Alergie la soare? Cum o tii sub control

Alergia la soare afecteaza 1/5 persoane din Europa. Din pacate, majoritatea oamenilor o confunda cu o simpla arsura solara. Eruptia polimorfa la lumina (alergia la soare) se manifesta mai ales primavara, atunci cand ne expunem brusc la soare dupa lunile de iarna.

Vara, simptomele pot fi extrem de neplacute din cauza expunerii unei portiuni mai mari de piele la razele UV care sunt mai puternice decat in restul anului.

shutterstock_112432745Cum se manifesta alergia la soare

Daca esti alergic la soare si nu iti protejezi pielea de razele UV, vei avea simptome ca:

  • eruptii cutanate puternice
  • roseata
  • aparitia veziculelor si pustulelor umplute cu lichid
  • senzatie de mancarime si usturime
  • mai rar: frisoane, dureri de cap, senzatie de greata

Cele mai sensibile zone sunt: gatul, zona decolteului, mainile si picioarele. De obicei, tenul nu este afectat deoarece a fost expus actiunii razelor UV tot timpul anului si se adapteaza usor schimbarii sezonului.

pexels-photo-371122Cauzele alergiei la soare

In cazul persoanelor care sufera de eruptie polimorfa la lumina, capacitatea de aparare a celulelor in fata factorilor externi din mediu este afectata. Atunci cand o persoana cu alergie se expune direct la soare, radicalii din razele UV ataca pielea care nu se poate apara, sistemul imunitar reactioneaza si apar inflamarea si roseata.

Alergia la soare se dezvolta mai ales la persoanele cu piele sensibila sau un sistem imunitar slab, la cele blonde sau roscate, cu pistrui si piele foarte alba.

Tine alergia sub control

Chiar daca suferi de alergie la soare sau nu, trebuie sa iti protejezi pielea in fiecare anotimp. Soare are efecte pozitive asupra noastra – ajuta la formarea vitaminei D si ne creste buna dispozitie, dar si negative. Expunerea prelungita la soare si lipsa protectiei solare duce la imbatranirea prematura a pielii si aparitia arsurilor.

Foloseste o crema cu SPF 25+ care protejeaza impotriva UVA si UVB. Fereste-te de soarele puternic din timpul zilei si imbraca-te cu haine cat mai vaporoase si care blocheaza razele UV.

Dieta este un alt factor important

Consuma cat mai multe alimente bogate in antioxidanti, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, calciu, betacaroten si folati. Include in dieta zilnica fructe proaspete, legume, verdeturi, peste gras si bea multa apa.

Foloseste o lotiune emolienta si calmanta dupa expunerea la soare. Untul de shea protejeaza pielea impotriva razelor UV, calmeaza pielea iritata si inrosita, iar continutul bogat in antioxidanti stimuleaza formarea de celule noi. Gelul pentru calmarea iritatiilor cu menta BIO Kräuter® revigoreaza, relaxeaza si calmeaza pielea dupa expunerea la soare.

Tu cum ai grija de sanatatea pielii tale?

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *