Traditii de Craciun in jurul lumii

Mai sunt cateva zile pana la Craciun. Ai pregatit cadourile, ai preparat cele mai gustoase feluri de mancare, te rasfeti cu vin fiert sau ciocolata calda. Astepti cu nerabdare seara de Ajun si dimineata de Craciun, in care sa deschizi cadourile aflate sub brad si sa petreci timp alaturi de cei dragi. Craciunul este sarbatorit in aproape toata lumea si este ocazia cu care ne adunam cu totii acasa. Porneste intr-o calatorie magica si afla cum este sarbatorita una dintre cele mai importante zile ale anului in jurul lumii:

Germania, targuri de Craciun de poveste

In Germania, Craciunul este sarbatorit pe masura. Frumusetea targurilor de Craciun este recunoscuta in toata lumea. In centrul sarbatorii este bradul impodobit si familia care canta colinde impreuna. Cadourile se deschid in seara de Ajun, nu a doua zi de dimineata. Preparatele traditionale au la baza peste sau gasca, iar la desert nu lipseste checul cu fructe.

Franta, tara celor 13 tipuri de prajituri

Francezii tin post, isi decoreaza locuintele si strazile. O traditie de Craciun este arderea unui bustean stropit cu vin, care se lasa in soba toata noaptea pentru a mirosi frumos in casa. Masa francezilor este imbelsugata, se consuma mult vin rosu, melci, branzeturi, preparate din carne si legume. In unele zone, se prepara 13 feluri de prajituri, care vor fi consumate in noaptea de Ajun si de Craciun.

Anglia, traditia vascului

In fiecare casa din Anglia, nu trebuie sa lipseasca vascul, despre care se crede ca alunga spiritele rele si aduce noroc. Copiii isi agata de tablia patului un saculet sau ciorapi decorativi in care Mosul le pune cadourile. De la masa de Craciun nu poate lipsi budinca traditionala din faina, zahar si nuci.

Japonia, Craciun si „romantism”

Japonia nu este o tara crestina, insa a imprumutat cateva obiceiuri specifice Craciunului. Spre exemplu, strazile sunt decorate cu luminite. In seara de 24 decembrie, se gateste o cina traditionala din pui prajit si prajitura cu capsuni. Japonezii vad Craciunul ca o ocazie sa petreaca timp alaturi de familie si sa dea in dar cadouri. Cuplurile obisnuiesc sa iasa la cine romantice, ca in spiritul Zilei Indragostitilor.

Argentina, tara copacilor impodobiti

Argentina este o tara catolica, asa ca sarbatorile de iarna se asteapta cu mare interes. In primul rand, se impodobesc brazii, dar si ceilalti copaci. Se obisnuieste sa se decoreze cu bucatele de vata, care sa imite zapada. De Ajun, familiile se strang in aer liber, pe terase sau in gradini, si iau masa impreuna. La miezul noptii, se aprind focuri de artificii.

Filipine, Festivalul lampioanelor gigantice

Festivalul are loc in noaptea de Ajun, in orasul San Fernando, considerat capitala Craciunului in Filipine. Reprezentati din 11 sate participa la festival si se intrec pentru titlul de cel mai impresionant lampion, care pot ajunge la o dimensiune de 5-6 metri.

Grecia, mancare traditionala din porc

Mancarea de Craciun consta in preparate traditionale din porc, dar si din miel. Un loc important il au dulciurile, care se gasesc din abundenta pe mesele grecilor.

In locul bradului de Craciun, in pietele publice, se decoreaza nave imense cu luminite. In seara de Ajun, copiii pornesc la colindat.

Romania, Craciun alaturi de cei dragi

Pentru romani, sarbatoarea Craciunului este un prilej sa ne stangem cu totii acasa. Se impodobeste bradul, se asculta colinde si se petrece timp alaturi de cei dragi.

In Romania, exista o multitudine de traditii, in functie de zonele geografice. Totusi, cele mai multe sunt comune tuturor, si se pastreaza din timpuri stravechi – colindele, mersul cu capra, impartirea cadourilor si preparatele culinare traditionale.

Tu cum iti petreci Craciunul?

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *