De Dragobete, sarbatoreste romaneste!

Lucia Demetrius spunea ca: „Iubirea, iubirea adevarata, este un mare dar al vietii, care nu pica la tot pasul, nu se repeta des, si mai ales nu se repeta la aceeasi intensitate, cu aceeasi profunzime, cu aceeasi frumusete.” De Dragobete, sarbatoreste romaneste si bucura-te de o zi minunata alaturi de jumatatea ta. Ziua de 24 februarie reprezinta celebrarea dragostei la romani si trecerea la prima zi de primavara.

shutterstock_292934030Dragobetele este echivalentul romanesc al Sfantului Valentin, protector al iubirii si al tinerilor indragostiti. Este fiul Babei Dochia, un personaj preluat din mitologia dacilor, fiind asociat cu tineretea, bucuria si iubirea. Ziua in care este sarbatorit reprezinta sfarsitul iernii, inceputul primaverii si al renasterii naturii.

In trecut, Dragobetele era motiv de sarbatoare la sate. Tinerii baieti si fete se adunau si mergeau sa culeaga flori din padure. Se obisnuia ca baietii sa incerce sa sarute fetele. Daca ele se lasau sarutate, gestul avea o semnificatie simbolica, reprezentantand inceputul unei povesti de dragoste sau chiar a logodnei.

Se credea ca tinerii care nu sarbatoreau Dragobetele si cei care nu se intalneau cu o persoana de sex opus nu vor avea parte de dragoste in acel an. Batranii acordau o grija deosebita animalelor din curte si era interzisa sacrificarea lor.
Traditia spune ca singura munca pe care ai voie sa o faci de Dragobete e curatenia in casa, pentru a avea spor tot anul.

Tot in aceasta zi, baietii legau pacturi de prietenie. Ei isi crestau pielea de pe brat in forma unei cruci si jurau sa ramana frati de sange pe viata. Fetele necasatorite adunau zapada si foloseau apa obtinuta prin topirea ei intr-un ritual de frumusete pentru a-si pastra tineretea. Pentru ca dragostea sa ramana vie tot timpul anului, in ziua de Dragobete cuplurile trebuiau sa se sarute. Fetele nemaritate obisnuiau sa isi puna busuioc sub perna cu o seara inainte pentru a-si visa ursitul.

Indiferent ca e vorba de Valentine’s Day, Dragobete sau alta sarbatoare, nu astepta o zi anume ca sa celebrezi iubirea. Bucura-te in fiecare zi de clipele petrecute alaturi de cei dragi si suprinde-ti partenerul cu gesturi marunte. Dragobetele e doar un motiv in plus sa sarbatoresti iubirea. Sa iubesti si sa fii iubit e cel mai frumos dar pe care il poti primi, de aceea trebuie sa te bucuri de el in fiecare clipa.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

67 + = 70