofera o multime de momente frumoase, majoritatea transformandu-se in amintiri pe care le pastram de-a lungul timpului ca pe niste comori nepretuite. Memoria nu este, insa, intotdeauna perfecta, astfel incat o buna parte dintre aceste mici bucurii sunt uitate. Jurnalul a luat nastere tocmai din dorinta de a consemna si rememora detalii si intamplari dragi, care fac parte din calatoria noastra de viata.

19811659_s

Cuvantul „jurnal” provine din limba franceza – „le journal” – un cuvant care, la randul sau, isi are originile in latinescul „diurnus”, ce inseamna „de-a lungul zilei”. Cele mai vechi jurnale se regasesc in civilizatia japoneza si sunt strans legate de experienta calatoriei. Mai tarziu, autori renumiti din literatura franceza, britanica si chiar cea romaneasca, obisnuiau sa tina jurnale personale, care au devenit marturii detaliate ale anumitor perioade si adevarate opere autobiografice.

Astazi, jurnalul pastreaza functia de spatiu intim, in care ne intalnim cu noi insine pentru a povesti, ca unui tovaras de incredere, intamplari, dileme, visuri si planuri care creeaza dimensiunile vietii noastre. In plus, acesta a devenit si un instrument cu ajutorul caruia putem urmari si planifica si alte aspecte concrete ale vietii noastre

Asadar, de ce este util un jurnal?

  • Pentru a nota, in detaliu, descoperirile facute in urma unei calatorii. Cum erau cladirile, ce ne-a surprins intr-o piata publica, unde si cum isi petreceau timpul localnicii, cum stralucea soarele in ziua aceea in care am mers pe jos ore in sir descoperind, pe stradute ascunse, ateliere de mestesugari si cafenele unice?
  • Pentru a monitoriza durata si calitatea somnului. În acest caz, jurnalul ne ajuta sa intelegem, de exemplu, de ce somnul nu este odihnitor, daca ne trezim des in timpul noptii sau cate ore reusim, de fapt, sa dormim. Acesta este, de altfel, un instrument folosit frecvent de specialisti pentru a diagnostica tulburarile somnului.
  • Pentru a urmari alimentatia zilnica. Jurnalul este extrem de folositor atunci cand ne dorim sa identificam si corectam o problema digestiva sau chiar sa slabim.
  • Pentru a nota detalii ale vietii de zi cu zi. Jurnalul personal ne poate ajuta sa ne descoperim in profunzime si sa intelegem mai bine sentimentele si trairile pe care le experimentam.
  • Pentru a marca, in scris, acele intamplari fericite de care ne dorim sa ne aducem aminte peste ani, pe care le putem astfel rememora sau impartasi cu prieteni vechi sau membrii familei. Pe acesta il putem numi Jurnalul Fericirii!

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *