Stresul si sindromul de burnout (epuizare) – doua probleme majore ale omului modern

0
307

„Sanatatea holistica inseamna pentru mine curgere si impletire armonioasa a gandirii, simtirii si vointei personale, in spiritul iubirii de sine si de oameni.”

 Adina Cirjan

Necunoscutul, supararea, conflictul, ingrijorarea, incertitudinea, precum si informatiile noi, dar si schimbarea ideologiilor sau asteptarea intensa a unei bucurii declanseaza in noi reactii de stres la care organismul uman reactioneaza fizic si nervos prin asa-zisa “reactie de orientare”.

Aceasta reactie reflexa de orientare este un dar facut noua de Dumnezeu, prin care organismul se apara, apeland la o serie intreaga de reactii nervoase, care conduc la: dilatarea pupilelor cu schimbari fotochimice in retina, ascutirea auzului si accelerarea respiratiei, contractarea vaselor de sange cu racirea extremitatilor, intreruperea circuitelor neuronale obisnuite ale creierului si focusarea totala pe reactia de aparare de tip “lupta sau fugi”. Este vorba aici despre un mecanism complex, care se declanseaza ori de cate ori ne simtim in pericol.

Pentru omul contemporan notiunea de “pericol” poate insemna cu totul altceva decat pentru omul epocii primitive, dar cu certitudine, oamenii din toate timpurile asociaza acest cuvant cu amenintarea supravietuirii.

De cate ori nu ai trait aceste stari si senzatii intrand intr-o sala de examen? Sau participand la un conflict cu partenerul de viața sau cu seful tau? Sau sustinand un interviu pentru un loc de munca mai bun?

Corpul tau, in aceste situatii, te sustine cu o inteligenta reactiva fascinanta, de care nici macar nu esti constient. Traim uzand de aceasta inteligenta fiziologica a corpului nostru ca de un “dat”, fara sa apreciem sau sa ne responsabilizam in vreun fel pentru conservarea si intretinerea ei.

Ce se intampla daca “agresiunile” continua un timp indelungat (ani si zeci de ani), intr-un ritm accelerat, din ce in ce mai accelerat?

Omule drag, afla ca si in aceasta situatie, inteligenta corpului este mai mare decat mintea umana. El continua sa te sustina apeland la “artileria grea”, adica glandele cu secretie interna si schimbarea constelatiei hormonale, astfel incat tu sa ai parte de un nou val de energie.

Glanda hipofiza, tiroida si suprarenalele vor lucre ani de zile “peste program”, pentru ca tu sa faci fata cerintelor familiei si societatii in care traiesti, fara sa mai simti durere, frica sau oboseala. Din momentul in care se declanseaza aceasta faza a stresului (numita si “faza de adaptare” sau “faza hormonala”) aparent, tu faci fata cotidianului, dar cu pretul unui consum si al unui grad de uzura mult mai mare al corpului. In aceasta etapa ar fi important sa te trezesti si sa incepi sa-ti ajuti organismul sa faca fata!

Ce se intampla daca ritmul nebunesc continua si tu nu ajuti organismul, ba dimpotriva, il sufoci cu fum de tigara, il otravesti alimentar si ambiental, il suprastimulezi cu cafea si bauturi energizante, etc.?

In situatia in care organismul lupta de unul singur, fara ajutorul tau constient si asumat, urmeaza bineinteles “faza de epuizare”,etapa arderii complete, sindromul de burnout, care precede boala fizica sau psihica. Trecerea de la adaptare la burnout se face treptat, așa ca s-ar putea sa nu fi foarte constient de acest lucru, fiind prins in vartejul vietii de zi cu zi si rezistand datorita suprastimularii (sau mai correct spus “biciuirii”) organismului cu energizante si cofeina.

*Citeste AICI cum poti face diferenta intre stres si bournout dar si cum poate fi prevenita epuizarea!

Adina Cirjan

Specialist Biofeedback

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.