Pentru cele mai multe persoane, teama de a vorbi in fata unui public numeros sau complet necunoscut poate fi o adevarata provocare. Palmele transpira, gandurile parca o iau la fuga, iar fluturasii din stomac nu se lasa asteptati. Frica de a vorbi in public este, adesea, motivul care te poate tine pe loc atunci cand vine vorba despre viata profesionala si performantele pe care ti le doresti sa le atingi. Pentru ca acestea sa devina realitate, ai nevoie sa iti expui ideile intr-un mod clar, atragator si convingator.
Ce poti face pentru a scapa de acesta teama si a face pasii importanti catre indeplinirea visului sau obiectivului tau? Iata cateva tehnici utlie:
Regula numarul 1 este organizarea. Atunci cand iti pui in ordine gandurile si materialele, stii foarte clar ce iti doresti sa transmiti si unde vrei sa ajungi. Indiferent daca urmeaza sa sustii o prezentare sau sa discuti cu seful tau pentru o promovare, pune pe hartie o mica schema cu punctele principale pe care iti propui sa le atingi in discursul tau.
Repetitia este mama…unui discurs convingator. Ai realizat deja schema de discurs insa, pe aceasta, iti vei dori sa-ti asezi argumentele intr-un mod cursiv si convingator. Pregateste-ti discursul si repeta-l pana ce devii foarte familiar cu acesta. In acest fel, vei raspunde relaxat la intrebarile care pot aparea si vei sti, apoi, de unde sa reiei argumentarea.
Fraze scurte si un ritm natural. Un discurs este cu atat mai placut, cu cat este prezentat intr-o forma cat mai usor de urmarit de catre public. Frazele scurte te ajuta sa transmiti informatia cu usurinta, iar prin ritm – un mod de a-ti exprima ideile nici prea grabit, nici prea lent – ii face pe cei din fata ta chiar sa-si doreasca sa te asculte in continuare.
Scapa de teama de a fi judecat. Fii increzator ca publicul/interlocutorul se afla in fata ta in primul si in primul rand ca sa auda ce ai de spus!
Chiar daca suna ca un cliseu…priveste-te in oglinda atunci cand repeti discursul. Astfel, iti poti urmari gesturile si expresiile faciale si le poti ajusta rapid si constient.
Elimina ticurile verbale. Repetarea unor cuvinte sau sunete de tipul “aaa….”, “sincer,”, “efectiv” sau “practic” iti pot fragmenta discursul si pot lasa impresia de nesiguranta.
Gaseste-ti un partener de antrenament. Oglinda este un prieten excelent, insa nici ea nu poate fi la fel de obiectiva precum o persoana apropiata, care iti doreste binele. Convinge-ti partenerul sau un prieten sa te asculte in timp ce repeti si tine cont de observatiile sale.
Vorbeste despre lucruri care te pasioneaza. Atunci cand discursul se concentreaza pe ceva de care iti pasa cu adevarat, tendinta ta naturala va fi sa faci tot posibilul sa expui acel subiect cat mai convingator pentru cei din fata ta. Fara sa iti dai seama, vei uita cu desavarsire sa te gandesti la cum te percep cei din jur si, in schimb, iti vei dori sa ii faci sa simta de ce este atat de importanta/valoroasa ideea pe care o transmiti.
Participa la un curs de vorbire in public. Atunci cand esti indrumat chiar de catre experti in arta discursului, procesul prin care inveti tehnici noi si devii tot mai increzator in abilitatile tale este mult mai rapid. Programul Speaker-ul Life Care iti ofera sansa sa inveti de la cei mai buni specialisti din domeniu si lideri in business! Pregateste-te sa fii surprins de propria transformare!
Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist