Riscurile expunerii prelungite la soare

Vara, expunerea la soare este mai indelungata si poate aduce multe riscuri daca nu ne protejam pielea in mod corespunzator. Nu este vorba numai despre ten, ci despre intregul corp. Afla de ce trebuie sa folosesti o crema sau lotiune cu factor de protectie solara, cand trebuie sa o reaplici si cate tipuri de raze UV exista.

Riscurile expunerii prelungite la soare

Deja stii ca trebuie sa te protejezi de actiunea razelor UV tot timpul anului, nu numai vara. Efectele imediate ale expunerii prelungite si neprotejate la soare sunt:

  • arsuri solare
  • iritatii si mancarimi ale pielii
  • decojirea pielii
  • senzatie dureroasa la atingere
  • insolatie
  • lipotimie (lesin)

In timp, te poti confrunta cu:

  • aparitia petelor pigmentare maronii, asa-numitele „pete de varsta
  • aparitia prematura a ridurilor
  • dezvoltarea cancerului cutanat (de piele)
  • imbatranirea prematura a pielii
  • cataracta si degenerare maculara.

UVA, UVB, UVC si SPF

Razele ultraviolete (UV) sunt de trei tipuri: UVA, UVB si UVC (sunt blocate de stratul de ozon si nu ne afecteaza). Primele doua au efecte directe asupra pielii noastre.

Cele mai raspandite sunt razele UVA, care reprezinta circa 95% din totalul razelor ultraviolete care ajung pe pamant. Patrund in profunzimea pielii, trec prin epiderma si ajung pana la derma (primul si al doilea strat al pielii).

Razele UVA sunt nocive pentru ca stimuleaza producerea de radicali liberi care pot duce la imbatranirea prematura a pielii (pierderea elasticitatii pielii, aparitia ridurilor si pete pigmentare), sensibilitate sau alergie la soare si cancer de piele.

Trebuie mentionat ca razele UVA, in timpul unei expuneri recomandate si protejate, au efecte benefice asupra organismului: produc vitamina D, te ajuta sa scapi de stres, pot trata unele afectiuni dermatologice ca eczemele sau psoriazisul si cresc nivelul de serotonina. Specialistii recomanda o expunere controlata si protejata la soare.

Razele UVB reprezinta 5% din razele UV care ajung pe pamant si sunt mai puternice decat cele UVA. Sunt blocate de nori si de sticla, spre deosebire de cele UVA.

Pot patrunde in epiderma, dar nu si in straturile adanci ale pielii. Ele te ajuta sa obtii un bronz de lunga durata, dar pot cauza si arsuri solare, alergii la soare sau cancer cutanat. De aceea, este necesar sa te protejezi impotriva ambelor tipuri de raze ultraviolete.

FPS – Factorul (sau indicele) de protectie solara /SPF – Sun Protection Factor reprezinta timpul necesar aparitiei arsurii de piele corelat cu valoarea expunerii.

De exemplu, in functie de tipul de piele, utilizand un produs cu FPS/SPF 25, va dura de 25 de ori mai mult timp pana la aparitia unei arsuri decat in lipsa protectiei.

Cum ne protejam de actiunea razelor UV

De fiecare data cand te expui la soare, fie ca stai la plaja, mergi la munca sau iesi in oras, trebuie sa aplici cu 20-30 minute inainte sa iesi din casa un strat de crema cu SPF.

Foloseste emulsiile de plaja pentru protectie solara cu ulei de argan BIO Kräuter® SPF 25 pentru adulti si SPF 50 pentru copii.

Protejeaza impotriva radiatiilor UVA/UVB, fara parabeni si parafine, potrivite pentru toate tipurile de piele.

Creeaza o bariera de protectie impotriva razelor soarelui si prin purtarea palariilor cu bor larg, a ochelarilor cu lentile polarizate si a aplicarii unui balsam de buze cu SPF.

Balsamul de buze protector, cu galbenele BIO Kräuter® este ideal pentru o hidratare in profunzime a buzelor sensibile. Confera o stralucire cremoasa si protectie impotriva factorilor poluanti.

Uleiul de galbenele BIO, din componenta diminueaza iritatiile, iar uleiul de masline hraneste si reda buzelor aspectul natural. Formula extrem de blanda, textura cremoasa si mirosul placut fac din mentinerea sanatatii buzelor o placere zilnica.

Foloseste un produs (lotiune de corp, fond de ten, creme de fata) cu protectie solara atat impotriva razelor UVB, cat si a celor UVA. Dupa aplicare, vei fi cu pana la 99% mai protejata impotriva actiunii razelor ultraviolete.

Tine minte ca durata protectiei variaza in functie de: SPF-ul folosit (6, 15, 25, 30, 50 etc.), culoarea pielii (persoanele blonde si cele roscate au un risc crescut de aparitie a arsurilor solare) si intensitatea radiatiilor solare.

Aplica un strat generos de crema pe toata suprafata corpului si maseaza pana la absorbtia completa in piele. Reaplica produsul pe tot parcursul zilei, mai ales daca esti la mare si tocmai ai iesit din apa.

Adopta o dieta bogata in fructe, legume si cereale si bea suficienta apa. O alimentatie corespunzatoare te ajuta sa combati efectele negative ale radicalilor liberi si sa iti protejezi pielea din interior spre exterior.

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *