Foloseste tehnica Pomodoro pentru a fi mai eficient!

44704936 - food clock with vegetables and fruits as background. healthy food conceptUnele zile sunt atat de pline, incat poate fi dificil sa te ocupi de o anumita sarcina pana la capat, fara a fi distras de aparitia altora noi. Telefonul suna, casuta de e-mail primeste mesaje noi, colegii de birou iti comunica ceva, iar tu nu stii de ce sa te ocupi mai intai. La finalul zilei, ai sentimentul ca au ramas o multime de lucruri nerezolvate, in ciuda tuturor efoturilor tale.

Vestea buna este ca acest lucru nu ti se intampla numai tie. De fapt, prin aceeasi situatie a trecut si italianul Francesco Cirillo in anii ’80, atunci cand a inventat una dintre cele mai puternice tehnici de administrarea a timpului: tehnica Pomodoro.

Denumirea sa vine de la un ceas de bucatarie in forma de rosie (in limba italiana, “pomodoro” inseamna “rosie”), obiectul pe care Cirillo il folosea pentru a studia eficient in timpul facultatii. Metoda se bazeaza pe principiul ca pauzele scurte si dese mobilizeaza mintea pentru a lucra mult mai productiv. Astfel, pentru a rezolva o anumita sarcina, se aloca un interval fix de 25 de minute (care se numeste “pomodoro”), urmat de o pauza scurta, de 3-5 minute. Apoi, se reia aceasta combinatie pana la rezolvarea integrala a sarcinii. Foarte important: pe parcursul intervalelor de lucru de cate 25 de minute, intreaga atentie este concentrata exclusiv pe sarcina respectiva.

Pentru a folosi cu succes tehnica Pomodoro, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli:

  1. Alege o sarcina clara. Iti doresti sa raspunzi la e-mail-uri, sa faci un raport, sa faci o cercetare pe un anumit subiect sau sa scrii un material? Scrie pe hartie exact activitatea pe care o ai in plan.
  2. Seteaza cronometrul pentru 25 de minute, astfel incat acesta sa te anunte atunci cand perioada s-a epuizat. Dupa ce l-ai setat, elimina-l din campul tau vizual, astfel incat sa nu iti distraga atentia.
  3. Concentreaza-te DOAR pe sarcina stabilita pana ce se scurg cele 25 de minute. Daca in aceasta perioada primesti un e-mail sau un mesaj sau daca iti vine o idee care nu are legatura directa cu sarcina de care te ocupi, noteaza-ti repede undeva ca sa-ti aduci aminte mai tarziu si intoarce-te imediat la sarcina de care te ocupai.
  4. Ia o pauza de 3-5 minute, care ii permite creierului sa se deconecteze complet de la activitatea la care se concentra. Fa o scurta plimbare, asculta melodia preferata, raspunde la un mesaj sau foloseste aceste minute oricum iti doresti.
  5. Intoarce-te la ceea ce faceai pentru alte 25 de minute. Daca deja ai incheiat sarcina initiala, poti continua cu o sarcina noua.
  6. Dupa 4 sesiuni “pomodoro”, ia o pauza mai lunga, de 15-30 de minute. Felicitari, ai incheiat un ciclu de 100 de minute de lucru intens si eficient! Acesta poate fi momentul perfect pentru masa de pranz sau pentru gustarea de dupa-amiaza, prin care sa te relaxezi si sa-ti reincarci bateriile. Dupa aceasta pauza, reia procesul de la pasul 1.

In timp, aceasta poate deveni o metoda excelenta de antrenament pentru rezultate uinitoare, care te conduc la succesul pe care ti-l doresti. Foloseste-o si tu!

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *