Momordica Charantia sau castravetele amar este o planta care isi trage numele de la gustul pe care il are. Aceasta devine din ce in ce mai amara pe masura ce se coace.
Din pacate, in Romania, statisticile ne arata ca diabetul este o afectiune cu care se confrunta multi romani. In anul 2020, 823.000 de pacienti erau inregistrati ca avand diabet zaharat de tip 2, iar 3 din 10 romani se confruntau cu prediabet, o conditie metabolica premergatoare diabetului.
Momordica Charantia contine multi nutrienti care pot fi benefici pentru sanatate. Insa cea mai importanta calitate a sa este legata de reducerea nivelului de zahar din sange.
Contine 3 substante care au facut-o sa isi castige numele de insulina vegetala sau insulina naturala:
- charantina, o substanta activă cu actiune puternica hipoglicemianta, ce scade nivelul de glucoza din sange
- polipeptida-p si vicina, doi compusi naturali cu activitate asemanatoare insulinei
- 17 aminoacizi, dintre care 16 sunt identici cu aminoacizii gasiti in insulina de origine bovina.
Mai contine vitaminele: A, B1, B6, B9, B12, C, E si K si minerale precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier si zinc.
Planta este cultivata mai ales in Asia, India, Africa de Est si America de Sud. Frunzele pot ajunge pana la 5 metri inaltime, iar fructele ei sunt utilizate si in gastronomie.
Unele studii sugereaza ca poate ajuta in tratamentul diabetului. Totusi, castravetele amar nu trebuie administrat in loc de tratament, ci doar ca adjuvant, cu sfatul medicului specialist.
Momordica are proprietati care actioneaza precum insulina, asa ca ajuta la reglarea nivelului lipidelor din sange. Consumul de castravete amar poate ajuta celulele sa foloseasca glucoza si sa o transporte catre ficat si muschi. Poate, de asemenea, sa ajute corpul sa retina nutrientii blocand conversia acestora in glucoza care ajunge in fluxul sanguin.
Legatura dintre Momordica Charantia si diabet:
Un studiu din Journal of Ethnopharmacology a comparat eficacitatea castravetelui amar cu un medicament actual pentru diabet. Studiul a concluzionat ca momordica a redus nivelul de fructozamina la participantii cu diabet de tip 2.
Iti recomandam DiabForm, cu momordica BIO si acid alfa lipoic. Este un supliment alimentar ce regleaza nivelul lipidelor din sange. In plus, mentine greutatea optima a corpului.
Poate ajuta la diminuarea diabetului zaharat si poate fi suport in cazul pancreatitelor. Este un produs hipolipemiant si neurotrofic.
Momordica din compozitie are rol important in mentinerea normala a nivelului de zahar din sange. Are activitate asemanatoare insulinei pentru ca stimuleaza celulele pancreatice.
Contine substante biologic active, minerale si vitamine. Momordica este delicata cu aparatul digestiv al persoanelor diabetice, cu probleme hepatice sau pancreatice.
Acidul alfa lipoic
Este substanta hidro si liposolubila ce ajuta la transportul glucozei spre muschi si protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi.
Este un antioxidant ideal care actioneaza la nivelul tuturor tesuturilor. Transforma glucidele in energie, reduce colesterolul si scade trigliceridele, ajuta la mentinerea elasticitatii peretilor vasculari si la buna functionare a sistemului circulator.
Imbunatateste sensibilitatea la insulina, mentine concentratia normala a glucozei din sange, adjuvant in prevenirea complicatiilor asociate diabetului, ajuta la detoxifierea ficatului si la refacerea celulelor hepatice.
Citeste mai multe in articolul nostru, Acidul alfa lipoic, antioxidantul universal care actioneaza in tot organismul.
DiabForm are in compozitie si alte plante benefice. Gymnema sylvestre imbunatateste intrarea glucozei in celule si ajuta la utilizarea ei de catre organism.
Busuiocul sfant este eficient in normalizarea glicemiei, a colesterolului, calmarea stomacului si a mucoasei intestinale.
Garcinia Cambodgia intensifica arderea zaharului din organism, scade apetitul si impiedica formarea si depunerea de grasimi.
DiabForm reduce nivelul trigliceridelor din sange. Are in compozitie polipetide care sunt asemanatoare insulinei. Acest produs nu contine ingrediente de origine animala. Nu a fost testat pe animale. Poate fi utilizat de catre femeile insarcinate sau cele care alapteaza.
Citeste si articolele:
Diabeticii si controlul stresului
Cele mai bune alimente în afecțiunea DIABET (1)!
Cele mai indicate alimente în afecțiunea DIABET (2)
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing