Urmeaza perioada in care mesele vor fi pline cu bunatati de care ne va fi greu sa nu ne atingem. Cuvantul de baza in perioada sarbatorilor de iarna trebuie sa fie moderatia.
Nu spune nimeni sa nu te indulcesti cu putin cozonac sau sa nu gusti din salatele si fripturile atent preparate. Insa, trebuie sa eviti excesele alimentare care te pot imbolnavi.
Efectele negative ale mancatului excesiv
Exista efecte imediate, pe care le poti simti inca din timpul mesei si care continua cateva ore sau chiar zile dupa ce ai exagerat cu cantitatea de alimente consumate la o masa. Te poti confrunta foarte usor cu:
- indigestie
- balonare
- stari de greata
- disconfort fizic
- constipatie
- gaze intestinale
- ameteli
- criza biliara
- dureri abdominale
Pe termen lung, mancatul excesiv cauzeaza acumularea de grasimi pe artere si nu numai, depozitarea de reziduuri toxice mai ales la nivelul colonului, cresterea nivelului de colesterol „rau” si scaderea celui „bun”, cresterea glicemiei si posibilitatea aparitiei bolilor de inima sau ale sistemului digestiv.
Cum poti evita excesele alimentare de sarbatori
Mici schimbari in dieta si moderatie la masa
Desi multi considera ca ingredientul principal in mesele festive este abundenta, secretul consta in moderatie. Nu trebuie sa mananci niciodata pana te simti plin – atunci inseamna ca ai consumat prea multa mancare si poti face indigestie.
Nu renunta la felurile preferate, ci modifica-le putin. Gateste friptura in cuptor, nu in tigaie. Alege carne macra, fara grasimi sau peste ca somonul ori somnul. In loc de garnitura din cartofi, alege salatele verzi sau garniturile din legume pe gratar.
Prepara salata de boeuf cu maioneza vegetala, mult mai usor de digerat decat cea clasica si mai saraca in calorii. Pe langa sarmalele cu carne, poti face si sarmale vegetariene, la fel de gustoase si satioase.
Consuma cat mai multe proteine
Proteinele iti dau senzatia de satietate si te ajuta sa controlezi mancatul excesiv. Daca a trecut putin timp de la ultima masa si simti nevoia sa mananci ceva, incearca mici gustari sanatoase bogate in proteine:
- nuci
- seminte
- unt de arahide
- batoane proteice
- iaurt grecesc
- desert din iaurt, miere si fructe de padure
- fursecuri dietetice cu ovaz
- branza de vaci
- apa (e posibil sa confunzi senzatia de foame cu deshidratarea)
Ai grija ce si cat bei
Vinul fiert este vedeta sezonului atunci cand vine vorba de bauturi. Consumat in exces, te poate predispune la ingrasare. Contine o cantitate considerabila de zahar, iar daca este consumat pe stomacul gol, iti va creste apetitiul.
La fel, sucurile acidulate sunt bogate in calorii si zaharuri care pot crea disconfort digestiv si nu numai. Consuma o cantitate moderata de bauturi alcoolice – sunt bogate in calorii si iti creeaza pofta de mancare.
Fa miscare
Profita de sezon si incearca sporturile de iarna. Nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa skiezi sau sa patinezi. Te poti da cu sania sau pur si simplu sa mergi 20-30 minute pe jos in fiecare zi. E indicat ca dupa fiecare masa sa faci putina miscare – spala vasele, aranjeaza lucrurile prin casa sau iesi la o scurta plimbare. Astfel, iti vei accelera metabolismul si iti vei imbunatati digestia.
Pentru o digestie usoara, iti recomandam:
Life Impulse® NO.1 Digestive Enzyme – stimuleaza, stabilizeaza si optimizeaza perfect tractul digestiv, iar datorita biodisponibilitatii crescute, enzimele sunt absorbite optim si rapid de catre organism.
Formula unica din acest complex multienzimatic contribuie la optimizarea digestiei, la echilibrarea metabolica, la procesul de pierdere in greutate si creste toleranta la gluten si lactoza.
Life Impulse® Ananas – Adjuvant digestiv – ananasul contine o enzima numita Bromelaina, care favorizeaza digestia, reduce balonarea si calmeaza arsurile stomacale. Produsul este ideal dupa mese bogate.
Tine cont de sfaturile noastre si ai grija de sanatatea ta!
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager