Cele 9 tipuri de inteligenta!

Celebrul fizician Albert Einstein spunea: „Cu totii suntem genii. Insa, daca vei judeca un peste in functie de capacitatea sa de a se urca intr-un copac, acesta isi va trai intreaga viata crezand ca este prost.” El a dorit sa sublinieze ideea ca oamenii sunt diferiti, fiecare avand abilitati unice de care trebuie sa fie constient si pe care trebuie sa le foloseasca in avantajul sau pentru a obtine succesul dorit.

21694733 - businessman finding solution for the mazeCe inseamna sa fii inteligent? Majoritatea am spune ca un om inteligent este un om istet, descurcaret, cult, iar calitatile pot continua. Psihologul american Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard, este cel care a elaborat una dintre cele mai apreciate teorii privind inteligenta umana. Conform teoriei inteligentelor multiple, oamenii au diferite moduri de a procesa informatiile, iar aceste moduri sunt independente unele de altele. Inteligenta este, asadar, o combinatie a acestora, in care unul este dominant. Initial, autorul a enuntat 7 tipuri de inteligenta, apoi a adaugat dupa o serie de alte cercetari, alte 2 tipuri.

Iata cele 9 tipuri de inteligenta descrise de Gardner:

  1. Inteligenta muzicala/ritmica. Este proprie acelor persoane care „prind” cu o precizie fantastica ritmul tonul, timbrul, inaltimea sunetelor dintr-o melodie si care, mai mult, pot sa o si reproduca imediat, cu un talent care uimeste pe toata lumea. In plus, ei au capacitatea de a invata rapid sa cante la instrumente si pot fi compozitori de succes.
  2. Inteligenta vizuala/spatiala. Se spune ca barbatii sunt cei care se orienteaza mai bine in spatiu, insa, contrar opiniilor generale, inteligenta spatiala nu este caracteristica numai genului masculin.
  3. Inteligenta verbala/lingvistica. Aici discutam despre acele persoane care pare ca stiu mereu ce sa spuna, care folosesc intotdeauna cuvintele potrivite pentru a-si transmite ideile si care sunt povestitori desavarsiti, pe care i-ai putea asculta ore in sir.
  4. Inteligenta logica/matematica. Adesea, gandirea clara, de tip cauza-efect si abilitatile de a lucra rapid si complex cu cifrele sunt primele considerate dovezi ale inteligentei. Sa nu uitam insa ca aceasta este numai una dintre cel 9 fete ale inteligentei!
  5. Inteligenta corporala/kinestezica. Aceasta se refera la indemanare si la capacitatea de a controla foarte bine miscarile propriului corp. Oamenii care au aceste calitati au toate datele pentru a deveni atleti, sportivi de performanta, actori, dansatori si mestesugari (persoane cu dexteritate, care creeaza cu mainile).
  6. Inteligenta interpersonala. Ai intalnit vreodata pe cineva care, in numai cateva minute, ti-a dat sentimentul ca va cunoasteti de mult timp? Aceste persoane au o capacitate de a empatiza cu ceilalti iesita din comun – ei pot intui starea, sentimentele, temperamentul si motivatiile celor din fata lor, putand astfel sa comunice foarte bine cu ceilalti. Inteligenta interpersonala este caracteristica celor care lucreaza in vanzari, politicienilor, profesorilor, managerilor sau persoanelor care lucreaza in domeniul asistentei sociale.
  7. Inteligenta intrapersonala. Este atuul celor care se cunosc bine pe ei insisi, isi inteleg trairile si sentimentele, isi evalueaza corect calitatile si punctele slabe si isi pot anticipa emotiile.
  8. Inteligenta naturalista. Este o calitate a oamenilor care inteleg si respecta legile naturii si regulile dupa care functioneaza organismele vii. Ei sunt vanatori, agricultori, apicultori, fermieri, biologi si chiar chefi bucatari.
  9. Inteligenta existentialista denumeste capacitatea de a aborda intrebari profunde despre existenta umana, despre univers si despre probleme abstracte.

Ai puterea sa crezi in tine si sa privesti inauntrul tau pentru a-ti recunoaste calitatile care te fac o persoana unica!

Articol scris de,
Valentina Ciobanu – Brand & Marketing Manager

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *