Durerile de crestere si oase la copii si adolescenti

Durerile de crestere

Durerile de crestere pe care copiii si adolescentii le pot simti nu sunt legate, de fapt, de crestere sau de un impuls de crestere. Acest termen a fost folosit pentru prima oara in anii 1930, cand se credea ca durerile provin de la cresterea mai rapida a oaselor decat a tendoanelor. Stim astazi ca acest lucru nu este adevarat. Insa, numele „dureri de crestere” a ramas. Cum se simt durerile de crestere? Si cum putem sa ajutam copiii care sunt afectati de ele?

Ce sunt si cum se manifesta durerile de crestere la copii?

Ele afecteaza membrele copilului. Durerea apare de obicei la nivelul tibiei, gambelor, coapselor sau in spatele genunchilor. De regula, durerile de crestere apar la ambele picioare, mai ales in timpul noptii.

Durerile de crestere sunt crampe sau senzatii dureroase la nivelul membrelor, fiind cea mai frecventa cauza a durerii in sistemul musculo-scheletic al copilului. Ele apar de obicei la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani. Aceste dureri apar in mod egal la fete si baieti. Pana cand copilul devine adolescent, durerile de crestere ar trebui sa inceteze de la sine.

Ele sunt diferite pentru fiecare copil. Gradul de durere poate fi usor sau foarte sever. Unii copii simt dureri de crestere pentru cateva minute, iar altii simt durerile timp de cateva ore. Durerile de crestere pot fi intermitente, cu intervale fara durere de la zile la luni intregi. La unii copii, durerea poate aparea zilnic.

Care este cauza lor?

durerile de crestere la copii

In ciuda cresterii foarte rapide a lungimii, nu osul este sursa durerii. Muschii si/sau tendoanele sunt cele care misca si controleaza oasele si articulatiile. Nu exista o cauza cunoscuta a durerilor de crestere, dar exista mai multe teorii:

  • cresterea activitatii fizice poate duce la suprasolicitarea muschilor, ceea ce poate provoca durere
  • multi copii cu dureri de crestere au articulatii foarte flexibile (hipermobilitate) si au picioarele plate. A fi hipermobil poate provoca dureri de crestere.
  • copiii cu dureri de crestere au o rezistenta osoasa mai mica din cauza nivelului scazut de vitamina D.

Cum se trateaza durerile de crestere?

Nu exista un tratament specific. De regula, medicul specialist va recomanda modalitati de gestionare a durerii in functie de fiecare copil. Desi pot fi incomode, durerile de crestere nu sunt periculoase. Nu vor duce la o afectiune grava de sanatate si, de obicei, se rezolva de la sine. Cu toate acestea, episoadele frecvente pot avea un impact major asupra copilului si a rutinei sale zilnice. Durerile de crestere pot provoca oboseala in timpul zilei (oboseala), scaderea activitatii fizice si absenta de la scoala.

Durerile usoare de crestere sunt normale. Trebuie contactat medicul in cazul in care copilul dezvolta oricare dintre urmatoarele simptome:

  • dureri severe
  • febra
  • schiopatat
  • roseata sau eczema
  • urina de culoare inchis
  • umflare la nivelul membrelor, care nu se imbunatateste sau se agraveaza dupa 24 de ore.

Pentru buna dezvoltare a copiilor, iti recomandam Vitamina D3, picaturi pentru copii, 5 mcg, 400 UI.

durerile de crestere si vitamina D

Rolul esential al vitaminei D continua pe tot parcursul copilariei si pana la varsta adulta contribuind la formarea si mentinerea sanatatii oaselor si a muschilor, la absorbtia normala a calciului si fosforului, participa la procesul de diviziune celulara si ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar.

Beneficiile Vitaminei D3 in cazul copiilor sunt:

– mentine concentratia normala de calciu in sange
– ajuta la fixarea calciului in oase
– mentine sanatatea sistemului muscular
– contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor
– asigura o functionare optima a sistemului imunitar.

Vitamina D3 este cunoscuta si ca „vitamina soarelui” sau „vitamina antirahitica”. Are un rol important in buna functionare a organismului, mai ales in asimilarea calciului, de aceea este foarte importanta pentru copiii aflati in crestere.

De asemenea, vitamina D ajuta la prevenirea infectiilor, intareste sistemul imunitar si ajuta la recuperarea mai rapida a organsimului in caz de accidentari. Un nivel optim de vitamina D3 asigura o protectie suplimentara pentru sistemul cardiovascular, nervos si respirator.

Citeste mai multe informatii in articolul nostru, Vitamina D3: beneficii, surse si deficit.

Durerile de oase la adolescenti

Cele mai comune dureri de „oase” la adolescenti sunt localizate la nivelul genunchilor. Ele pot rezulta din suprasolicitare, leziuni specifice ale genunchiului (lovituri) sau afectiuni medicale, inclusiv boala Osgood-Schlatter, artrita juvenila si osteocondrita disecanta.

dureri de oase la adolescenti

De ce au adolescentii dureri de genunchi?

Nu te gandi ca durerea de genunchi a adolescentului este pur si simplu o durere de crestere. Aceasta nu este o cauza tipica a durerii de genunchi la un adolescent. Problemele comune de durere de genunchi pot fi, in general, impartite in trei tipuri:

  • durerea anterioara a genunchiului
  • leziuni ale ligamentelor si tendoanelor genunchiului sau ale rotulei
  • conditii medicale care afecteaza genunchiul.

Orice sport sau activitate care implica alergare si sarituri sunt de obicei cele care pot provoca dureri de genunchi.

Iata cateva dintre afectiunile care pot afecta adolescentii:

Boala Osgood-Schlatter este o afectiune dureroasa frecventa care apare la aproximativ un centimetru sub rotula, unde tendonul se atasaza de tibie. Aceasta afectiune este mai frecventa la baieti si se crede ca apare din cauza suprasolicitarii muschilor coapsei.

Artrita juvenila: provoaca durere, umflaturi, rigiditate si pierderea miscarii articulatiilor, care poate include genunchiul.

Osteocondrita disecanta: este o separare a unei parti a cartilajului articulatiei; poate aparea pe partea superioara a osului coapsei (femur).

Simptome ale durerii de genunchi la adolescenti.

  • Durere surda, dureroasa in spatele rotulei, sub genunchi sau pe partile laterale ale rotulei
  • Slabiciunea muschiului coapsei
  • trosnet in genunchi
  • genunchi care „se blocheaza”
  • durere care variaza si se agraveaza in timpul sau imediat dupa activitatea fizica
  • probleme de echilibru

Poate fi prevenita durerea de genunchi la adolescenti?

Majoritatea durerilor de genunchi care sunt cauzate de rani sau suprasolicitare (nu cele cauzate de afectiuni medicale) pot fi prevenite:

  • purtarea pantofilor corespunzatori activitatii/sportului practicat
  • purtarea genunchierelor si aparatoarelor pentru picioare (in functie de activitate)
  • exercitii de antrenament pentru forta musculara
  • mentinerea unei posturi corecte
  • exercitii adecvate de intindere sau yoga.

Iti recomandam Complex cu vitamina D3 (2000 UI), K2 si Omega 3 din in.

vitamina D3

Vitamina D este produsa la nivelul pielii dupa expunerea la razele soarelui. In contact cu razele ultraviolete B (UVB) ea este transformata in vitamina D3.

Suplimentul alimentar contine si vitamina K2. Aceasta contribuie la metabolismul calciului in organism si asigura transportul si fixarea calciului in oase alaturi de vitamina D3. Ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos.

Se recomanda doar persoanelor incepand de la varsta de 14 ani.

Colagenul lichid este un aliat in lupta contra durerilor de oase

durerile de crestere si colagenul

Colagen Booster cu vitamina D3 si macese BIO – contribuie la imbunatatirea mobilitatii, ajuta in diminuarea durerilor articulare.

Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul nostru si este regasita in cele mai multe tesuturi ale organismului uman. Colagenul este prezent in mod natural in sistemul muscular, osos si articular, piele si vase de sange, sistemul digestiv si circulator.

Rolul colagenului este acela de a sustine sanatatea oaselor, articulatiilor, muschilor, cartilajelor, ligamentelor, precum si a nervilor. Ajuta la mentinerea structurii sanatoase a oaselor, articulatiilor si muschilor. Ofera elasticitate si flexibilitate ligamentelor si cartilajelor. Lubrifiaza natural articulatiile si cartilajele si reduce durerile articulare.

Formula este imbunatatita cu sulfati de condroitina si glucozamina, care suplimenteaza efectele colagenului asupra mentinerii sanatatii cartilajelor si articulatiilor si contribuie la o absorbtie mai rapida in organism.

Articol scris de,

Adriana Petrescu, Junior Marketing

Comments

What do you think?