Aloe Vera, efect antibacterian pentru o igiena orala corecta

Aloe vera numita si „binecuvantarea cerului”, a fost folosita inca din vremuri imemoriale cu rezultate exceptionale in reducerea diverselor infectii ale pielii, respiratorii si gastrointestinale.

Aceasta a fost aplicata si de Cleopatra in Egiptul antic pe langa arabi, romani, greci, hindusi si alti oameni care au beneficiat de utilizarile sale medicinale. Datorita proprietatilor de sfidare a varstei, chinezii l-au numit „elixirul tineretii”.

Genul Aloe apartine familiei Aloaceae, originar din Africa, creste in zonele calde si tropicale din Asia, America si Europa. Aproximativ 250 de specii de aloe se gasesc in intreaga lume.

Doua specii sunt cultivate pentru proprietatile lor medicinale: Aloe barbadensis Miller (denumit popular Aloe vera) si Aloe aborescens. Dintre diferitele specii de aloe, Aloe vera este considerata cea mai puternica din punct de vedere comercial si cea mai populara planta din domeniul cercetarii.

Diverse parti ale plantei contin aproximativ 75 de nutrienti precum si 200 de compusi activi, inclusiv aminoacizi, zaharuri, enzime, vitamine, minerale, saponine, antrachinone, lignine si acid salicilic.

Componentele volatilelor si acidul ascorbic sunt prezente in flori in timp ce polizaharidele, lignina, pectina, hemiceluloza si celuloza sunt prezente in coaja. In mod similar, frunzele sunt sursa de diversi acizi organici, enzime, compusi fenolici, vitamine si minerale.

Gelul de Aloe vera este utilizat pe scara larga din anii 1950, ca baza pentru bauturi nutritive, hidratante, dar si ca agent de vindecare in medicamente si produse cosmetice.

In zilele noastre aceasta planta este cultivata in principal pentru scopuri medicinale dar si pentru scopuri decorative.

De asemenea este folosit in produse cosmetice si de intretinere corporala, in care alaturi de alte extracte de plante si diverse substante, gelul Aloe vera este folosit cu succes pentru ingrijirea buzelor, a parului, a pielii, avand proprietati de protectie solara si de hidratare, oferind un suport pentru sanatate.

Extractul de Aloe vera este utilizat in tratamentul arsurilor si a ulcerelor cutanate, ca agent antibacterian.

Datorita efectelor sale terapeutice benefice, Aloe vera a gasit aplicatii intr-o varietate de produse, inclusiv in cele alimentare, in produse farmaceutice dar si in produse cosmetice. De fapt gelul de Aloe vera poate fi adaugat aproape la orice produs in care este nevoie de hidratare sau de blandete.

Aloe vera este utilizata pe scara larga si in domeniul stomatologiei pentru a trata o varietate de complicatii dentare, cum ar fi pentru a ameliora durerea si a accelera vindecarea dupa interventia chirurgicala, dar si in diverse boli precum gingivita si parodontita poate reduce sangerarea, inflamatia si umflarea gingiilor.

Pastele de dinti cu Aloe Vera

Viziunea generala despre pastele de dinti pe baza de plante (naturale, organice) este ca par a fi la fel de eficiente ca pastele de dinti cu fluor, insa dezavantajul pastelor de dinti pe baza de substante chimice sunt date de efectele lor daunatoare la utilizarea lor prelungita.

Prin urmare, preparatele dentare pe baza de plante medicinale pot constitui alternative bune si datorita potentialului lor in controlul microflorei orale. Cu toate acestea, abia in 2008 Consiliul Federal de stomatologie a aprobat utilizarea plantelor medicinale pentru ingrijirea cavitatii bucale (igiena bucala).

Numeroase studii au aratat proprietatile medicinale ale plantei Aloe vera, printre care se pot enumera diverse efecte benefice, precum antibacteriene, antiinflamatorii, proprietati de conservare si antivirale, care promoveaza vindecarea ranilor intr-un ritm mai rapid si ajuta la vindecarea diferitelor leziuni ale cavitatii bucale.

De asemenea, numeroase paste de dinti, geluri dentare, apa de gura si produse conexe dentare au fost formulate si evaluate din punct de vedere a gestionarii cariilor, printre care si cele care folosesc ca ingredient Aloe vera.

Recent, multe creme pe baza de plante au fost introduse in practica dentara. Cele cu continut de Aloe vera au demonstrat o activitate antimicrobiana sistemica in infectiile endodontice, dar si o imbunatatire in managementul parodontitei cornice.

Diverse investigatii au dovedit eficacitatea gelului de dinti si a pastelor de dinti cu Aloe vera impotriva unor bacterii (Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Lactobacillus acidophilus etc.).

In unele cazuri gelul de dinti cu Aloe vera a dovedit o activitate antibacteriana superioara, iar in alte cazuri s-a demonstrat eficienta sucului de Aloe vera administrat oral.  

Diferite concentratii de Aloe vera tind sa scurteze timpul vindecarii ranilor, astfel aplicarea acesteia s-a dovedit a fi benefica pentru leziuni, deoarece accelereaza restaurarea cauzata de ulcerele aftoase si reduce durerea asociata cu acesta.

De asemenea Aloe vera poate ameliora durerile cauzate de chirurgie parodontala si cele din zonele injectate, dar au efecte benefice si in cazul zgaraieturilor cauzate de periuta de dinti, ata dentara sau de fragmente osoase din alimente.

In concluzie, pasta de dinti cu aloe vera poate fi folosita chiar si de persoanele cu dinti sensibili sau de cei cu gingii sensibile in scopul de igienizare a cavitatii bucale, in scopul de a obtine respiratie proaspata, gingii sanatoase, smalt intarit. Dar si de persoane care pur si simplu doresc sa apeleze la produse naturiste, bio, cu arome naturale pentru igiena orala.

Gyöngyi Tașcău

Nutriționist & dietetician licențiat

Bibliografie

Abayomi, S., Eyitope, O., Adedeji, O., The role and place of medicinal plants in the strategies for disease prevention, Afr. J. Tradit. Complement. Altern. Med., 2013,  10 (5) 210_229.

Akaberi, M., Sobhani, Z., Javadi, B., Sahebkar, A., Emami, S.A., Therapdinti sensibili

eutic effects of Aloe spp. in traditional and modern medicine: A review, Elsevier, SienceDirect, 2016, 84:759-772, 1-14.

Dhawan, S., Sharma, P., Nanda, S., Cosmetic nanoformulations and their intended use, ch.8, Nanocosmetics, Fundamentals, Applications and Toxicity Micro and Nano Technologies, 2020, 141-169.

Garnick, J.J., Singh,B.,Winkley, G., Augusta, Effectiveness of a medicament containing silicon dioxide, aloe, and allantoin on aphthous stomatitis , vol. 86, issue 5, Elsevier, Oral Surgery, Oral Medicice, Oral Pathology, Oral Radiology and Endodontology, 1998,  550-556.J. Garni

Javed S., Rahman, A., Aloe Vera Gel in Food, Health Products, and Cosmetics Industry, Ch.9, Elsevier, Studies in Natural Products Chemistry, 2014, 261-285.

Kumar, R., Singh, A.K., Gupta, A., Bishayee, A., Pandey, A.K., Therapeutic potential of Aloe vera—A miracle gift of nature, Elsevier, J. Phytomedicine, 2019, 60-152996, 1-11.

Maan, A.A, Nazir, A., Khan, M.K.I., Ahmad, T., Zia, R., Murid, M., Abrar, M., The therapeutic properties and applications of aloe vera: a review, Journal of Herbal Medicine, 2018., 1-10.

Mendy, T.K., Misran, A., Mahmud, T.M.M., Ismail, S.I., Antifungal properties of Aloe vera through in vitro and in vivo screening against postharvest pathogens of papaya fruit, Elsevier, Scientia Horticulturae, 2019, 257:108767, 1-7.il Winkley, RDH, MS, c

Mukut, S., Rahul, R., Satish, G., Divya, K.T., Pratim, T., Radhika, M., Herbal panacea: the need for today in dentistry, J. Int. Soc. Prev. Community Dent., 2016, 6 (2) 105_109.

Nidhi A., Kaushik P., Kamlesh P., Alaa AA A., Murtaza. M. T., Gomes de Souza, F., Polyvinyl alcohol (PVA) mixed green– clay and aloe vera based polymeric membrane optimization: Peel-off mask formulation for skin care cosmeceuticals in green nanotechnology, Journal of Molecular Structure, 2021, Volume 1229, 1-22.

Palombo, A.E., Traditional medicinal plant extracts and natural products with activity against oral bacteria: potential application in the prevention and treatment of oral diseases, Evid. Based Complement. Alternat. Med., 2011, 4 (7) 1_15.

Sajjad, A., Sajjad, S.S., Aloe vera: an ancient herb for modern dentistry-a literature review, J. Dent. Surg., 2014, 3 (5) (2014) 1_6.

SubbiaH, U., Elango, S., Jayesh, R., Herbals and green synthesized nanoparticles in dentistry, Elsevier, Micro and Nano Technologies, 2019, 617-646.

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *