Senzatia de balonare este una dintre cele mai neplacute. Poate aparea imediat dupa o masa copioasa sau te poate afecta tot timpul, indiferent de cantitatea de mancare pe care o consumi. Ca sa o combati, trebuie sa descoperi care este cauza si sa iti modifici dieta.
Balonarea poate fi trecatoare, o consecinta a unei mese prea bogate, sau poate semnala o afectiune la nivelul sistemului digestiv. Iata care pot fi cauzele balonarii:
- dezechilibre care afecteaza tractul digestiv (disbioza intestinala sau disbacterioza); atunci cand bacteriile „bune” din organism nu se afla in echilibru cu cele „rele” din cauza alimentatiei nesanatoase, a administrarii de antibiotice, stresului sau unei igiene orale precare.
- suprapopularea bacteriana intestinala (SIBO); intestinul subtire si intestinul gros sunt populate, in mod normal, de bacterii diferite, care exista in numar mai mare in intestinul gros. In cazul SIBO, numarul si tipul bacteriilor din intestine este asemanator, ceea ce afecteaza asimilarea nutrientilor, poate cauza inflamatii, balonare, gaze intestinale sau malnutritie.
- intoleranta la lactoza sau gluten
- constipatie
- infectii cu paraziti intestinali
- digestie incetinita (metabolism lent)
- boala Crohn, colita, diabet.
Daca te confrunti frecvent cu balonarea, iata ce trebuie sa faci:
Fii atenta la ce mananci. Nu trebuie neaparat sa mananci mult ca sa te balonezi. Tine un jurnal in care sa iti notezi fiecare aliment consumat si cum te simti dupa aceea. Poti afla cu usurinta daca ai o sensibilitate sau intoleranta alimentara. Acorda o atentie sporita laptelui si derivatelor lui, zaharului, glutenului si consumului prea mare de fibre.
Include in dieta zilnica alimente care combat balonarea. Cele mai eficiente sunt: rucola, capsunile si alte fructe de padure, sparanghelul (este bogat in probiotice care favorizeaza digestia), ceaiul verde (detoxifica organismul, reduce balonarea si combate constipatia).
Ai deficienta de enzime digestive sau probleme cu acidul gastric? Daca esti balonata, ai gaze si flatulenta la 30 de minute dupa ce ai luat masa, si pana la 3 ore, poate fi un semn ca organismul tau nu produce destule enzime digestive.
In cazul in care balonarea este o urmare a cantitatii insuficiente de acid gastric din stomac, vei simti imediat sau in maxim 30 de minute dupa ce consumi o masa bogata in proteine simptomele neplacute, adesea insotite si de reflux gastric. Acest lucru nu inseamna ca ai prea mult acid gastric, ci din contra.
Reechilibreaza-ti flora intestinala. Intestinele tale sunt sanatoase atunci cand nivelul bacteriilor „prietenoase” sau „bune” este mai mare decat cel al bacteriilor „rele”, care trebuie sa ramane la un nivel scazut. Studiile au aratat ca atunci cand imbunatatim microflora intestinala, reducem balonarea, constipatia si alte afectiuni asociate cu sistemul digestiv.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa consumi alimente bogate in prebiotice si probiotice sau chiar suplimente alimentare atunci cand dezechilibrele sunt mari sau foarte mari. Descopera AICI care sunt TOP 5 alimente bogate in probiotice. In cazul suplimentelor alimentare, alege-le pe cele fara lactoza si administreaza-le de 1-2 ori pe zi, pe stomacul gol.
Life Impulse® ProbioLife contine peste 5 miliarde de bacterii benefice care reconstruiesc flora intestinala, cresc imunitatea organismului, previn infectiile tractului digestiv si impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene.
Life Impulse® Super Colon Cleanse – Detoxifiant intestinal contine tarate de Psyllinum Huks, bogata in fibre spongioase, ce reduc pofta de mancare, imbunatatesc digestia si diminueaza senzatia de balonare. Frunzele de siminichie au calitati laxative si purgative, in timp ce L-Acidophilus este o bacterie „buna”, cu ajutorul careia ne putem mentine o flora bacteriana normala si un sistem digestiv sanatos.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing