Uneori se poate intampla ca starea ta de dispozitie sa nu fie pe atat de buna pe cat ti-ai dori. Dar daca ai avea o cale prin care ai putea activa oricand fericirea? Specialistii in psihologie iti indica nu una, ci trei modalitati prin care sa iti imbunatatesti instant starea de dispozitie:

Zambeste. Muschii faciali au o putere nebanuita asupra emotiilor tale – la fel de puternica pe cea pe care o au hormonii naturali din organism. Schimbarea expresiei faciale determina modificari emotionale, fapt demonstrat de un experiment realizat inca din anul 1988. In cadrul acestuia, un grup de participanti au fost rugati sa tina intre dinti un creion in timp ce urmareau un desen animat. Tinand astfel creionul, ei isi foloseau exact mushii folositi pentru a zambi si, astfel, isi mentineau zambetul pe tot parcursul vizionarii. In paralel, un alt grup de participanti au vizionat acelasi desen animat tinand, insa, creionul intre buze. Apoi, reprezentantii ambelor grupe de participanti au fost rugati sa spuna cat de amuzant li s-au parut desenul animat. Rezultatul: cei din primul grup s-au distrat mult mai mult urmarind filmul animat propus. Zambetul influenteaza modul in care este perceputa o situatie.

pexels-photo-65121-large

Foarte util atunci cand te afli in fata unei situatii dificile: tine un creion intre dinti timp de un minut si vei vedea totul cu alti ochi!

Postura de putere a corpului. La randul sau, aceasta influenteza compozitia hormonala a sangelui si, astfel, emotiile pe care le simti. In organism se regasesc mai multe tipuri de hormoni. Dintre acestia, cortizolul este hormonul stresului, iar testosteronul este hormonul increderii in sine. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca iti poti influenta nivelurile de cortizol si testosteron din corp cu ajutorul posturii adoptate. Posturile de putere sunt cele deschise, relaxate si prin care corpul ocupa mai mult spatiu.

Exercitiu: atunci cand te simti trist sau cand te afli intr-o situatie care te intimideaza, trage umerii in spate, indreapta-ti coloana, ridica barbia si trage aer in piept, departeaza picioarele pana ce ajung paralele cu linia umerilor si evita sa tii mainile in buzunar sau la spate.

Imbratisari si atingeri. Un alt hormon prezent in organism este oxitocina, hormonul dragostei. Cu cat acesta are un nivel mai ridicat, cu atat te simti mai relaxat, iar lucrurile care se petrec in jurul tau te afecteaza mult mai putin. Oamenii sunt fiinte sociale, iar nevoia de relationare si afectiune este esentiala pentru fericire.

Articol scris de,

Elena Boeru, Online & Communication Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *