Importanta vitaminei B12 in alimentatie

„Vitamina rosie”, cobalmina sau B12 are un rol esential in buna functionare a organismului, mai ales a sistemului nervos si in prevenirea anemiei. Este hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa si nu poate fi stocata in organism pentru utilizare ulterioara. De aceea, este necesar sa consumi in fiecare zi alimente cu continut mare de vitamina B12.

Rolul vitaminei B12 in organism

Vitamina B12 se mai numeste si „vitamina rosie” deoarece are un rol esential in sinteza hemoglobinei, substanta care ajuta la transportul oxigenului in sange. B12 furnizeaza energie, hraneste celulele si transforma carbohidratii din alimentatie in glucoza. Protejeaza sanatatea inimii si contribuie la sinteza ADN-ului (are rol in reinnoirea celulara).

In plus, face parte din procesul de absorbtie al lipidelor si proteinelor din alimentatie, la arderea grasimilor din corp, sinteza acizilor grasi si la dezvoltarea normala a sistemului nervos la fat.

Simptomele carentei de vitamina B12

Persoanele in varsta, care nu consuma suficiente alimente bogate in vitamina B12 sau cele care nu o pot asimila cum trebuie, vegetarienii sau veganii, precum si diabeticii sunt mai predispusi la carentele de vitamina B12. De obicei, simptomele nu apar imediat, ci dupa o perioada destul de lunga. Fii atent(a) la urmatoarele semne:

Afectarea sistemului nervos. In timp, deficitul de vitamina B12 isi pune amprenta asupra bunei functionari a sistemului nervos. B12 contribuie la producerea mielinei, o substanta care protejeaza neuronii si circuitele cerebrale. In cazul unei carente grave si indelungate, apar schimbari in producerea mielinei, iar sistemul nervos nu mai functioneaza in parametri optimi.

Simptome: senzatia de intepaturi si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, afectarea balansului si coordonarii, privire incetosata, probleme de memorare si concentrare.

Senzatia de oboseala si slabiciune. Lipsa vitamine B12 afecteaza productia de celule rosii care transporta oxigenul in corp. De aceea, te simti mereu obosit, lipsit de vlaga si epuizat.

Piele ingalbenita. Deoarece deficitul de vitamina B12 scade productia de celule rosii, pielea ta poate capata un aspect palid, ingalbenit. Paloarea este legata de anemia megaloblastica, asociata cu productia scazuta de celule rosii in maduva osoasa.

Alte simptome ale deficitului de vitamina B12: schimbari de dispozitie, stari depresive, lipsa motivatiei, lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, stari de greata, constipatie, imunitate slabita, declansarea alergiilor.

Alimente bogate in vitamina B12

Principala sursa de vitamina B12 sunt produsele de origine animala: ficatul de vitel, carnea de pasare (pui, curcan), ouale, carnea de miel, pestele (in special somonul, heringul, macroul, sardinele), fructele de mare (scoici, creveti), laptele si produsele lactate.

Surse vegetariene si vegane de B12: cereale fortifiate, drojdie inactiva, soia si produse din soia, bauturi vegetale fortifiate (de migdale, ovaz, orez), polen crud, lucerna, varza murata, hamei, bors, socata, ceai Kombucha, ciuperci, toate tipurile de alge, dar in special spirulina si chlorella.

 

Necesarul zilnic de B12

Doza zilnica necesara de B12 este calculata in functie de varsta, sex si stare fiziologica. Nu exista o limita maxima admisa – fiind solubila in apa, vitamina B12 va fi absorbita de organism in cantitatile necesare, iar surplusul va fi eliminat prin urina.

Valorile urmatoare se refera atat la cantitatea de B12 obtinuta prin alimentatie, cat si prin suplimente alimentare.

  • 0-6 luni: 0,4 micrograme/zi
  • 7-12 luni: 0,5 micrograme/zi
  • 1-3 ani: 0,9 micrograme/zi
  • 4-8 ani: 1,2 micrograme/zi
  • 9-13 ani: 1,8 micrograme/zi
  • peste 14 ani: 2,4 micrograme/zi
  • femei insarcinate: 2,6 micrograme/zi
  • femei care alapteaza: 2,8 micrograme/zi
  • varstnici: 2,8 micrograme/zi

Asigura-te ca obtii necesarul zilnic de vitamina B12 si ca iti protejezi sanatatea!

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *