Ti s-a intamplat vreodata sa fii captivat de prezenta cuiva si, mai mult, sa observi ca si persoanele din jur tind sa-i acorde atentie si chiar incredere inca din primul moment? Daca iti doresti ca mesajul tau sa ajunga mai usor si mai direct la cei cu care vrei sa comunici, atunci trebuie sa stii ca limbajul corpului este cel putin la fel de important precum ceea ce ai de spus. Atitudinea, gesturile pe care le faci in timp ce vorbesti, postura corpului, mimica sau contactul vizual sunt elementele care, imbinate intr-un mod potrivit, te ajuta sa castigi increderea si simpatia celor din fata ta si sa fii mai convingator.
Atitudinea este punctul de plecare. Obisnuieste-te sa gandesti ca fiecare persoana noua pe care o intalnesti ar putea sa ajunga sa-ti fie un bun partener de afaceri sau un prieten apropiat. Daca esti deschis inca de la inceput, vei comunica intr-un mod pozitiv, atragand, astfel, numai reactii pozitive din partea celor din jur.
Increderea in sine face minuni. Inainte de a aborda un anumit subiect sau o anumita persoana, asigura-te ca iti este foarte clar ceea ce vrei sa transmiti si de ce vrei sa o faci, ceea ce te va face mult mai sigur pe tine in momentul in care deschizi subiectul. In plus, in anumite situatii, vei descoperi ca alegerile tale vestimentare si modul in care arati iti pot da un adevarat boost de incredere.
Postura influenteaza modul in care te percep ceilalti. O postura corecta poate transmite automat incredere celor din jur. Atunci cand stai in picioare, ai grija ca picioarele sa nu depaseasca linia soldurilor. In plus, tine spatele drept si trage usor de umeri in spate. Mentine aceasta postura, fiind, totodata, cat mai relaxat, pentru ca miscarile tale sa fie cat mai fluide si firesti. De asemenea, evita sa stai cu mainile incrucisate si ai grija sa-ti indrepti corpul inspre persoana cu care discuti – acest gest subtil functioneaza ca o dovada de respect care te va ajuta sa castigi simpatia si increderea partenerului de dialog.
Zambeste! O mimica zambitoare le transmite celorlalti faptul ca esti incantat sa fii alaturi de ei si ca iti place ceea ce vezi. Zambetul este limbajul universal al fericirii si al bunei dispozitii – un limbaj contagios care „se ia” pe cale vizuala. In plus, daca exersezi ca expresia ta faciala obisnuita sa fie una zambitoare, vei observa indata efectul!
Contactul vizual este important. Un proverb celebru spune ca „ochii sunt oglinda sufletului”. Atunci cand iti privesti in ochi interlocutorul, intreaga conversatie se schimba, iar dialogul devine placut si natural. Acest gest este o dovada de respect, dar si de transparenta – este o dovada a faptului ca nu ai nimic de ascuns si ca intentiile tale sunt dintre cele bune.
Oglindeste gesturile celuilalt. Specialistii au analizat gesturile (inconstiente) pe care le facem ori de cate ori discutam cu o persoana care ne place sau cu care avem deja o relatie buna. Ei au aratat faptul ca, in astfel de situatii, tindem sa „copiem” anumite gesturi sau expresii ale interlocutorului, acest fapt fiind o dovada a acceptarii celuilalt. Pornind de la acest principiu, te poti folosi de astfel de gesturi subtile pentru a le transmite celorlalti, pe cale nonverbala, ca iti face placere sa te afli in preajma lor.
Tot cercetatorii sunt cei care ne asigura ca 90% din ceea ce comunicam zi de zi nu este transmis pe cale verbala, ci prin elemente nonverbale. De aceea, ii dam dreptate lui Peter Drucker, celebrul sciitor, profesor si consultant in management, care spune ca „cel mai important lucru intr-o conversatie este sa auzi ceea ce nu este rostit”.