Animalele de companie si sanatatea copiilor

Stiai ca animalele de companie au o influenta benefica asupra copilului tau? Nu numai ca il invata sa fie responsabil si sa se dezvolte social si emotional, dar il ajuta sa fie mai sanatos. Asa ca, daca deja ai un animal de companie, nu trebuie sa te gandesti ca ii va afecta sanatatea bebelusului. Iar daca nu ai un prieten necuvantator, cred ca este timpul sa il aduci in familia ta – nu numai ca va face sa va bucurati mai mult de viata, dar iti va ajuta copilul. Cum?

Cainii si pisicile contribuie la intarirea imunitatii

In primul an de viata, copiii isi dezvolta sistemul imunitar. De aceea, este indicat sa intre in contact cu anumiti microbi si bacterii in fata carora sa dezvolte rezistenta. Un studiu realizat pe 600 de persoane, care au fost urmarite de la varsta 3 ani pana la 18, a ajuns la urmatoarea concluzie: expunerea precoce a copiilor la contactul cu cainii si pisicile ii impiedica sa dezvolte alergii mai tarziu in viata.

Beneficii in dezvoltarea personala

Atunci cand cresc alaturi de un animal de companie, copiii invata cum sa devina mai responsabili, prin faptul ca trebuie sa aiba grija de el, sa ii dea de mancare, sa ii schimbe apa din bol sau sa il plimbe pe afara. In plus, isi exerseaza rabdarea, invata cum sa il trateze cu blandete si sa ii ofere iubirea de care are nevoie.

Animalele ii pot ajuta si pe copiii cu autism, cu care pot lega relatii foarte puternice. Cei mici isi dezvolta mai usor abilitatile sociale, deoarece pot comunica mai usor cu animalele decat cu oamenii. Numeroase studii au demonstrat acest fapt: fata de copiii cu autism care nu traiesc langa un animal de companie, cei care o fac sunt mai deschisi, mai curiosi de lumea din jurul lor, mai cooperanti, empatici, responsabili si comunicativi.

Fii atenta la comportamentul copilului fata de animal. De cele mai multe ori, iti poate spune foarte multe lucruri legate de sanatatea mentala a celui mic si te ajuta sa detectezi eventualele carente emotionale pe care le poate avea.

Un alt aspect pozitiv este reducerea anxietatii. Atunci cand mangaiem un animal, creierul nostru secreta o cantitate mai mare de endorfine, responsabile cu starea de fericire si care au capacitatea sa reduca stresul si sa ne linisteasca mintea. Animalele ii fac pe copii sa rada – si stim cate beneficii are rasul pentru sanatate.

Alte cercetari au aratat ca cei mici dezvolta o mai mare incredere in propria persoana si o dezvoltare cognitiva mai mare.

Cu toate acestea, trebuie sa ai grija la urmatoarele lucruri:
  • aspira des parul din casa
  • deparaziteaza si vaccineaza animalul la zi; du-l periodic la controale medicale
  • dupa ce se joaca, copiii trebuie sa se spele pe maini.

Daca cel mic are mai putin de 4 ani, trebuie sa il supraveghezi atunci cand se joaca cu animalul de companie. De cele mai multe ori, copiii nu stiu cum trebuie sa se comporte cu necuvantatoarele si le pot rani (sa traga pisica de coada, cainele de urechi etc.) Explica-i care este comportamentul pe care trebuie sa il adopte si totul va fi bine.

Inainte sa iei decizia de a adopta/cumpara un animal, trebuie sa te gandesti cum va reactiona copilul tau, daca este pregatit pentru acest pas, daca tu ai timp sa ai grija corespunzator de el si sa nu il neglijezi si nu in ultimul rand, ce animal este potrivit pentru voi? Gandeste-te ca iti asumi o responsabilitate pe cativa ani, nu pe un termen scurt.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *