Abilitatile sociale sunt abilitati care ne definesc personalitatea si ne ajuta atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Mai ales ca antreprenor, trebuie sa dezvolti anumite abilitati sociale care sa contribuie la succesul afacerii tale. Haide sa descoperim impreuna care sunt cele mai importante si cum le poti dobandi:
Socializarea este procesul de dobandire a abilitatilor sociale
Socializarea poate fi verbala (conversatia) si nonverbala (prin gesturi, limbajul corpului sau crearea de retele sociale).
O persoana cu abilitati sociale este un foarte bun comunicator. Ea este zambitoare, prietenoasa si cu un mindset de castigatoare. Totusi, unor oameni le lipseste aceasta abilitate sociala si, prin urmare, nu-si pot atinge scopul si nu pot deveni oameni de afaceri mai buni.
Cum sa dobandesti abilitati sociale. Cele mai importante 5 skill-uri pe care trebuie sa le ai
Iata, pe scurt, ce puncte trebuie sa atingi:
- Invata bunele maniere
- Exerseaza si repeta tehnici de comunicare si relationare cu cei din jur. Citeste mai multe in articolul Abilitatile de comunicare ca lider – cum le imbunatatesti.
- Actioneaza ca un individ social indiferent de situatia in care te afli
- Fii un bun ascultator
- Incurajeaza-i pe ceilalti sa vorbeasca si sa isi expuna punctele de vedere
- Fii un antreprenor politicos
- Arata-ti curiozitatea fata de lucrurile noi pe care le intampini sau care iti sunt prezentate
- Citeste carti de specialitate. AICI gasesti o selectie de carti care cu siguranta te vor ajuta.
- Nu uita sa ramai modest si sa oferi valoare celor din jur
- Mediteaza si invata tehnici de combatere a stresului. Iti recomandam sa citesti articolul Cum sa invingi stresul in afaceri si sa dezvolti relatii de succes.
- Investeste in dezvoltarea ta personala si profesionala
- Nu iti fie teama sa apelezi la serviciile unui mentor sau consilier din nisa ta
- Imbunatateste-ti inteligenta emotionala. Poti citi mai multe despre acest subiect AICI.
1. Comunicarea si abilitatile sociale de lider
Modul de comunicare ales poate afecta intreaga organizatie si poate fi cheia catre succesul sau insuccesul tau antreprenorial deoarece are un mare impact social.
Comunicarea este un proces de interactiune in doua moduri intre doua persoane, sau doua grupuri de oameni, pentru un obiectiv specific. Prin urmare, comunicarea adecvata este o necesitate pentru a indeplini scopul pe care ti l-ai propus.
Sunt asociati multi factori pentru a realiza o comunicare de succes. Acestia pot fi: claritatea, articularea cuvintelor, ascultarea activa, mediul de diseminare al mesajului (fata-in-fata, online etc.), cunoasterea receptorului, relatia dintre emitator si receptor, nivelul de intelegere al receptorului, simplitatea mesajului etc.
Un bun comunicator ar trebui sa ia in considerare toti acesti factori pentru a obtine cele mai bune rezultate in procesul de comunicare. Imbunatatirea abilitatilor sociale in acest fel va fi utila pe termen lung, atat in relatia pe care o stabilesti cu clientii, cat si pentru succesul afacerii tale.
Sfaturi pentru a construi o comunicare eficienta ca antreprenor:
- Cladeste o relatie de incredere cu potentialii clienti si cu clientii existenti
- Da dovada de profesionalism in comunicare
- Respecta regulile de etica dupa care se ghideaza afacerea ta
- Ofera valoare atunci cand comunici (comunicarea trebuie sa fie calitativa, nu doar cantitativa)
- Da dovada de autenticitate
- Fii transparent/a
- Fii responsabil/a
- Fii sincer/a si asuma-ti eventualele greseli
- Dezvolta un sentiment de recunostinta
- Construieste-ti o personalitate (a ta, ca antreprenor, si a brandului tau) cu care clientul sa te identifice.
2. Demonstreaza un limbaj corporal adecvat
Limbajul corpului este o abilitate sociala foarte importanta pentru lideri. Este un termen complex care inglobeaza calitatile non-verbale ale comunicarii.
Limbajul corpului inseamna: gesturile, postura, expresiile faciale. Acesta este inevitabil si transmite, cateodata, mai mult decat pot spune cuvintele. O stangere de mana ferma, o pozitie corporala dreapta (denota siguranta), mimica fetei – toate sunt exemple utile de abilitati sociale si o parte inevitabila a comunicarii umane.
3. Mentine contactul vizual
Atunci cand esti sigur/a pe tine din punct de vedere social, vei pastra contactul vizual cu ceilalti in timpul comunicarii. De asemenea, este si o modalitate buna de a construi o relatie bazata pe incredere.
Cealalta persoana va fi convinsa ca intentia ta este buna si ca esti stapan/a pe informatiile pe care le detii. Mentinerea contactului vizual este o modalitate buna de a imbunatati abilitatile sociale de conducere/ leadership si pentru a obtine succesul in afacerea ta.
In cazul unui grup de persoane, este recomandat contactul vizual prin rotatie. Pentru tine, ca antreprenor, inseamna ca esti pregatit/a sa faci fata provocarilor si ca detii o atentie distributiva.
Oamenii te vor trata ca pe un lider daca vad in tine o persoana rezonabila, responsabila si de incredere. Contactele vizuale simbolizeaza toate aceste calitati.
4. Invatarea continua dezvolta abilitatile sociale
Viata este un proces continuu de invatare, nu se opreste atunci cand absolvim liceul sau o facultate. Invatarea este abilitate sociala, chiar coloana vertebrala a auto-dezvoltarii.
Ca antreprenor, faptul ca tu inveti in mod constant cum sa iti depasesti limitele si sa iti atingi scopurile, ar trebui sa schimbe si vietile altora. Invatarea te va face informat si plin de resurse. Vei fi priceput in domeniul tau, un expert, iar atunci cand te dezvolti profesional, poti dezvolta si mediul antreprenorial in care traiesti.
Asa ca, citeste, participa la cursuri, seminarii, webinarii, intra intr-o retea de networking, invata de la alti antreprenori si – foarte important – invata din greselile tale, dar si din ale celorlalti.
5. Colaborare si partajare
Ca fiinte sociale, ne simtim „obligati” sa colaboram si sa impartasim. Traim intr-o era a impartasirii si colaborarii, indiferent de mediile personale si profesionale din care facem parte.
Cu cat impartasesti mai mult, cu atat castigi resurse. Era tehnologiei si a internetului ne-a facut mai predispusi la cunoastere. Asa ca nu iti fie teama sa colaborezi cu oameni din sfera ta de afaceri, sa impartasesti cu altii rezultatele pe care tu le obtii.
In afaceri, networking-ul este esential. Iar el se obtine atat printr-o comunicare eficienta, cat si prin disponibilitatea ta de a colabora cu cei din jur si de a partaja rezultatele pe care le obtii pentru a inspira si a-ti mari reteaua.
Care sunt abilitatile sociale pe care le ai si te ajuta cel mai mult in antreprenoriat?
Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist