Magia din afara „zonei de confort”

Sunt perioade in care te simți bine atunci cand schimbarile din viata ta sunt putine si rare, iar faptul ca ai un loc de munca stabil esteun motiv de liniste si confort chiar daca nu mai simti ca te provoaca. Zi de zi, viata ta urmeaza acelasi traseu, alaturi de aceleasi persoane si declari raspicat oricui vrea sa asculte ca iti place viata ta „asezata”. Daca te regasesti in descrierea de mai sus, atunci inseamna ca iti traiesti viata in „zona de confort” – o notiune din psihologie care se refera la un nivel mediu si constant de multumire si realizari de care ai parte in plan personal si/sau la locul de munca.

shutterstock_158228612_development

Un citat celebru spune, insa, ca „viata incepe acolo unde se termina zona de confort”. Cu alte cuvinte, adevarata multumire si adevarata magie incep atunci and indraznim sa ne expunem la activitati si cunostinte noi si raspundem prezent provocarilor care ne forteaza sa ne descoperim, sa ne autodepasim si sa fim cu adevarat increzatori in noi insine. Deigur, intr-o prima faza, poate parea riscant sa ne expunem la necunoscut, iar teama de a esua sau de a fi priviti de catre ceilalti intr-un mod in care nu ne dorim ne poate descuraja.

Totusi trebuie sa stii ca, atunci cand ai curiozitatea sa iesi din rutina zilnica, vei avea surpria sa descoperi o lume completa noua si absolut spectaculoasa. Cu entuziasm si curaj iti poti extinde orizonturile, astfel incat sa descoperi oportunitati noi, sa-ti imbunatatesti calitatile si abilitatile, sa cunosti oameni care au multe de daruit si carora le poti darui multe la randul tau. In afara zonei de confort creezi mai mult, simti mai intens, afli lucruri cu totul si cu totul noi, iar viata devine mult mai dinamica si interesanta.

Iata cateva motive care iti pot da curajul sa imbratisezi provocarile si sa explorezi cu incredere oportunitatile minunate din afara zonei tale de confort:

  • Vei obtine rezultate excelente. Celebrul fizician Albert Einstein spunea ca, „daca vei continua sa faci ceea ce ai facut intotdeauna, vei continua sa obtii aceleasi rezultate dintotdeauna”. Asadar, pentru rezultate si performante cu adevarat remarcabile, trebuie ai curajul sa incerci ceva nou, sa pui mai multa pasiune in ceea ce iti doresti, iar reusita si succesul vor fi mult mai usor de atins.
  • Vei sti sa faci mai bine fata situatiilor neasteptate. Cu cat te vei avanta mai des in afara rutinei, cu atat vei avea mai multe oportunitati de a te intalni cu elemente-surpriza pe care, prin exercitiu, vei invata sa le administrezi din ce in ce mai bine. Cu totii avem propriile nesigurante si cu totii simtim, la un moment dat, teama. Insa viata este plina de situatii neasteptate si, cu cat ne pregatim mai bine sa transformam necunoscutul in oportunitate, cu atat vom fi mai fericiti si vom avea mai multa incredere in noi insine.
  • Te poti redescoperi. Daca faci parte dintre acei oameni care isi castiga existenta de pe urma celor mai puternice pasiuni ale lor, atunci esti o persoana norocoasa. Daca nu, expunandu-te la mai multe tipuri de activitati, poti descoperi un hobby care sa-ti ofere satisfactii imense. In plus, in afara zonei de confort iti poti descoperi sau iti poti confirma anumite calitati. Sau, dimpotriva, daca identifici anumite aspecte la care simti ca ai mai avea de lucrat, ai ocazia sa faci imbunatatiri care-ti pot schima cu totul viata.

„Cu cat indraznesti sa iesi mai repede din zona ta de confort, cu atat vei constata mai curand ca aceasta nu era chiar atat de confortabila”. (Eddie Harris Jr., cantaret american de jazz)

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *