Silhouette of an alcoholic

Alcoolul, înșelător, amăgitor, însă mereu prezent în cursul evoluției omului și-n adaptarea sa pe acest pământ! Diferențele dintre tipurile de alcool, proveniența și calitatea lor ar putea fi o preocupare cu sens, precum și cantitatea cosumată, contextul și starea psihică ulterioară, iată alte conștientizări ce ne pot veni în ajutor.

Cercetări asupra declanșării anumitor boli, precum cancerul, fac și din consumul de alcool o cercetare, în scopul de a ne ajuta să ne ferim, sau cum să ne ferim mai bine, de anumite maladii.

Dacă ar fi să scriu câte ceva despre consumul de alcool și ce poate provoca în corpul fizic, aș aminti despre…

  • Alcoolul servit în timpul mesei, îmbunătățește solubilitatea substanțelor nocive din produsele alimentare, precum și a celor ce se formează în intestine, în timpul digestiei. Acesta crește riscul apariției și vătămării cu factorii carcinogeni la care se expune organismul prin alimentație.
  • Sistemul imunitar este suprimat de consumul de alcool;
  • Antioxidanții care luptă pentru sănătatea noastră, combătând acțiunile radicalilor liberi, sunt profund afectați de consumul de alcool, crescând riscul apariției cancerului;
  • Alcoolul consumat zilnic se presupune că ar putea să activeze oncogenele – genele cauzatoare de cancer;
  • În metabolizarea alcoolului se formează acetaldehida, atenuând capacitatea celulelor de a-și repara materialul genetic (ADN), crescând din nou riscul denaturării celulare, cel de apariție a cancerului;
  • Unii dintre agenții cancerigeni, cum ar fi amina azotoasă, nu produc cancerul decât atunci când sunt transformate într-o fază activă de către ficat, iar alcoolul, se presupune că facilitează aceste transformări;
  • Consumul de alcool asociat cu fumatul de tutun poate mări riscul de cancer în cavitatea bucală, esofag sau trahee, de aproximativ 35 de ori (Genkinger et. Al. 2009).

alcool

Alcoolul se consumă de când lumea, așa este, însă compușii chimici nocivi, prezenți în număr de zeci de mii în industria de azi, și rezultatul interacțiunii acestora cu alcoolul sunt un ”new entry”. În plus, cancerul este o boală nimicitoare, a cărui regres nu este consemnat, în ciuda imenselor sume, investiții sau cercetători angrenați în prevenția lui. Nu avem rezultate pozitive, chiar deloc… Și atunci, este firesc să fim preocupați sau măcar atenți la dozele și combinațiile pe care le alegem, în viața și dieta de zi cu zi!

Dacă una dintre marile provocări ale omului modern este ”cumpătarea”, în ce privește consumul de alcool, la fel ca și cel de tutun sau de zahăr, atenția și rigurozitatea ar fi bine să fie primordiale. Un pahar de vin roșu pentru femei, două pentru bărbați, pe o zi, se spune că ajută la prevenția bolilor cardiace și a apoplexiei. Iată o cantitate cumpătată și cu ”bun simț”, care nu va aduce nimic rău, cu siguranță!

Mereu alegeri conștiente, cumpătare și bucuria cunoașterii, în viața de zi cu zi, în dieta ce susține și întreține starea de sănătate și vitalitate!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist Clinica Brol Timișoara

Fitoterapeut, Formator, Consilier de dezvoltare personală

www.lavi-enrose-com

lavi.ceuta@gmail.com

0749-194 944

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *