Traditie si sanatate intr-o ceasca de ceai!

Un proverb japonez spune ca: „Daca un om nu consuma ceai, el este incapabil să inteleaga adevarul și frumusetea. Ceaiul inseamna intelepciune lichida.”

Intr-adevar, ceaiul este o bautura extrem de iubita si populara, care ne ofera o stare de bine si liniste atunci cand o savuram. In plus, s-au realizat numeroase cercetari de-a lungul anilor in care s-au studiat efectele benefice pe care le are asupra sanatatii.

Afla care este istoria ceaiului si descopera de ce este considerat o sursa naturala de sanatate.cup-mug-water-teaScurta istorie a ceaiului

Legenda spune ca in jurul anului 2700 i.Hr., imparatul Shen Nung al Chinei se relaxa la umbra unui arbore, atunci cand o frunza a cazut in ceasca cu apa fierbinte pe care o tinea in mana. Curios, imparatul a decis sa guste si  a descoperit ceea ce avea sa se numeasca ceai.

Desi originea inca ii este disputata, cel mai sigur ceaiul provine din China. A fost atat de iubit, incat oamenii spuneau ca este una dintre necesitatile vietii. A fost adus in Europa de comerciantii portughezi in secolul 16.

Pe calea comertului, ceaiul a inceput sa se raspandeasca pe tot continentul european si nu numai, ajungand rapid bautura preferata a familiilor regale si a aristocratilor.

La sfarsitul secolului 19, englezul Thomas Lipton a revolutionat industria ceaiului si a facut bautura accesibila ca pret si oamenilor din popor.

Credeai ca ceaiul reprezinta orice amestec de plante care se infuzeaza in apa fierbinte? Nu e adevarat. Amestecurile de frunze uscate, flori, fructe sau radacini ale plantelor sunt numite infuzii.

Ceaiul adevarat provine din planta Camellia Sinensis si se gaseste sub mai multe forme – ceai verde, negru, oolong si roiboos (rosu). Ceaiul contine polifenoli, niste antioxidanti care protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ si pot opri dezvoltarea celulelor canceroase.

pexels-photo-132942Imbunatateste capacitatea de concentrare si stimuleaza memoria

Ceaiurile scad riscul formarii tumorilor pe creier si aparitia dementei, imbunatatesc functia cognitiva si te ajuta sa fii mai concentrat.

Aminoacizii care se gasesc in ceai, in special teina, imbunatatesc memoria si iti sporesc atentia. Daca trebuie sa fii focusat asupra unui lucru, bea o ceasca de ceai alb si vei vedea cum te vei putea concentra mai usor.

Conform unui studiu din 2009, consumul zilnic a 1-3 cesti de ceai verde sau negru reduce cu pana la 21% riscul producerii unui accident vascular cerebral.

Imbunatateste digestia

Ceaiul este indicat in curele de detoxifiere si in cele de slabit, deoarece elimina toxinele din organism si opreste depunerea grasimilor pe intestine. Accelereaza metabolismul si tranzitul intestinal si ajuta la arderea mai rapida a caloriilor, iti da energie si te hidrateaza. Infuziile din ghimbir pot calma starile de greata, iar cele din musetel au efect antispasmodic.

Ceaiul sprijina sanatatea cardiovasculara

Consumul regulat de ceai verde scade nivelul de colesterol rau si al trigliceridelor din sange, ajuta in caz de hipertensiune, stimuleaza circulatia sangelui si poate preveni riscul de accident cardiovascular.

Intareste sistemul imunitar

Antioxidantii din ceai protejeaza organismul de bacterii si microbi. Desi parerile sunt impartite, se crede ca ceaiul consumat zilnic poate preveni aparitia cancerelor de san, colon, plamani, stomac, ficat sau prostata.

Cu toate acestea, ceaiurile nu sunt un tratament miraculos. Pentru a te proteja de boli este necesar sa ai un stil de viata sanatos, in care sa incluzi sportul, alimentatia corecta si sa te hidratezi corespunzator.

spoon-tea-green-tea-tea-leafs-21083

Mentine sanatatea dintilor si a oaselor

Intareste smaltul dintilor si ii face mai rezistenti la acizii din alimente datorita continutului de fluor. Flavonoidele pe care le contine previn formarea placii dentare. Ceaiul verde poate creste densitatea minerala osoasa si sa faca muschii si oasele mai puternice.

Calmeaza si relaxeaza

Ceaiurile calde iti induc o stare de bine si de liniste. Bea o ceasca cu ceai ori de cate ori te simti stresat sau obosit si vei vedea ca te vei simti mai relaxat. Ai grija sa nu bei ceaiul fierbinte pentru ca iti poti irita gatul. Asteapta sa se raceasca putin dupa ce se infuzeaza, apoi bucura-te de o bautura aromata care sa te binedispuna.

„Fiecare noua ceasca de ceai intruchipeaza o traditie unica, are o poveste de spus, care e numai si numai a ei si e menita să contina frumusetea pura.” – Okakura Kakuzo

Articol scris de,
Valentina Ciobanu – Brand & Marketing Manager

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *