Suntem fiinte sociale, ne place sa ne petrecem timpul in compania altor persoane si, in fiecare zi, avem opinii pe care ne dorim sa le discutam cu ceilalti. Ironia este ca, intr-o lume a vitezei ca cea de astazi, ne comportam ca si cum comunicarea nu ar fi importanta, alocandu-ne din ce in ce mai putin timp pentru a-i asculta si a-i intelege cu adevarat pe cei din jur. Tot mai rar ajungem sa intelegem ca a-l asculta pe cel din fata ta este un adevarat dar, fiind, totodata, cea mai sanatoasa cale de a construi relatii frumoase, sincere si puternice, atat în viata personala, cat si la locul de munca.

Attractive female friends talking, smiling outdoors.

Este impotant sa evitam sa cadem in capcana de a-i neglija, chiar si fara voia noastra, pe ceilalti. Cum putem face acest lucru? Educandu-ne sa respectam cateva reguli simple care ne vor ajuta sa imbunatatim simtitor modul in care comunicam cu cei din jur.

Evita sa-i intrerupi pe ceilalti atunci cand vorbesc. Uneori, pe masura ce ascultam ceea ce are de spus o alta persoana, simtim nevoie sa intervenim in discursul acesteia si ajungem chiar sa vorbim in acelasi timp. Asculta cu rabdare pana la final si, daca este cazul, adreseaza-i atunci intrebari cu ajutorul carora sa te asiguri ca ai inteles exact ceea ce voia sa spuna. In mod inconstient, atunci cand ii intrerupem pe ceilalti, mesajul implicit pe care ajungem sa-l transmitem este ca „opinia mea este mai importanta decat a ta.”

Concentreaza-te pe interlocutor. Incearca sa pui deoparte alte ganduri care te pot distrage si acorda-i celuilalt intreaga ta atentie. Astfel, vei putea intelege cu usurinta mesajul lui si, daca este cazul, ii vei putea oferi un raspuns la fel de usor de inteles.

Ajuta-te de limbajul corporal. Atunci cand discuti cu cineva, indreapta-ti corpul inspre acea persoana si mentine contactul vizual intr-o maniera relaxanta, si nu intimidanta. Aceste semnale il incurajeaza pe celalalt sa-si duca la bun sfarsit ideea, simtindu-se ascultat si respectat.

Fii deschis. Suntem diferiti, iar fiecare dintre noi are ceva de oferit celorlalti, fie ca este vorba de un punct de vedere inedit, fie ca sunt informatii pe care tu nu le stiai sau calitati cu adevarat uimitoare. Evita sa-i judeci pe ceilalti, in mod special in timp ce discuta cu tine – adesea, fara sa-ti dai seama, aceste ganduri se „vad” imediat pe chipul tau, iar comunicarea poate fi compromisa. Nu te grabi sa tragi concluzii si, in general, tine cont de faptul ca ai in fata o alta persoana care poate avea, la randul sau, emotii, intrebari si temeri, convingeri si puncte de vedere. Fii bun! J

„Daca am fi fost construiti pentru a vorbi mai mult decat ascultam, atunci ne-am fi nascut cu doua limbi si o singura ureche”. (Mark Twain)

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *