Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), bolile cardiovasculare provoaca cele mai multe decese premature in Europa, iar la nivel mondial se inregistreaza anual 17 milioane de decese cauzate de boli de inima.
In tara noastra, statisticile sunt foarte ingrijoratoare. Din 250.000 de decese inregistrate in Romania in fiecare an, aproximativ 60% sunt cauzate de o boala cardiovasculara.
Numarul din ce in ce mai mare al cazurilor se explica prin predispozitia genetica, dar si prin stilul de viata modern, in care stresul devine pentru cei mai multi parte din rutina. Alimentatia este saraca in nutrientii necesari bunei functionari a organismului, iar poluarea de toate tipurile ne afecteaza zilnic.
In teorie, cu totii stim ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam. Dar, din pacate, oamenii nu apeleaza la serviciile unui cardiolog decat atunci cand boala are semne vizibile.
Cum stii daca e nevoie sau nu sa mergi la cardiolog
Este indicat sa apelezi la sfatul unui medic cardiolog daca: ai in familie persoane cu probleme cardiovasculare (infarct, accident vascular, aritmii) sau daca medicul de familie suspecteaza ca ai putea avea o problema.
Alte motive sunt: daca ai nivelul colesterolului „rau” (HDL) peste limitele admise; daca ai tensiunea arteriala mare, esti fumator, ai diabet zaharat sau probleme cu greutatea in exces – toate reprezinta un risc pentru sanatatea inimii tale.
De asemenea, riscuri prezinta si:
- un stil de viata sedentar
- o alimentatie bogata in grasimi nesanatoase
- daca simti durere in piept
- iti amorteste bratul stang
- intampini dificultati atunci cand respiri
- ai palpitatii
- o stare constanta de oboseala
- slabiciune sau stare de ameteala.
Vizita la cardiolog trebuie sa fie mai mult decat o consultatie de rutina
Daca crezi ca este posbil sa uiti vreun detaliu in timpul consultului, noteaza-ti undeva: ce medicamente iei in prezent, care este istoricul tau medical, daca cineva din familia ta a suferit sau sufera de boli cardiovasculare.
Daca ai analize recente, arata-i-le medicului tau. Intreaba-l pe cardiolog tot ceea ce vrei sa stii legat de afectiunea de care suferi, tratament si posibile complicatii.
Stabileste o relatie de incredere cu medicul tau
Relatia medic-pacient este foarte importanta. Trebuie sa te simti in largul tau la consultatie si sa iti alegi un medic dispus sa iti raspunda la intrebari.
Nu esti obligat sa ramai la primul medic la care ajungi. Gaseste medicul care sa iti ofere cele mai bune metode de tratament. Numai asa vei putea sa previi sau sa vindeci afectiunile cardiovasculare.
Sfaturi pentru mentinerea sanatatii inimii:
- renunta la fumat
- limiteaza consumul de alcool
- urmeaza o dieta sanatoasa: mananca zilnic cel putin 2 portii de fructe si legume proaspete
- adopta un stil de viata activ (sportul antreneaza muschiul inimii, scade nivelul de colesterol rau din sange si de trigliceride)
- mentine-ti greutatea corporala in limite normale
- consuma cat mai putin grasimi saturate si trans; include in dieta grasimi nesaturate, ca cele din peste, avocado, ulei de masline, nuci sau seminte – toate in cantitati moderate.
Life Impulse® Antioxidant Q10 ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a intregului sistem cardio-vascular dar si la cresterea nivelului energetic.
Specialistii spun ca stilul de viata dezorganizat afecteaza nivelul coenzimei Q10 din organism. De aceea, de multe ori e necesar sa intervenim pentru reglarea lui. Antioxidantul Q-10 protejeaza sistemul cardiovascular si incetineste procesul de imbatranire celulara.
*Acesta nu este un medicament si nu inlocuieste tratamentul de specialitate recomandat de medic sau dieta normala.
Ai grija de inima ta!
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager