Metode inedite de vopsire a oualor de Paste

In curand vine Pastele, si ne pregatim cu pasi repezi masa festiva. Pe langa drob, cozonaci si pasca, ouale vopsite sunt „vedetele”. Daca vrei sa incerci metode noi prin care sa le colorezi si sa iti pui creativitatea la incercare, sau pur si simplu nu doresti sa mai folosesti vopselele chimice din comert, noi ti-am pregatit cateva idei originale si inventive prin care poti obtine cele mai speciale si unice oua de Paste.

Combinatii naturale pentru culori rezistente

Foloseste hartie colorata – alege culorile preferate de hartie creponata (poti folosi o singura nuanta sau poti combina mai multe). Scufunda ouale deja fierte in apa calda, apoi inveleste-le in hartia colorata si mai stropeste cu putina apa, pana cand hartia este complet uda. Infasoara fiecare ou in folie de bucatarie. Asteapta sa se usuce complet, pana cand vei putea indeparta hartia usor, iar culoarea va ramane imprimata pe oua.

O alta tehnica este urmatoarea: asaza hartia creponata intr-o cratita, alaturi de ouale spalate in prealabil, toarna destula apa rece astfel incat sa acopere ouale si 2 linguri de otet. Fierbe continutul la foc mic timp de 15-20 minute, pana cand obtii culoarea dorita. Scoate-le din apa si lasa-le sa se usuce.

Fierbe urmatoarele ingrediente intr-o combinatie de apa si otet. Pentru culoarea:

  • rosie: sfecla rosie taiata cubulete si coji de ceapa rosie
  • galbena: morcovi si o lingura de pudra de turmeric
  • portocalie: morcovi si coji de ceapa alba
  • albastra (deschis): frunze de varza rosie
  • albastra (inchis): afine sau mure
  • verde: frunze de spanac sau urzici plus pudra de spirulina

Dupa ce amestecul da in clocot, adauga ouale si lasa-le pe foc 10-15 minute. Stinge focul si lasa-le in oala inca 20-30 minute. Scoate-le cu ajutorul unei palnii si lasa-le sa se usuce pe o suprafata neabsorbanta (nu le scoate pe servetele de bucatarie).

Oua colorate cu matase. Ai o esarfa sau o cravata simpla sau cu model din matase pe care nu le mai porti? Atunci e timpul sa le gasesti o intrebuintare. Mai ai nevoie de un material textil alb, otet din vin alb si putin ulei vegetal. Taie matasea si materialul alb in patrate cu care vei inveli ouale. Incepe cu matasea, apoi cu materialul alb si asigura-te ca le-ai legat bine.

Asaza ouale intr-o oala de ceramica si adauga suficienta apa. Adauga 3 linguri de otet si fierbe ouale timp de 15 minute la foc mic. Ia ouale de pe foc, asteapta sa se raceasca, apoi indeparteaza materialele. Aceeasi bucata de matase poate fi folosita de 2-3 ori.

Indiferent de metoda pe care o folosesti atunci cand vopsesti ouale, nu uita sa le ungi cu putin ulei vegetal pentru a le da luciu.

Alte metode inventive prin care sa colorezi sau sa decorezi ouale de Paste:

  • alege ouale cu coaja alba, indeparteaza codul de bare cu ajutorul unei solutii pe baza de otet, apoi decoreaza-le cu crengute, flori si sfoara
  • le poti desena modele personalizate sau mesaje cu ajutorul cariocilor; o idee este sa te folosesti si de alte materiale decorative, cum ar fi palariutele din carton: fa-i oului ochi, gura si nas (poate si o mustata?), apoi pune-i o palarie in „cap”
  • daca vrei un aspect minimalist si modern, le poti colora partial, in mai multe nuante de intensitati diferite
  • vrei oua „imbulinate”? Atunci pune vopsea organica de oua pe o folie cu bule de aer si trece ouale prin ea
  • o alta modalitate este prin tehnica decoupage; decupeaza modelul dorit de pe servetelele de masa, curata bine suprafata oualor, aplica cu pensula un strat subtire de adeziv special, peste care asezi cu grija prima parte a servetulului (cea cu model). Aplica inca un strat de adeziv, avand grija sa nu rupi servetelul. Daca vrei ca modelul sa fie lucios, poti folosi un lac special pentru protectie. Lasa sa se usuce complet.

Paste fericit!

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *