Anxietate si stres? Ambele pot fi insuportabile si interfereaza enorm cu viata ta – iti afecteaza sanatatea, locul de munca si relatiile cu cei din jur. Vestea buna este ca exista o multime de suplimente sigure si eficiente care iti pot veni in ajutor.
Totusi, suplimentele alimentare nu vor lua niciodata locul medicatiei recomandate de specialist, al unui somn adecvat, al exercitiilor fizice (realizate chiar si in casa), expunerii la soare, managementului stresului sau al sprijinului celor din jur, insa pot fi adjuvante de nadejde.
Iata cum te ajuta natura sa combati stresul:
-
Asigura-ti doza zilnica recomandata de magneziu
Cei mai multi dintre noi avem o deficienta de magneziu (un motiv este ca alimentele pe care le consumam sunt deficitare in magneziu din cauza solului in care cresc).
Deficitul de magneziu poate contribui la anxietate, migrene, crampe menstruale, insomnie, tensiune musculara, constipatie si chiar hipertensiune arteriala si boli de inima.
Incepeti sa va restabiliti nivelul de magneziu din corp. Magneziul contribuie la reducerea oboselii si extenuarii, la functionarea normala a sistemului nervos si la metabolismul energetic normal. Daca in timpul consumului apar scaune moi, reduceti doza.
2. Curcumina, un antiinflamator puternic cu efecte antistres
Curcumina nu este un supliment anti-anxietate in sine, totusi este un supliment antiinflamator puternic, iar inflamatia este adesea la baza anxietatii.
Curcumina este componenta activa a turmericului, condimentul indian folosit mai ales in prepararea mancarurilor traditionale precum curry si care o culoare galben-aurie caracteristica.
Acest supliment este sigur, bine tolerat si extrem de eficient. Daca credeti ca suferiti de o inflamatie (eczeme, astm, probleme digestive, acnee, dureri articulare etc.), incercati curcumina.
Trebuie doar sa va asigurati ca o combinati cu piper negru (ii creste biovalabilitatea cu pana la 2000%) – sau il luati ca supliment.
3. Legatura dintre probiotice, flora si stres
O flora intestinala compromisa se afla la baza stresului si anxietatii. Un bun probiotic (impreuna cu consumul regulat de alimente fermentate si legume amidonice) este o parte esentiala a unui regim antistres.
Incepeti sa va refaceti flora intestinala si acest lucru va va ajuta la reducerea nivelului general de anxietate si stres. AICI puteti citi mai multe despre importanta probioticelor si despre alimentele bogate in aceste bacterii „prietenoase”.
4. Uita de anxietate si stres cu vitamina B12 (metilcobalamina)
Aceasta vitamina esentiala se gaseste intr-un nivel scazut sau este sau complet deficitara la multi dintre pacientii care se confrunta cu stresul si anxietatea.
Uneori, acest lucru apare ca urmare a alegerilor de alimentatie (B12 se gaseste doar in produsele de origine animala, deci vegetarienii si veganii tind sa aiba niveluri mai mici de B12). Totusi, daca va simtiti obosit, stresat sau anxios, cel mai bine este sa va testati nivelul de B12 din sange.
5. Fructul de noni ajuta la mentinerea tonusului general
Compozitia complexa a plantei aduce nenumarate beneficii. Copoletina si serotonina au rol in reglarea somnului si combaterea depresiei si anxietatii.
Morindonul, morindinul, terpenoizii, seleniumul, acubina, alazarina si antrachinonele au efect puternic antibacterian, detoxifiant si imunomodulator.
Oxidul nitric, aflat in planta noni, este considerat cel mai puternic neurotransmitator.
Fructul Noni este un excelent revigorant, asigura organismului un plus de energie si vitalitate, crescand astfel capacitatea de a face fata situatiilor stresante.
6. Schizandra reechilibreaza organismul
Fructul de schizandra este cunoscut din antichitate pentru actiunea sa tonica, de energizare si reechilibrare a organismului. Ajuta organismul sa faca fata stresului fizic, diminueaza starile de iritatie ale sistemului nervos, inducand buna dispozitie.
Actioneaza ca un tonic antioxidant general. Poate combate insomniile si starile de iritatie ale sistemului nervos, poate reface buna dispozitie, poate combate stresul oxidativ, poate ajuta imunitatea si sanatatea celulara si poate reechilibra intregul organism.
7. Rhodiola Rosea, adaptogen natural
Rhodiola Rosea este o planta cu efect adaptogen, ce poate creste capacitatea de adaptare a organismului la stresul de diferite tipuri: intelectual, fizic, psihic, termic, lipsa de somn, expunere la substante toxice, radiatii si infectii.
Poate avea efecte antidepresive si cardio-protectoare, fiind utila in insomnii, stari de iritabilitate, oboseala, dureri de cap sau hipertensiune arteriala.
Poate reduce actiunea enzimei monoaminoxidaza si catecol-O-metiltransferaza care degradeaza actiunea serotoninei si a dopaminei. Totodata, poate creste eliberarea endogena de beta-endorfine, numite si „moleculele fericirii”.
Tu cum lupti impotriva stresului?
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager