1 din 3 persoane a avut sau o sa aiba paraziti intestinali cel putin o data in viata. De cele mai multe ori, sistemul imunitar isi face treaba si ii elimina inainte sa provoace daune. Totusi, parazitii intestinali sunt destul de comuni si ii poti lua foarte usor daca nu respecti niste reguli simple. Descopera cum poti preveni infestarea cu paraziti, care sunt cele mai comune simptome si cum te poti trata:
Cei mai comuni paraziti intestinali sunt: oxiurii, giardia (organism unicelular), tenia, limbricii. Pot trai in tot corpul, dar cel mai des se ataseaza de peretii intestinului subtire si se hranesc cu nutrientii din alimentele pe care le consumi, mucoasa si sange din peretii intestinali.
Parazitii ajung in organism pe calea aerului, a apei contaminate, lenjeriei contaminate, maini nespalate, prin mancarea infestata sau prin contactul direct cu fecalele animalelor de companie. Au dimensiuni variabile, de la micoscopice la cele vizibile cu ochiul liber (pot ajunge de la 1 cm pana la 10 metri).
Simptome ale infestarii cu paraziti intestinali:
- durere abdominala
- crampe abdominale
- dereglari de tranzit intestinal (diaree, constipatie, balonare, gaze)
- stari de greata si de voma
- probleme dermatologice (eczeme, iritatii, mancarimi ale pielii)
- dureri musculare si articulare
- respiratie urat mirositoare (halena), in ciuda igienei corespunzatoare
- dizenterie (scaune moi cu sange, febra)
- mancarimi in zona rectului
- prurit anal
- pierderea in greutate
- lipsa poftei de mancare sau, din contra, lipsa senzatiei de satietate
- infectii fungice recurente (Candida)
- anemie cauzata de carenta de fier
- stare constanta de oboseala si somnolenta
- iritabilitate
- calitate proasta a somnului.
De cele mai multe ori, se intampla sa nu prezinti niciun simptom, chiar daca infestarea cu paraziti exista. Preventiv, este indicat sa iti faci o data pe an un examen coproparazitologic, pe care sa il repeti in minimum 3 zile consecutive.
Cum previi infestarea cu paraziti intestinali
In primul rand, mentine o igiena corespunzatoare. Spala-te des pe maini, foloseste propriul prosop de baie, nu bea apa din surse nesigure (evita apa din puturi sau fantani). Spala intotdeauna fructele si legumele cu apa amestecata cu bicarbonat de sodiu sau cu otet de mere si nu consuma carne preparata insuficient.
O dieta bogata in fibre si in probiotice reduce riscul de infestare cu paraziti intestinali si ajuta la eliminarea rapida a acestora. De asemenea, este recomandat consumul de vitamina C si de zinc, care mentin sistemul imunitar puternic.
Life Impulse® Renalo Complex cu seminte BIO de dovleac are efecte energizante, vermifuge, laxative si antianemice. O astfel de cura amelioreaza simptomele cauzate de carenta de fier si te ajuta sa scapi de parazitii intestinali. Contine si tapioca BIO, un aliment originar din Thailanda, care are calitati antiseptice, cicatrizante si dezinfectante.
Life Impulse® ECO Mix Graviola este o FORMULA UNICA din sucuri BIO cu efecte benefice asupra metabolismului. Combinatia de graviola, catina si mere incetineste procesul de imbatranire a celulelor si mentine sanatatea celulara. Este bogata in vitamina C, potasiu, magneziu, Omega 3, 6, 9, 7 si alte ingrediente ce lupta impotriva parazitilor si viermilor digestivi.
Life Impulse® Digestion Plus este un supliment alimentar care, prin compozitia echilibrata, ajuta procesul de digestie in toate etapele sale: imbunatatirea tranzitului intestinal si refacerea florei saprofite. Produsul pe baza de papaya, aloe vera BIO si seminte de in este o sursa complexa de fibre si enzime necesare pentru a usura procesul digestiei.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing