Cum functioneaza memoria?

Atunci cand ne propunem sa invatam lucruri noi, ne dorim sa retinem cat mai bine informatiile, astfel incat sa putem folosi cu succes pe termen lung ceea ce am invatat. Specialistii ne asigura insa ca secretul nu este sa investim cat mai mult timp posibil in procesul de invatare, ci sa folosim  metode care ne ajuta sa asimilam in profunzime informatiile.

human_brain_picture_165499Memoria functioneaza intocmai precum o galeata care pierde apa. In fiecare zi intram in contact cu foarte multe informatii, insa majoritatea sunt stocate in memorie pe termen scurt, ceea ce inseamna ca, dupa o perioada, ele dispar complet. Institutul NLT, un centru non-profit american, care studiaza psihologia comportamentala, a dezvoltat, inca din anii 1960, piramida invatarii, un sistem care evidentiaza modul in care invatam. Conform acestei piramide, oamenii isi aduc aminte:

5% din informatiile pe care le afla atunci cand lectureaza materialele de la scoala sau din facultate;

10% din informatiile pe care le afla atunci cand citesc din proprie initiativa carti, articole sau alte tipuri de materiale scrise;

20% din informatiile din continutul materialelor audio sau video;

30% din lucrurile pe care le afla in urma unor demostratii;

50% din informatii atunci cand sunt implicati in discutii de grup;

75% din informatii atunci cand au ocazia sa puna in practica ceea ce au invatat la nivel teoretic;

90% din informatii atunci cand pot aplica imediat ceea ce au invatat sau cand ii invata, la randul lor, pe altii.

Primele patru metode de invatare sunt procedee pasive, in urma carora 85-90% din informatii „intra pe o ureche si ies pe cealalta”, asa cum se spune. Rezultatele au aratat insa ca ultimele trei metode, cele participative si interactive, sunt cele care dau un randament mult mai mare, intr-un termen mult mai scurt si pentru o perioada indelungata.

Pentru un sprijin in plus pentru memoria pe termen lung, poti conta si pe resursele pe care ni le pune la dispozitie natura. Life Impulse® Lecithin Plus contine lecitina din soia, care sustine efortul intelectual, asigura nutritia celulelor nervoase si imbunatateste capacitatea de functionare a sistemului nervos central.

Ti se intampla adesea sa simti ca nu ai destul timp pentru toate lucrurile pe care iti doresti sa le faci? Castiga timp folosind-l in avantajul tau, invata eficient si bucura-te de experiente noi!

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *