Suplimentele alimentare: benefice, ineficiente sau chiar daunatoare? In acest articol exploram recomandarile generale privind administrarea suplimentelor alimentare.
Unele suplimente alimentare va pot ajuta sa obtineti cantitati adecvate de substante nutritive esentiale daca nu consumati o varietate nutritiva de alimente. Cu toate acestea, suplimentele nu pot lua locul varietatii de alimente importante pentru o dieta sanatoasa.
Ele trebuie folosite numai in cazul unor carente in organism, insa dieta sanatoasa trebuie sa ramana pe primul loc.
Ce sunt suplimentele alimentare?
Ideea din spatele suplimentelor, numite si suplimente alimentare sau dietetice, este de a furniza substante nutritive organismului. Suplimentele alimentare pot fi vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi si alte substante livrate sub forma de pastile, tablete, capsule sau lichide.
Suplimentele sunt disponibile intr-o gama de doze si in diferite combinatii. Cu toate acestea, doar o anumita cantitate din fiecare nutrient este necesara pentru ca corpul nostru sa functioneze si cantitati mai mari nu sunt neaparat mai bune.
La doze mari, unele substante pot avea efecte adverse si pot deveni daunatoare. De aceea, pe eticheta este specificata doza recomandata si doza zilnica ce nu trebuie depasita. Citeste mereu prospectul, eticheta si instructiunile de administrare!
Utilizarea suplimentelor variaza in Europa. De exemplu, un studiu arata ca utilizarea lor este urmatoarea (referitor la populatia adulta):
- Germania – 43%
- Danemarca – 59%
- Irlanda – 23%
- Spania – 9%.
In plus, se arata ca femeile folosesc suplimente mai des decat barbatii.
Cine are nevoie de suplimente alimentare?
Dupa cum am mai spus, suplimentele nu inlocuiesc o dieta sanatoasa si echilibrata. O dieta care include multe fructe, legume, cereale integrale, proteine adecvate si grasimi sanatoase ar trebui sa furnizeze in mod normal toate substantele nutritive necesare pentru o sanatate buna.
Exista anumite persoane care au nevoie de suplimente, chiar si atunci cand au o dieta echilibrata. Este vorba de femeile insarcinate, copiii aflati in crestere sau populatia care traieste intr-un climat mai rece.
In parte, din cauza stilului de viata modern, nu toata lumea reuseste sa adopte o dieta sanatoasa. In Europa, anchetele dietetice au sugerat ca exista aporturi suboptimale pentru mai multi micronutrienti.
Proiectul EURRECA a constatat aporturi inadecvate pentru vitamina C, vitamina D, acid folic, calciu, seleniu si iod. Sondajele au aratat o ingrijorare larga cu privire la aporturile de vitamina D, in timp ce anumite grupe de varsta sunt mai susceptibile de a avea aporturi scazute de minerale.
Cantitatea scazuta de fier la femeile tinere creste, de asemenea, riscul nasterii sugarilor cu greutate mica la nastere, deficit de fier si intarzierea dezvoltarii creierului.
Starea folatului este, de asemenea, critica pentru femeile care pot ramane insarcinate. Li se recomanda sa ia acid folic inainte de conceptie si sa continue in primele 12 saptamani de sarcina. O stare adecvata de folat poate reduce riscul de a avea un copil cu defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida.
Cercetari recente sugereaza ca 50-70% dintre europeni au o deficienta cel putin slaba de vitamina D. Deoarece starea vitaminei D este dependenta nu numai de aportul alimentar, ci si de expunerea la lumina UV, poate exista un caz mai puternic pentru recomandarea suplimentelor pentru vitamina D in tarile din Europa de Nord.
In unele tari (inclusiv Marea Britanie, Irlanda, Olanda si Suedia) exista deja recomandari pentru anumite grupuri din populatie sa ia un supliment de vitamina D.
Tine minte!
Consultati-va medicul inainte de a lua suplimente alimentare pentru a trata o afectiune. Desi sunt naturale, bazate pe plante, cel mai bine este sa intrebati medicul specialist inainte de a le consuma.
Plantele terapeutice, daca nu sunt combinate corect, pot da anumite efecte adverse. Siguranta unui supliment alimentar depinde de multe lucruri, cum ar fi modul in care functioneaza in organism, modul in care este preparat si cantitatea pe care o luati.
Inainte de a lua orice supliment alimentar, gandeste-te la raspunsurile la urmatoarele intrebari:
- Care sunt beneficiile sale potentiale pentru mine?
- Are vreun risc pentru siguranta meu?
- Care este doza adecvata de luat?
- Suplimentele sunt de calitate?
- Interactioneaza cu alte medicamente sau suplimente pe care le consum?
- Cum, cand si cat timp ar trebui sa-l iau?
Suplimentele alimentare pot imbunatati starea generala de sanatate si pot ajuta la gestionarea anumitor conditii de sanatate. De exemplu:
Calciul si vitamina D ajuta la mentinerea oaselor puternice si la reducerea pierderilor osoase.
Acidul folic (vitamine B9) scade riscul anumitor defecte congenitale.
Acizii grasi omega-3 din uleiurile de peste ar putea ajuta unele persoane cu boli de inima.
O combinatie de vitamine C si E, zinc, luteina poate incetini pierderea vederii in continuare la persoanele cu degenerescenta maculara legata de varsta (AMD).
Vitamina C, zincul si quercetina ajuta sistemul imunitar sa functioneze la un nivel optim.
Probioticele ajuta flora intestinala sa se refaca si promoveaza o digestie corecta.
Fierul ajuta la recuperarea rapida in cazul anemiilor feriprive.
Vitaminele B12 si D sunt indispensabile in dietele vegane.
Antioxidantii sunt recunoscuti pentru promovarea longevitatii si lupta impotriva radicalilor liberi.
Valeriana, schizandra, melatonina, noni si Rhodiola Rosea au efect adaptogen si antistres.
Suplimentele alimentare – riscuri si contraindicatii
Unele suplimente alimentare sunt interzise anumitor categorii de varsta (spre exemplu, copiii cu varsta sub 16 ani). Suplimentele alimentare pentru slabit sau detoxifiere nu sunt indicate femeilor insarcinate sau care alapteaza decat cu acordul medicului specialist.
De asemenea, persoanele cu sensibilitate la oricare dintre componentele produsului trebuie sa citeasca cu atentie eticheta inainte de consum.
Afla mai multe informatii interesante din articolele noastre:
Adevarul despre plantele adaptogene, care cresc rezistenta organismului in fata factorilor daunatori din mediu – AICI
Anxietate si stres? Iata ce suplimente naturale te pot ajuta – AICI
Sanatatea femeii – TOP vitamine si minerale – AICI
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing Specialist
Surse:
Mensink GB, Fletcher R, Gurinovic M, et al. (2012). Mapping low intake of micronutrients across Europe. British Journal of Nutrition 14:1-19.
Radlowski EC & Johnson RW (2013). Perinatal iron deficiency and neurocognitive development. Frontiers in Human Neuroscience 7:585.
Ovesen L, Andersen R & Jakobsen J (2003). Geographical differences in vitamin D status, with particular reference to European countries.
Proceedings of the Nutrition Society 62(4):813-821. Pérez-López FR, Brincat M, Erel CT, et al. (2012). EMAS position statement: Vitamin D and postmenopausal Health. Maturitas 71:83-88.