Stiai ca aproximativ 50% dintre adulti au probleme cu constipatia? De vina este alimentatia saraca in fibre si bogata in grasimi, lipsa activitatii fizice sau unele medicamente. Daca nu este tratata, constipatia poate avea urmari grave: de la balonarea incomoda si starile de iritabilitate, se poate ajunge, in timp, la aparitia hemoroizilor sau la prolapsul rectal.
Iata ce trebuie sa faci pentru o digestie care sa functioneze in parametri optimi:
Cauzele constipatiei
In primul rand, trebuie sa cunoastem cauzele constipatiei ca sa o putem trata. Principalul factor este dieta necorespunzatoare. Daca nu consumi suficiente fructe si legume crude, seminte si cereale integrale, nu vei putea avea scaune regulate.
De ce? Pentru ca au un continut mare de fibre, care actioneaza ca un burete ce absoarbe toxinele (mai ales pe cele din colon), favorizeaza digestia si grabeste procesul de eliminare a reziduurilor alimentare. In lipsa unul consum regulat de fibre, reziduurile nu pot fi eliminate la timp si ajung sa se depoziteze pe peretele colonului.
La fel de important pentru o digestie sanatoasa este sa consumi o cantitate suficienta de apa. Lichidele actioneaza direct asupra sistemului digestiv si contribuie la eliminarea scaunului. In afara de apa, mai poti bea si ceai verde sau negru neindulcit, apa cu lamaie sau cu ghimbir.
Ultimele cercetari au aratat ca sunt necesari 35 ml apa/ kg corp. Astfel, daca ai o greutate de 55 kilograme, trebuie sa bei 1,925 L apa/zi. Bineinteles, cantitatea se modifica in functie de stilul tau de viata; daca ai un stil de viata activ si faci sport zilnic, atunci trebuie sa bei mai multa apa decat minimul recomandat.
Alte cauze ale constipatiei:
- stilul de viata sedentar (miscarea accelereaza metabolismul si imbunatateste digestia)
- ignorarea nevoii de a goli intestinul
- unele afectiuni (diabet, hipotiroidism)
- unele medicamente (antidepresive, suplimente cu fier, pentru tensiunea arteriala sau boala Parkinson)
Trateaza constipatia in mod natural
Nu apela la laxative deoarce iti vei obisnui organismul cu ele si nu vei putea avea scaun in lipsa lor. In schimb, respecta urmatoarele reguli:
Consuma o cantitate suficienta de lichide in fiecare zi. In afara de apa si ceai, poti bea sucuri naturale din fructe si legume (portocale, morcovi, mere, fructe de padure etc.). Evita bauturile carbogazoase, alcoolul si cafeaua.
Consuma cel putin 25 grame de fibre pe zi. In functie de greutatea ta si stilul de viata, cantitatea poate urca pana la 50 grame/zi. Alimente bogate in fibre: germeni de grau, fructe de padure, mere, smochine, cereale integrale, fasole neagra, varza de Bruxelles, nuci, prune, stafide, spanac, aloe vera, varza kale, naut, linte, seminte de in, chia sau psyllium, mazare, anghinare ș.a.
Suplimenteaza-ti aportul de probiotice, care accelereaza tranzitul intestinal si lupta impotriva bacteriilor „rele” de la nivelul intestinelor. Citeste AICI care sunt top 5 alimente bogate in probiotice.
Fa miscare zilnic. Chiar daca mergi pe jos 30 de minute sau faci exercitii acasa ori la sala, activitatea fizica este importanta in combaterea constipatiei.
Daca ti-ai imbunatatit stilul de viata si cu toate acestea inca suferi de constipatie, apeleaza la sfatul unui medic specialist.
Life Impulse® Super Colon Cleanse este o combinatie de fibre vegetale, frunze de siminichie, seminte de fenicul, frunze de menta, cel mai important fiind Psyllinum Huks BIO. Imbunatateste digestia, reduce senzatia de balonare, ajuta la detoxifierea colonului si la reglarea tranzitului intestinal.
Vegan – Detox Smoothie Meal Balance® este un mix 100% natural, un amestec UNIC de turmeric BIO, tarate de psyllium, semine de in, inulina, chimen, coriandru si ghimbir care ajuta la detoxifierea colonului, usureaza tranzitul intestinal si regleaza digestia.
Life Impulse® ProbioLife corecteaza dezechilibrele florei intestinale, impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene in tubul digestiv si reda functionalitatea normala a metabolismului.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing