Nu lasa FRICA sa te controleze. Traieste si bucura-te de fiecare moment al vietii!

Nu exista persoana careia sa nu ii fie frica. Teama de esec, de a-ti asuma riscuri, de a face ceva nou sau de a comunica in public sunt normale pana la un anumit punct. Insa, daca te obisnuiesti cu senzatia de frica si o folosesti drept scuza, va ajunge sa te controleze fara sa iti dai seama. Daca nu inveti cum sa iti depasesti fricile, vei deveni o persoana care se multumeste sa traiasca in zona de confort si nu vei fi in stare sa lupti pentru fericirea ta. Frica poate fi depasita daca ai incredere in tine si faci tot ce iti sta in putinta sa o invingi!

shutterstock_74132566Frica trebuie acceptata, nu ascunsa

Trebuie sa iti dai seama care este cauza fricii tale pentru a o putea depasi. Gandeste-te ce te-a facut sa refuzi o promovare la munca? Frica de esec? Frica de responsabilitate? De ce eviti sa intalnesti persoane noi? Iti este frica ca ar putea sa te judece? Inseamna ca nu ai destula incredere in tine si te subestimezi. Identifica aspectele care trebuie imbunatatite in viata ta, accepta-ti fricile si depaseste-le.

Iesi din zona de confort

Desi suna ca un cliseu, nu este. Multor oameni le este frica sa isi depaseasca limitele impuse de frica si prefera sa traiasca o viata nesatisfacatoare. Daca faci lucrurile de care iti este teama vei descoperi ca nu sunt atat de rele pe cat ti-ai imaginat, vei prinde curaj si orizonturile ti se vor largi. Incepe cu lucruri mici: nu fi un ascultator pasiv, spune-ti punctul de vedere atunci cand esti intrebat si invata sa spui NU. Oamenii care se tem de parerea altora au tendinta sa fie de acord cu orice li se spune si ajung sa faca lucruri pe care nu si le doresc.

shutterstock_121961872Mergi in excursia la care visezi si nu iti fie teama de aventura si de nou. Pune punct relatiilor negative din viata ta si nu iti fie teama niciodata sa o iei de la capat. Viata nu incepe la 20 de ani, ci incepe ori de cate ori decizi ca ai nevoie de un nou inceput.

Relaxarea te ajuta sa iti depasesti teama

Atunci cand esti pus in fata unei situatii neplacute, devii anxios, inima iti bate mai tare, incepi sa transpiri, sa respiri mai greu sau sa te doara capul. Poti trece mai usor peste simptomele fricii daca inveti sa te controlezi si sa iti relaxezi corpul. Inchide ochii, inspira adanc, gandeste-te la un moment sau un loc care te calmeaza, deschide-ti pumnii si incearca sa iti relaxezi fiecare muschi din corp. Echilibrul psihic este foarte important in depasirea fricilor. Te pot ajuta si yoga, meditatia sau cartile de dezvoltare personala care te inspira si te motiveaza.

Nu crea scenarii neadevarate. Traieste in prezent.

Teama este o iluzie pe care o dezvoltam atunci cand cream povesti sau scenarii ireale cu privire la viata noastra. Daca te gandesti prea mult la trecut sau iti este frica de ceea ce iti rezerva viitorul, te vei gasi blocat intr-o lume din care nu poti iesi si in care iti impui singur o frica nejustificata. Invata sa traiesti in prezent, sa te bucuri de fiecare moment al vietii, fara sa te gandesti prea  mult la viitor, iar atunci cand o faci, asigura-te ca ai numai ganduri pozitive si incredere in tine ca poti realiza tot ceea ce iti doresti.

shutterstock_109103312Nu iti fie teama de esec

Atunci cand inveti ceva nou, este calea perfecta de a-ti invinge teama de necunoscut sau de socializare. Omul trebuie sa invete tot timpul vietii pentru a se dezvolta armonios. Ai o pasiune pe care ti-a fost frica sa o urmezi din cauza fricii de esec? Invata, fii curajos si fa pasul urmator, iar daca esuezi, ia-o de la capat. Nimeni nu se naste perfect. Esecul e parte din viata fiecaruia. Important este sa nu il lasam sa ne afecteze, sa invatam din greseli si sa avem puterea sa incercam din nou.

Terapia si cursurile de dezvoltare personala pot inlatura frica

Daca nu reusesti sa iti depasesti fricile de unul singur, apeleaza cu incredere la un terapeut sau la cursurile de dezvoltare personala. Daca iti doresti cu adevarat, vei obtine rezultate care iti pot schimba viata in bine. Invata sa nu te mai autocompatimesti si sa te subestimezi si vorbeste cu sinceritate si incredere despre temerile tale. Numai asa le vei depasi si vei invata cum sa te bucuri din plin de viata.

Bucuria este antidotul pentru frica. Frica apare dacă nu te bucuri de viata. Daca te bucuri de viata, frica dispare. Asa că incearca sa fii pozitiv si sa te bucuri mai mult, sa razi mai mult, sa canti si sa dansezi mai mult. — OSHO

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *