5 alimente bogate in potasiu

Potasiul este un mineral care contribuie la buna functionare a inimii, rinichilor, sistemului muscular si a celui nervos. Daca suferi de deficit de potasiu, te vei simti mereu obosit, vei avea crampe musculare, ameteli, palpitatii sau chiar tensiune arteriala crescuta. Probabil ca principala sursa de potasiu la care te gandesti sunt bananele, dar exista si alte alimente cu un continut mai ridicat:

bananas-fruit-carbohydrates-sweet-38283

1. Legume cu frunze verzi

Consuma zilnic spanac, salata verde, frunze de sfecla rosie, varza chinezeasca, andive, patrunjel si alte verdeturi de sezon. Iti furnizeaza o multime de vitamine si minerale, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si iti intaresc imunitatea. Este bine sa le consumi in stare proaspata deoarece atunci cand le gatesti pe foc isi pierd din nutrienti.

2. Fructe proaspete

Banane, avocado, papaya, penene galben, kiwi, caise – toate contin o cantitate considerabila de potasiu. Evita fructele congelate sau cele deshidratate si alege-le pe cele proaspete. Le poti folosi in smoothie-uri sau sa iti prepari o salata de fructe pe post de gustare.

pexels-photo-2629823. Pestele si fructele de mare

Peste gras – somon, hering, macrou – si fructele de mare (mai ales scoicile) contin o cantitate mare de potasiu. Alege-le dintr-o sursa sigura si asigura-te ca nu contin substante toxice ca mercurul. Consuma pestele si fructele de mare preparate pe gratar sau trase in unt, nu prajite.

4. Cartofii dulci

Un singur cartof dulce de marime medie iti poate oferi pana la 20% din doza zilnica recomandata de potasiu. In plus, are un continut bogat in betacaroten, la fel ca morcovii si dovleacul dulce, un antioxidant puternic care protejeaza pielea de actiunea radiatiilor UV si incetineste procesul de imbatranire prematura.

5. Nucile si semintele

Nucile romanesti sau pecan, fisticul, migdalele, alunele de padure sau semintele de dovleac sunt alegerea perfecta pentru o gustare bogata in potasiu. Poti consuma o mana de nuci sau seminte pe zi, ca atare sau adaugate in smoothie-uri, salate sau iaurt.

Alte alimente bogate in potasiu pe care sa le incluzi in dieta zilnica: dovleacul, soia, boabele de fasole alba si neagra, iaurtul, rosiile, curmalele, stafidele si ciupercile.

Care sunt preferatele tale?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *