12 alimente vedeta in 2018

Odata cu noul an vin si noile trenduri. In ceea ce le priveste pe cele alimentare, 2018 va fi anul in care alimentele fermentate ca sana, kefirul, kombucha sau kimchi ocupa primul loc in preferinte. Nutritionistii afirma ca oamenii devin mai putin interesati de numarul de calorii sau procentajul de grasimi, ci ii va preocupa mai mult efectul pe care alimentele il au asupra organismului. Descopera ce alte alimente vedeta o sa fie la cautare in 2018.

1. Alimentele fermentate

Sunt bogate in probiotice, bacteriile „prietenoase” care mentin echilibrul florei intestinale, lupta impotriva dezvoltarii bacteriilor rele, intaresc imunitatea, ajuta organismul sa absoarba cat mai multi nutrienti din mancare si usureaza tranzitul intestinal.

2. Avocado

Avocado contine grasimi monosaturate, adica sanatoase, care reduc colesterolul rau si il cresc pe cel bun, pentru ca inima ta sa fie sanatoasa si protejata impotriva bolilor.

Continutul mare de fibre iti dau senzatia de satietate si te ajuta sa nu mananci compulsiv pentru ca iti reduce poftele alimentare. Te ajuta sa slabesti si sa iti mentii greutatea in limite normale, fiind aliatul perfect in curele de slabire.

Antioxidantii ca betacarotenul, luteina si fitochimicalele iti mentin vederea sanatoasa, pot preveni aparitia cancerului sau sa stopeze celulele precanceroase.

3. Nucile si semintele

Semintele si nucile sunt surse bogate de proteine, fibre, vitamine si minerale. Contin grasimi sanatoase, deci sustin sanatatea organismului, mai ales a inimii si sistemului nervos.

Sunt nutritive si foarte satioase, fiind alegerea perfecta pentru o gustare intre mesele principale. Nu te speria de numarul mare de calorii pe care il contin – daca mananci maxim o mana de nuci sau seminte pe zi este perfect!

4. Ceaiul verde

Este bogat in antioxidanti ca vitaminele C si E si flavonoizi. Are efect detoxifiant, antitumoral, lupta impotriva radicalilor liberi, este util in curele de slabire deoarece reduce absorbtia lipidelor si glucidelor.

In plus, reduce riscul de aparitie a cariilor, are un usor efect laxativ si diuretic, ajuta la combaterea retentiei de apa din organism. Ceaiul verde protejeaza impotriva infectiilor virale sau bacteriene, chiar si a bolilor degenerative cronice precum bolile cardiovasculare sau accident vascular cerebral.

5. Microalgele

Cele mai cunoscute microalge, spirulina si chlorella, sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, proteine, dar si probiotice. Au o multime de beneficii pentru sanatate, printre care intarirea imunitatii si functionarea normala a tractului digestiv.

6. Canepa

Este un aliment complet ce furnizeaza toti acizii grasi si aminoacizii esentiali bunei functionari a organismului. Intareste imunitatea, ajuta la arderea grasimilor, imbunatateste digestia si echilibreaza metabolismul. Contine Omega 3, 6 si 9, acid linoleic, lecitina, vitamine si minerale. Adauga semintele de canepa in salata, sucuri naturale, iaurt sau smoothie-uri.

7. Alimentele vegane

Sunt din ce in ce mai populare si variate. In ultimii ani, au aparut pe piata variante eco-friendly ale produselor cu carne. Ai mancare vreodata un burger vegan? Iti sugerez sa o faci cat mai curand si vei vedea ca nu vei regreta.

Indiferent de motive, fie ca se gandesc la propria sanatate sau vor sa protejeze mediul inconjurator sau viata animalelor, oamenii aleg sa introduca in dieta zilnica alimente de origine vegana. A fi vegan este mai mult decat un trend, este un stil de viata.

8. Florile comestibile

Fac parte din meniurile de lux din anumite restaurante, insa incet-incet isi fac locul si in farfuriile noastre. Florile, mai ales lavanda, trandafirul, hibiscusul si socul, se intalnesc tot mai des in bauturi (ca limonada), infuzii sau chiar sosuri.

9. Pudrele proteice

Pudrele proteice sau cele cu continut mare de vitamine si minerale vor deveni extrem de populare, nefiind folosite numai de persoanele care merg la sala pentru cresterea masei musculare.

Din cauza stilului de viata modern si a dietei care nu ne aduce toti nutrientii necesari, oamenii se vor indrepta spre solutii rapide pentru a-si obtine aportul zilnic necesar de vitamine si minerale.

Cel mai frecvent intalnite sub forma de smoothie-uri sau shake-uri, pudrele vor fi pe primul plan pentru cei care isi doresc o viata sanatoasa. Fie ca sunt individuale (pudra de matcha, de spirulina, de chlorella, de seminte de canepa, de kale, de turmeric, de ghimbir, de spanac etc.) sau combinate, pudrele vor face din smoothie-uri bautura anului.

10. Anumite tipuri de ciuperci

Cele mai populare sunt tipurile de ciuperci reishi, shiitake si maitake. Ele sunt folosite de secole in cultura japoneza si chineza pentru tratarea anumitor afectiuni si mentinerea santatii pe termen lung.

Le poti consuma gatite, sub forma de pudra sau bauturi care intaresc imunitatea. Nu te mira daca vor aparea noi sortimente de cafea cu ciuperci.

11. Cereala fonio

Specialistii in nutritie spun ca fonio poate inlocui foarte usor quinoa in preferintele culinare. Fonio este o cereala de dimensiuni foarte mici, cu gust de alune.

Contine o cantitate mare de magneziu, un mineral esential in caz de oboseala, stres sau stari de iritabilitate. In plus, este bogata in proteine, fibre alimentare, fier, zinc, vitaminele B1 si B2. Nu contine gluten.

12. Chipsurile sanatoase

In 2018, trebuie sa uiti de chipsurile din comert. Invata sa iti faci singura cele mai gustoase si sanatoase chipsuri. Din ce? Poti alege dupa plac: sfecla, cartofi (dulci, noi), morcovi, zucchini, napi sau chiar mere.

Tot ce trebuie sa faci e sa speli bine alimentele, sa le cureti de coaja (optional), le tai felii subtiri, le asezi in tava, pui condimente dupa gust (esentiale sunt sarea si piperul), le stropesti cu putin ulei de masline si le dai la cuptor pana se rumenesc si devin crocante.

Care e trendul tau culinar preferat in 2018?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *