Criza in business este o realitate pentru fiecare antreprenor. Fie ca pierzi clienti, investitori, parteneri, sau sanse de dezvoltare, la un moment dat in viata antreprenoriala, te vei confrunta cu o criza. Nu incerca sa o eviti, ci pregateste-te din timp pentru a o depasti cat mai eficient.
Depasirea cu succes a unei crize necesita atentie, planificare si un sistem si un plan de afaceri bine dezvoltat. Iata un ghid pas cu pas despre cum sa depasesti cu succes urmatoarea criza a companiei tale.
1. Observa criza inainte ca aceasta sa se dezvolte
Desigur, nimeni nu poate sa identifice o criza cu precizie in toate situatiile. Cu toate acestea, puteti fi proactiv in proiectarea si implementarea sistemelor care identifica unele semnale iminente. Antreprenorii au nevoie de previziune si gandire creativa.
Pur si simplu, ganditi-va la ce ar putea merge prost si cum ar putea arata scenariul acesta. Apoi, creati cel putin un plan de raspuns la criza, cu contributia personalului cheie. Un plan care poate fi implementat atunci cand este necesar.
2. Utilizeaza retelele sociale pentru a preveni sau gestiona criza in business
Fara indoiala, retelele de socializare au revolutionat comunicarea din partea companiei catre client. Acest lucru este valabil mai ales in cazul serviciului pentru clienti. Cu toate acestea, puteti si ar trebui sa utilizati aceste canale pentru a identifica crizele care se profileaza, precum si pentru a le raspunde si a le gestiona.
Iata, in mare, cum ar trebui sa arate strategia ta de marketing in ceea ce priveste retelele de socializare:
- Ascultare! Ascultati ce spun oamenii. Monitorizati conversatiile, comentariile, recenziile si si mentiunile despre marca dumneavoastra.
- Implicare! Ramaneti implicat in discutii, chiar daca este doar pentru a spune: „Va ascultam si va suntem recunoscatori pentru contributia pe care o aduceti ca fiind clientul nostru.”
- Transparenta! Orice ati face, nu stergeti comentariile de pe pagina de Facebook, blog etc. Nu „reduceti la tacere” criticii, ci raspundeti-le cu calm, intr-un mod explicativ si constructiv. Astfel, clientii vor avea mai multa incredere in brandul dvs.
3. Practicati ascultarea activa in timpul crizei
Nimeni nu vrea sa asculte pe altcineva criticandu-l, chiar si atunci cand stii ca „acuzatiile” au un sambure de adevar.
Totusi, ascultarea criticilor este esentiala in gestionarea unei eventuale crize. Ba chiar, o poate preveni. Gestionarea unei crize publice este ca o negociere delicata, cu exceptia faptului ca negociezi cu o multime fara nume si fara chip. Iar primul principiu pentru orice negociator priceput este sa asculte profund si cu atentie partea cealalta.
Uneori, pentru a transforma un client furios intr-unul incantat, este nevoie de toata atentia ta si de scuzele de rigoare. Alteori, clientul suparat vrea pur si simplu sa fie auzit. Daca reusiti sa opriti „fuga” clientului inainte de a se intampla, toata lumea castiga. Daca nu poti, macar ai ascultat suficient pentru a afla o parere critica, ce poate fi constructiva, despre afacerea ta.
Criza in business si importanta mentorilor si consilierilor de afaceri
Cand temperamentul se aprinde si criticile se raspandesc, poate doriti sa cautati sfaturi de la propriul grup consultativ. Luati in considerare formarea propriului consiliu, cauta oameni care lucreaza in domeniul tau sau care au mai multa experienta decat tine (ideal, ambele).
Acesti oameni va pot sfatui mai detaliat cu privire la urmatorii pasi, precum si la dezvoltarea planului de afacere, va pot facilita accesul la oportunitati de dezvoltare etc.
Iata ce spune Cristian Onetiu, co-fondator Life Care, in cartea sa bestseller – Start in antreprenoriat.
„Am reusit in cei 15 ani (de activitate) sa dezvolt afaceri care au depasit 100 de milioane de Euro, dar am si ratat de 4 ori in tot acest proces! Am invatat din greseli, din experienta personala si de la oameni care mi-au fost mentori pe tot acest traseu.
Romania se poate schimba prin educatie si eu cred intr-o Romanie de succes. Misiunea mea este aceea de a ajunge la cat mai multi oameni de afaceri pentru ca impreuna sa construim o tara cu o economie puternica si lideri autentici.
Antreprenorii sunt cei care vor o lume mai buna! In rest, ei stiu de toate si nimic. De aceea si reusesc sa schimbe lumea. Caci cunoasterea se schimba. Dorinta de mai bine, niciodata!”
Citesti si articolul nostru, Sfaturi de urmat de la antreprenori de succes.
Invata de la cel mai buni si investeste in tine si in afacerea ta!
Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist