Alege parfumul potrivit in functie de notele de varf, mijloc si baza

Alegerea parfumului poate fi destul de dificila. Sigur ti s-a intamplat sa testezi mai multe parfumuri si sa pleci acasa cu unul care miroase diferit fata de cum iti aminteai. Fiecare parfum este creat dupa o piramida olfactiva care e o combinatie a esentelor din notele de varf, de mijloc si de baza. Afla in continuare ce semnifica fiecare si cum sa alegi parfumul perfect care sa iti dea incredere in tine si o stare de bine atunci cand il porti.

mijloc

Notele de varf

Sunt cele care se simt la prima aplicare a parfumului si sunt cel mai putin persistente. Se evapora repede, cam la 10-15 minute dupa pulverizare si lasa loc notelor de mijloc.

Ca note de varf, cele mai intalnite sunt aromele usoare de citrice – lamaie, bergamota, grapefruit, pomelo, portocala amara, neroli, yuzu, care au efect racoritor si iti dau senzatia de prospetime si optimism.

O alta alegere sunt aromele florale delicate de ylang-ylang, lavanda, lacramioara sau garoafa, care se remarca prin feminitate si romantism.

Notele de mijloc – inima parfumului

Se simt dupa evaporarea notelor de varf si persista timp de 1-2 ore. Industria parfumurilor foloseste mai ales notele florale intense – trandafir, iasomie, frezie, lilia care  imbunatatesc starea psihica si induc senzatia de fericire.

Notele condimentate sau mirodeniile – scortisoara, anason, nucsoara,  sofran, coriandru au o aroma intensa si intra in contrast cu notele mai dulci ale parfumului.

dreamstime_m_63603334Notele fructate sunt potrivite parfumurilor de zi. Cele mai cunoscute sunt cele de: cirese, coacaze negre, pruna, piersica si mar. Notele de mijloc mai sunt numite si inima parfumului, deoarece in functie de ele parfumul este clasificat ca floral, oriental, fresh sau lemnos.

Notele de baza

Sunt cele mai puternice si persistente note care nu permit evaporarea esentelor. In functie de combinarea lor, pot persista pe piele pana la 5 ore. Cele mai intalnite sunt notele lemnoase si cele de muschi, care se intalnesc in special la parfumurile barbatesti ce contin lemn de santal, lichen, vetiver, muschi de stejar sau  lemn negru.

Notele dulci si gurmande de vanilie, ciocolata, pricomigdale sau caramel stimuleaza simturile si iti dau o senzatie euforica si inedita. Notele de origine animala – ambra, mosc, ceara de albine sau scoici se produc in mod sintetic, fara ca animalele sa aiba de suferit.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *