Pe masa de Paste, nu trebuie sa lipseasca cozonacii, pasca si mai ales ouale vopsite sau incondeiate. Obiceiul incondeierii oualor este o traditie straveche, precrestina, ce simboliza creatia, viata si renasterea naturii.
In prezent, ouale se vopsesc si se incondeiaza cu o saptamana inainte de Paste, in Joia Mare (Moldova si Dobrogea) si in Vinerea Mare (Ardeal).
Tehnica oualor incondeiate este specifica mai multor tari din Europa, printre care: Romania, Moldova, Ucraina, Ungaria si Polonia. Traditia spune ca numai femeile trebuie sa incondeieze ouale.
Cele mai utilizate culori sunt: rosu, galben, negru si albastru. Unele sunt decorate cu chipul Fecioarei Maria sau cu alte simboluri crestine, printre care cel mai intalnit este crucea.
Ouale se picteaza cu pensule cu varf foarte subtire sau cu ajutorul unui instrument special numit chisita. Pe vremuri, in decorare se foloseau pene de gasca sau de rata si vopsele naturale, realizate din plante sau coji de ceapa rosie. Modelele si tehnica incondeierii se transmit in familie, din generatie in generatie.
Conform traditiei, ouale se incondeiaza dupa o anumita simbolistica cu motive geometrice, animale sau elemente vegetale.
Spre exemplu, linia ondulata semnifica apa si purificarea, linia dreapta verticala – viata, linia dubla dreapta – eternitatea, spirala – timpul, spirala dubla – legatura dintre viata si moarte.
Cele mai renumite oua de Paste sunt ouale inchistrite, specifice zonei Bucovinei. Ele sunt facute prin crearea unor desene pe oul nevopsit, cu ajutorul cerii de albine topite si scufundarea succesiva in culorile galben, rosu si negru. Ceara usor incalzita este indepartata cu ajutorul unei carpe.
Conform traditiei, ouale inchistite nu se consuma, ci sunt daruite persoanelor dragi dupa ce sunt sfintite in noaptea de Inviere.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing