Enzimele întâlnite în toate organismele vii sunt molecule de proteine care digeră hrana, ele reprezentând ”clasa muncitoare” a organismului. Pe lângă acțiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grăsimile și celuloza și metabolizează amidonul și proteinele. Enzimele sunt implicate în orice funcție biochimică și fiziologică a organismului. Toate procesele vieții sunt formate dintr-o rețea complex de reacții chimice cunoscute sub denumirea de metabolism, enzimele fiind catalizatorii care fac posibilă desfășurarea metabolismului.
Așadar, fără enzime am înceta procesele de viață din organism, adică viața.
Dr. Anthony Cichoke, în cartea sa ”Enzimele și terapia cu enzime”, nu contenește să arate imporanța enzimelor pentru a gândi, respire, digera, mânca și a funcționa la capacitatea sa optimă. De aceea, în orice stare disfuncțională sau precară a organismului, pentru refacere, este necesar un sistem enzimatic bine pus la punct, cu enzime vii și în cantitate mare. Acestea refac organismul, îl apară și îl susțin.
Există 3 clasificări generale ale enzimelor:
- Enzime metabolice – se găsesc în mod natural în biochimia organismului nostru, iar pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea lor scade.
- Enzime digestive – sunt necesare procesării hranei, în descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților alimentari. De asemenea, de ele este răspunzătoare extragerea, asimilarea, metabolizarea și absorbția substanțelor nutritive, a vitaminelor și mineralelor.
- Enzime alimentare – ajută procesul digestiv și provin din mâncarea pe care o consumăm. Toate alimentele crude: fructe, legume, semințe, nucile, anumite alimente superconcentrate de importanță capitală – în special germenii – sunt sursa principală pentru enzime alimentare.
O viață trepidantă, îndreptată spre competiție și goană permanentă, cu o mâncare de tip fast-food, are ca rezultat o populație lipsită de enzime digestive, iar implicațiile sunt îngrijorătoare. O activitatea scăzută a enzimelor poate reprezenta una dintre cele mai mari probleme ale omului actual, acesta depărtându-se de la consumul unei alimentații crude, sănătoase și pline de enzime, dătătoare de viață.
Mereu atenție și preocupare spre propria cunoaștere, stare de sănătate și alegeri conștiente în viața de zi cu zi!
Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist
Formator, Consilier de dezvoltare personală
0749 194 944