Ar trebui să avem un aport de calorii adaptat volumului, intensității și complexității antrenamentului?
Sau
Ar trebui să avem un aport de calorii adaptat în funcție de tipul de exerciții pe care le executăm? (Forță sau Cardio)
Aportul caloric trebuie să crească direct proporțional cu rata de creștere a parametrilor (volum, intensitate, complexitate), atâta timp cât individul dorește să aibă o manifestare în parametrii ideali ai exercițiului fizic (randament bun). Trebuie adaptată originea caloriilor în funcție de tipul de efort și etapa de antrenament, în special la sportivii sau indivizii cu un anumit obiectiv motric. Astfel…
- Aport mai mare de carbohidrați la practicarea efortului de rezistență și anduranță AEROB (alergări pe distanțe medii și lungi, pedalat, jocuri sportive, etc)
- Aport mai mare de proteină la sporturile de putere (antrenament în sala de bodybuilding, haltere, powerlifting).
Atunci când avem o activitate fizică mai intensă ar trebui să difere alimentația noastră față de o zi normală ?
- Un individ care face mișcare și exercițiu fizic fără un anumit obiectiv de performanță, are nevoie de aceelași număr de mese ca un individ care nu face mișcare. Omul este definit ca fiind flexibil, mereu în acțiune și mișcare, să nu uităm asta!
- Un individ care practică sport, atât la nivel de amatori cât și la nivel de performanță, are nevoie de un număr de mese adaptat ramurii de sport care o practică. Numărul de mese poate varia între 2 și 6 pe zi.
- Un aspect foarte important, alături de mese este conținutul, din punct de vedere nutrițional, și originea nutrienților (viteza de absorbție, capacitate de asimilare). Nu ar trebui să lipsească din alimentația unui individ care face mișcare, alimentele cu un conținut ridicat de vitamine și minerale (automat conțin și fibre), carbohidrați complexi, proteine cu valoare biologică ridicată, lipide nesaturate și saturate.
De ce este important să bem multă apă când facem sport ?
Hidratarea este foarte importantă, iar cei care nu recomandă apă în timpul antrenamentelor au anumite obiective, în termen imediat de obținut. Odată cu transpirația, se pierd foarte multe minerale, este bine să avem mereu sticla de apă la îndemână! Fiecare organism are un necesar individual de lichide. A bea multa apă reprezintă o generalitate. Un indice de bază este consumul a 150-200 ml apă la 15-20 de minute în timpul activitățiilor fizice susținute. Pentru o abordare mai profesionistă, se pot face teste care determină necesarul fiecarui individ în parte, în raport cu tipul de efort care îl practică.
Articolul următor vine cu informații despre glucide bune și surse de proteine pentru cei care fac mișcare zilnic, ca un must have al sănătății.
Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!
Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist
Formator, Consilier de dezvoltare personală
0749 194 944