Sport in timpul menstruatiei. DO’s & DONT’s

Sport in timpul menstruatiei? Poate te gandesti ca raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi decat unul negativ. Insa nu este chiar asa. S-a demonstrat ca daca faci sport in timpul menstruatiei, durerile asociate se pot ameliora sau chiar disparea. In plus, iti imbunatateste starea de spirit si iti da mai multa energie.

Desigur, daca suferi de anumite afectiuni precum endometrioza, PCOS (sindromul ovarelor polichistice) etc., nu trebuie sa te simti fortata sa faci miscare in acele zile.

Sport in timpul menstruatiei

Respecta-ti corpul, iar el iti va transmite ce e mai bine pentru organismul tau. Tot ce conteaza este sa iti cunosti corpul si sa te ingrijesti cat mai bine in timpul menstruatiei.

Insa, daca ai un ciclu menstrual regulat si o menstruatie considerata „normala” (normal nu este un canon, fiecare persoana este diferita, de unde si fiecare menstruatie este diferita), poti incerca sa incluzi sportul in rutina ta chiar si in acea perioada a lunii.

NU UITA! Durerile intense NU SUNT normale! Daca in timpul menstruatiei ai dureri foarte mari, care nu se diminueaza decat cu analgezice, trebuie sa mergi la un control ginecologic.

In continuarea articolului, iti vom face si cateva recomandari despre produse naturale care te ajuta sa iti reglezi ciclul menstrual, sa ai un flow regulat si sa combati sindromul premenstrual (PMS).

Nivelul de energie in perioada ciclului menstrual

Ciclul menstrual este impartit in trei faze: foliculara, ovulatorie si luteala. Durata fiecarei faze poate varia de la o femeie la alta si la aceeasi femeie, de la un ciclu la altul. 

Unele femei raporteaza niveluri scazute de energie la menstruatie, in timp ce alte femei au mai multa energie decat de obicei. Cauza poate fi modificarea nivelului de hormoni in timpul ciclului menstrual.

Saptamana 1: in prima zi a menstruatiei, nivelul de estrogen si progesteron este cel mai scazut. Dar apoi incepe o crestere treptata.

Saptamana 2: In saptamana de dupa menstruatie, nivelurile de energie ar putea incepe sa creasca. Nivelurile de estrogen incep sa creasca rapid in pregatirea pentru ovulatie.

Saptamana 3: nivelurile de estrogen ating varful cel mai inalt in jurul momentului ovulatiei, cu aproximativ doua saptamani inainte de urmatoarea menstruatie pentru majoritatea femeilor.

Cand nivelul de estrogen scade rapid dupa ovulatie si nivelul de progesteron incepe sa creasca, este posibil sa te simti mai obosita sau mai lenta decat de obicei. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa faci miscare.

De fapt, daca esti activa, poti sa iti imbunatatesti starea de spirit si sa ai mai multa energie. Incearca sa faci miscare dimineata, inainte ca nivelul de energie sa scada pe masura ce ziua trece.

Saptamana 4: In saptamana anterioara menstruatiei urmatoare, este posibil sa simti mai putina energie, deoarece atat nivelul de estrogen cat si nivelul de progesteron scad.

In aceasta saptamana, activitatea fizica poate ameliora simptomele premenstruale (PMS), chiar daca nivelul de energie este scazut.

Incearca sa tii un jurnal de fitness pentru a-ti urmari ciclul menstrual si nivelul de energie in timpul fiecarui antrenament. Dupa cateva luni, ar trebui sa poti vedea cand ai mai multa sau mai putina energie in timpul ciclului.

Sport in timpul menstruatiei: tipuri de miscare si beneficii

sport in timpul menstruatiei

Daca te simti obosita în primele zile ale menstruatiei, este posibil sa nu ai neaparat dispozitia sa faci exercitii fizice. Cu toate acestea, daca te simti capabila fizic, nu exista niciun motiv medical pentru a nu face exercitii fizice în timpul menstruatiei.

Exercitiile fizice pot ajuta la ameliorarea dismenoreei – cunoscuta si sub numele de durere menstruala. Exista unele dovezi care sugereaza ca exercitiile fizice constante – adica nu doar în timpul fazei menstruale, ci în mod continuu – ar putea ajuta la ameliorarea acestor dureri.

Un studiu din 2016 realizat de Universitatea Kongyang din Coreea, publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, a constatat ca urmarea unui curs de yoga timp de doar 60 de minute o data pe saptamana, timp de 12 saptamani, a contribuit la reducerea crampelor menstruale si a stresului.

Depinde de tine si de nivelul tau de energie sum iti planifici miscarea fizica. Dar, daca alegi sa faci miscare in timpul menstruatiei, ar fi o idee buna sa reduci intensitatea antrenamentelor, datorita probabilitatii de scadere a energiei.

Iata cateva sugestii pentru exercitii fizice pe care le-ai putea face in timpul fazei menstruale

Pozitii relaxante de yoga sau pilates

Daca un antrenament complet si riguros nu vi se pare potrivit în timpul menstruatiei, atunci posturile relaxante de yoga pot fi o modalitate excelenta de a elibera tensiunea si stresul si de a-ti calma mintea si corpul.

Asanele, cum ar fi pozitia copilului sau rasucirea coloanei vertebrale inclinate, sunt toate ipostaze care pot ajuta la ameliorarea tensiunii din spatele si pelvis. Poti citi mai multe despre practica YOGA, AICI.

De asemenea, este recomandat si pilatesul. Include exercitii de respiratie profunda, care ajuta la ameliorarea efectelor privarii de oxigen in tesuturi, una dintre principalele cauze ale crampelor (pre)menstruale. Poti citi mai multe despre PILATES, AICI.

Mers pe jos sau cardio usor

Mersul pe jos este o forma de exercitiu incredibil de benefica. În timpul fazei menstruale, este probabil o idee buna sa reduci intensitatea antrenementelor cardio. Mersul pe jos este o idee excelenta de antrenament de recuperare pe care o poti face cu usurinta pentru a te mentine in forma.

Exercitiile cardio sunt recomandate doar atunci cand intensitatea lor nu este crescuta. Un antrenament cardio te ajuta sa iti recapeti starea de bine, sa iti pui „muschii in miscare” si sa ai mai multa energie. Poti citi mai multe despre CARDIO, AICI.

Fitness

Antrenamentele fitness cuprind antrenarea musculaturii, streching-ul si exercitiile cardio, ce au ca scop mentinerea organismului cat mai sanatos si tonifiat.

Exercitiile ce tin de fitness te pot ajuta sa iti relaxeri musculatura, sa iti pui „sangele in miscare” si sa ameliorezi durerile de spate. Poti citi mai multe despre FITNESS, AICI.

ATNETIE!

NU TE SUPRASOLICITA! Fa miscare in limitele pe care ti le permite corpul tau, mai ales in timpul menstruatiei. Daca faci exercitii fizice prea intense, menstruatia poate deveni neregulata.

Beneficiile exercitiilor fizice in timpul menstruatiei

Reduc simptomele sindromului premenstrual (PMS)

Daca te confrunti cu oboseala si schimbari de dispozitie în zilele premergatoare menstruatiei si în timpul ciclului, exercitiile regulate ca aerobic, fitness sau yoga pot diminua aceste simptome.

Elibereaza endorfine care iti dau o stare de bine

Exercitiile fizice iti ofera un nivel ridicat de endorfine, adica iti imbunatatesc starea de spirit si te fac sa te simtiti mai bine.

Din moment ce endorfinele sunt un calmant natural, atunci cand se elibereaza în timpul exercitiilor fizice, te vor face sa te simti mai relaxata si mai linistita.

Iti redau increderea in tine

In timpul menstruatiei, increderea de sine poate fi mai scazuta. Atunci cand faci sport, pe langa beneficiile fizice, ai parte si de beneficii mentale. O sa ai atitudinea de „POT sa fac asta”, deci pot sa fac orice! Astfel, increderea in tine o sa creasca si o sa te simti capabila si puternica.

Imbunatatesc starea de spirit

Exercitiile din timpul menstruatiei iti îmbunatatesc starea de spirit si circulatia sanguina. Astfel, celulele corpului tau vor fi mai oxigenate, iar ca urmare: crampele, durerile de cap sau durerile de spate asociate cu menstruatia vor fi atenuate.

Combat menstruatiile dureroase

Daca ai menstruatii dureroase, numite si dismenoree, stii prea bine cat de inconfortabila poate fi aceasta perioada a lunii. Vestea buna este ca exercitiile precum mersul usor te pot ajuta sa reduci aceste simptome.

Iata ce iti recomandam:

Life Impulse® Noni ECO pentru femei ajuta la reglarea metabolismului si diminuarea simptomelor cauzate de menopauza sau menstruatie. Consumat dimineata pe stomacul gol, acest supliment alimentar ofera o stare de bine de durata, elimina stresul sau oboseala si ajuta la regenerarea celulelor din corp.

Aceasta planta este utilizata inca de la jumatatea secolului trecut pentru a trata cu succes probleme de sanatate ale femeilor, precum simptomele menopauzei, sindromul premenstrual, menstruația dureroasă, acneea si osteoporoza.

Astfel, suplimentul alimentar Life Impulse cu Noni BIO si extract de cohos negru este conceput special pentru a trata problemele ginecologice si a reda echilibrul hormonal in organism. 

Poti citi mai multe despre beneficiile noni, AICI.

Platforma Healthy Club te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele de fitness, indiferent de stilul de viata si de perioada lunii. Ti-am pregatit 5 sesiuni de antrenament pe saptamana, alaturi de antrenori calificati.

Yoga, pilates, fitness, cardio si zumba – tot ce trebuie sa faci este sa iti alegi sportul preferat si sa incepi miscarea! Descopera mai multe pe Healthy Club.

Motiveaza-te sa faci din sport un stil de viata! Este motto-ul nostru in care credem cu tarie. Oricine, indiferent de varsta, sex sau greutate, poate sa aduca sportul in viata lui si sa se bucure de beneficiile pe care i le aduce.

Tu faci sport in timpul menstruatiei? Sau te gandesti sa incepi?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *