Zincul și beneficiile lui!

De mai bine de 50 de ani, se stie ca deficitul de zinc compromite functia imuna. In acest timp, cunostintele despre biochimia zincului au continuat sa creasca, ultimii ani oferind informatii moleculare aprofundate asupra multiplelor aspecte ale zincului ca regulator al imunitatii.

Practic toate aspectele imunitatii innascute si adaptive sunt afectate de zinc. Ionii de zinc sunt un al doilea mesager care reglementeaza transductia semnalului in diferite tipuri de celule imune. Deficienta de zinc modifica numarul si functia granulocitelor neutrofile, monocitelor, natural killer (NK) -, T- si celulelor B (celule ale sistemului imunitar). [1, 2, 3]

Zincul si raspunsul imun

Boala Coronavirus 2019 (COVID-19) este o infectie pandemica cauzata de un nou coronavirus denumit “sindrom respirator acut sever coronavirus 2” (SARS-CoV-2).

Pacientii prezinta un tablou clinic complex care, in cazurile severe, evolueaza la complicatii respiratorii, hepatice, gastrointestinale si neurologice conducand uneori la moarte.      

 Mecanismele fiziopatologice care stau la baza lor sunt complexe si multifactoriale. Prin urmare, orice abordare potentiala ar trebui sa se concentreze nu numai pe uciderea directa a coronavirusurilor si strategiile de prevenire prin dezvoltarea vaccinului, ci si pe mentinerea sub control a raspunsurilor acute imune / inflamatorii, ionul de Zn fiind o resursa importanta alaturi de Quercitina si produsele cu potential anti-inflamator (Active Salicine, Puterea Ursului cps.). [4]

Simptomele deficitului de zinc

In alta ordine de idei, zincul este unul dintre cele mai importante oligoelemente. Deficitul de zinc este o problema majora de sanatate la nivel mondial. Cauzele deficitului de zinc pot fi nutritionale, iatrogene, genetice sau rezultatul unor boli.

Deficienta severa de zinc are ca rezultat simptome precum dermatita pustulara, alopecie, scadere in greutate, diaree, infectii secundare disfunctiei imune, hipogonadism si probleme de vindecare a ulcerului.

Suplimentarea cu zinc este necesara in cazurile de deficit de zinc, dar suplimentarea cu doze mari de zinc pe termen lung poate duce la deficit de cupru sau anemie. Astfel, este necesara o utilizare rationala a suplimentelor de zinc in timpul necesar. [5].

Beneficiile zincului

Zincul este un nutrient esential pentru sanatatea umana si are efect anti-oxidativ precum si functii anti-inflamatorii. Asocierea dintre deficitul de zinc si dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV) a fost sustinuta de numeroase studii.

Suplimentarea zincului poate reduce riscul de ateroscleroza si poate proteja impotriva infarctului miocardic si a leziunilor de ischemie / reperfuzie. [6]

Acest oligoelement ofera si un mecanism molecular pentru reglarea transcrierii genelor, fiind influentat in organism de catre oxidului nitric (NO). [7]

Joaca si rol de mesager intercelular si intracelular in multe tesuturi, cu implicatii multiple in sistemul nervos. Pe langa reglarea proliferarii, supravietuirii si diferentierii neuronilor, zincul alaturi de oxidul nitric este implicat si in activitatea sinaptica, plasticitatea neuronala si formarea memoriei si reducerea dezvoltarii tumorilor neuropatice. [8]

Nu sunt de neglijat efectele zincului si in spermatogeneza, stimularea motilitatii intestinale, prevenirea cancerului de prostata [9], de impiedicare a dezvoltarii metastazelor osoase [10], de activarea a numeroase sisteme enzimatice spre o buna echilibrare metabolica si de transport a restului de minerale ca elemente de structura celulara.

Surse de zinc din alimentatie:

Ca surse alimentare de zinc avem:

  • carnea rosie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui
  • produse lactate si oua
  • legume: broccoli, sfecla rosie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varza, morcovi, varza de Bruxelles, salata verde, dovleac, spanac, rosii
  • fructe proaspete: ananas, mango, capsuni, portocale, banane, caise;
  • fructe oleaginoase: caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci;
  • peste si fructe de mare: somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii.

Aportul zilnic recomandat de zinc

Doza medie zilnica de zinc alimentar este de minim 9 mg / zi pentru femeile adulte si 13 mg / zi pentru barbatii adulti. Doza maxima recomandata este de 45 mg/zi.

Recomandare:

Zinc, Life Care®, Cod: 7074, are un rol esential in buna functionare a sistemului imunitar, intareste sistemul osos si imbunatateste circulatia sanguina si functiile cognitive.

Articol scris de Adina Cirjan – Terapeut Biofeedback & Formator de Consilier de Stil de Viata Sanatos

Surse:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23804522/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24531756/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20201035/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32574260/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25096007/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29926844/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11554445/

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18308460/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31963946/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31488180/

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *