L-Carnitina este un derivat de aminoacid produs in mod natural in corp si sintetizat la nivelul tuturor celulelor (in cantitati mai mari in rinichi si ficat). Desi este folosita in special de sportivi si de persoanele care vor sa slabeasca, are o multime de alte beneficii.
Surse naturale de L-Carnitina
Exista mai multe tipuri de L-Carnitina: propionil-L-carnitina, acetil-L-carnitina, L-carnitina fumarat, L-carnitina tartrat si D-carnitina.
O poti regasi in cantitate mare in: carnea rosie (o sursa importanta este muschiul de vita), pieptul de pui si pestele gras, dar si in lapte, branza Cheddar si unele alimente vegetale ca sparanghelul, avocado sau painea integrala (insa in cantitate foarte mica).
Suplimentarea dietei obisnuite cu L-Carnitina este recomandata pentru:
- generarea de energie din moleculele de grasime atunci cand rezervele de glicogen sunt epuizate prin antrenament cardio
- transportarea acizilor grasi in interiorul mitocondriilor pentru a genera energie; mitocondriile sunt numite si „uzinele energetice ale celulei”
- mentinerea controlului greutatii corporale
- intensificarea proceselor metabolice
- prevenirea aparitiei oboselii in timpul antrenamentelor fizice
- persoanelor cu activitate fizica si mentala intensa
- in regimuri de dieta vegetariene sau vegane
Mai este indicata si pentru:
- persoanele cu varsta peste 30-35 de ani, pentru stimularea activitatii miocardului, a activitatii metabolice si de detoxifiere a celulei hepatice
- persoanele care sufera de diabet (pentru prevenirea complicatiilor vasculare si neurologice consecutive)
- in boli cardiovasculare, dislipidemii si ateroscleroza
- infertilitate masculina cauzata de astenospermie (scaderea motilitatii spermatozoizilor)
- intarirea sistemului imunitar
- reducerea nivelului de colesterol si trigliceride
- imbunatatirea densitatii osoase (poate fi folosita in ameliorarea simptomelor osteoporozei)
- cresterea rezistentei fizice la durere si efort (imbunatateste performanta in timpul antrenamentelor)
- imbunatatirea functiei hepatice.
L-Carnitina: DZR si contraindicatii
Deoarece poate fi sintetizata de organism (nu este un nutrient esential), nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata.
Totusi, excesul de L-Carnitina poate avea efecte secundare ca: stari de greata, diaree, crampe abdominale sau miros neplacut al corpului. Aceste riscuri apar la consumul a mai mult de 3 grame/zi.
Este interzisa persoanelor care sufera de hipotiroidism, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Interactioneaza cu urmatoarele substante: medicamente pentru incetinirea coagularii sangelui, tratamente pe baza de hormoni tiroidieni, warfarina.
De asemenea, inainte de suplimentarea dietei cu acest supliment, trebuie sa consulte sfatul unui medic specialist persoanele care sufera de: afectiuni renale, afectiuni cardiovasculare, ciroza, diabet.
Iti recomandam:
Life Impulse® L-Carnitine este un supliment alimentar ce poate contribui la transformarea grasimii in energie.
Este recomandat in curele de slabire, in regimuri de dieta vegetariene, persoanelor cu activitate fizica si mentala intensa, sportivilor inainte si dupa antrenament, cat si persoanelor cardiace.
Specialistii spun ca nivelul de carnitina scade tot mai mult pe masura ce persoana inainteaza in varsta, astfel suplimentarea cu L-Carnitine este benefica deoarece reduce oboseala si stimuleaza functia sistemului muscular.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing