Abilitatile de comunicare ca lider – cum le imbunatatesti

Abilitatile de comunicare ca lider sunt esentiale pentru dezvoltarea afacerii tale, pentru castigarea noilor clienti si pentru fidelizarea lor, dar nu numai. Ele iti aduc si admiratia celor din jur, perspective si oportunitati noi. Deci, cum le poti dezvolta pentru a-ti atinge adevaratul potential?

Iata cateva sfaturi utile ca sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare in afaceri.

1. Exerseaza-ti abilitatile de ascultare (si cele de acordare a atentiei interlocutorului)

Cand vorbesc altii, asculti cu adevarat? Adesea confundam „ascultarea” cu „tac in timp ce celalalt vorbeste”.

Doar pentru ca nu vorbesti in timp ce altii vorbesc nu inseamna ca ii si asculti cu adevarat. Invata sa opresti propriul dialog intern si sa acorzi cu adevarat atentie la ceea ce spune persoana din fata ta.

Adesea ajuta sa repeti ceea ce a spus interlocutorul tau, sub forma de intrebare retorica, astfel incat sa isi dea seama ca il urmaresti cu interes si esti implicat in poveste.

2. Colaboreaza, nu dicta

Prelegerile, monologurile si vorbitul fara sens nu apartin comunicarilor de afaceri. Daca realizezi ca vorbesti numai tu minute in sir (cu exceptia prezentarilor sau discursurilor), opreste-te.

Simplifica ceea ce incerci sa spui cat mai mult posibil, astfel incat informatia sa fie inteleasa de cei din jur. Foarte important, permite-le celorlalti sa isi ofere contributia.

Fa pauze in vorbire si intreaba-i ce parere au despre subiectul pe care il discutati sau prezinta informatia astfel incat ei sa vina din proprie initiativa cu completari.

Comunicarea este un proces cu doua cai, in care informatia se duce si se intoarce de la un interlocutor la celalalt. O comunicare eficienta nu inseamna sa dictezi cum vor fi lucrurile sau cum crezi ca ar trebui sa fie.

3. Modul in care iti petreci timpul liber iti contureaza abilitatile de comunicare

Probabil nu va asteptai la acest lucru, dar modul in care oamenii isi petrec timpul liber poate avea un impact major asupra succesului lor in lumea profesionala. Inclusiv in felul in care li s-au dezvoltat abilitatile de comunicare.

Ce arata televiziunile pe care le urmaresti (sau daca nu le urmaresti), lucrurile pe care le citesti (carti, articole, ziare) si hobby-urile tale au legatura cu comunicarea antreprenoriala.

Activitatile din timpul liber au potentialul de a te expune la noi perspective si evenimente care te ajuta sa iti dezvolti afacerea.

Spre exemplu, cei care isi petrec timpul liber citind jurnale de afaceri si realizand retele cu mentori de succes pot purta cu usurinta o conversatie orientata spre afaceri.

Daca vrei sa citesti mai multe despre cum iti poate aduce timpul liber succesul, o poti face AICI.

4. Investeste in instrumente de comunicare si colaborare cu clientii tai

Gandeste-te care este modalitatea ideala pentru tine de a eficientiza comunicarea, de a colabora la proiecte importante si de a construi relatii de afaceri semnificative.

Dupa ce iti raspunzi, in functie de afacerea ta si de relatiile pe care le ai cu clientii, dar si de nevoile si disponibilitatea lor, alege-ti canalele potrivite de comunicare:

Ele pot fi oricare sau toate dintre: social media, e-mail, intalniri fata-in-fata, grupuri de testare, telefon, apeluri video etc.

5. Abilitatile de comunicare inseamna sa nu ignori problemele

Este mult mai usor, mai eficient si mai profesionist sa abordezi o problema de indata ce apare, atunci cand este inca la inceput, decat sa astepti sa se transforme in ceva ce nu poti controla.

De cele mai multe ori, o discutie rapida si directa poate rezolva orice problema interpersonala sau profesionala fara a afecta negativ relatia cu clientii sau a-ti dauna afacerii.

6. Invata cat de multe poti despre oamenii cu care lucrezi si despre clienti

Niciun detaliu pe care il cunosti despre o persoana nu este lipsit de sens. Nu stii niciodata cand te va ajuta in comunicare.

Oamenii sunt importanti. Cand iti poti aminti detalii despre viata lor personala, arata ca iti pasa de ei cu adevarat. Acest lucru favorizeaza o relatie mai profunda, care va deveni cu usurinta o relatie de afaceri mai buna si plina de satisfactii.

Practic, daca vrei sa devii un comunicator mai bun, trebuie sa devii si o persoana mai buna. Orice imbunatatiri pe care le faci in viata personala se transpun si in viata profesionala.

Du-ti si tu abilitatile de comunicare la urmatorul nivel si obtine succesul in relatia cu clientii tai!

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *